AlbumsRecensies

Ruben Machtelinckx & Arve Henriksen – A Short Story (★★★★): Reis naar oorstrelende oorden

In de periferie van de muziekwereld kom je het vaakst de meest fraaie projecten tegen. Dat geldt zeker voor A Short Story, de sobere, ingetogen maar ronduit bloedmooie en fragiele plaat die de Belgische componist/gitarist Ruben Machtelinckx samen met de erg innemende Noorse trompettist Arve Henriksen maakte.

Trompet en (tenor)gitaar, (tenor)gitaar en trompet. Zij vormen de wat onconventionele basisingrediënten van een eigenzinnige creatieve en artistieke dialoog tussen de Belgische componist/gitarist Machtelinckx en Henriksen, een best grote naam in de jazzwereld. Hem zagen we onlangs nog aan het werk aan de zijde van meestergitarist Jakob Bro.

Dit avontuur met de Noorse Henriksen is alweer een nieuwe stap in het bijzonder intrigerende als fascinerende parcours van Machtelinckx, die zich eerder al liet opmerken met projecten als Linus (met Thomas Jillings) of samenwerkingen met onder meer Joachim Badenhorst, Frederik Leroux (Poor Isa), Oyvind Skarbo, Nils Okland, Niels Van Heertum, Ingar Zach of Karel Van Deun.

Ook nu weer met dit razend knappe A Short Story blijkt de grote zorg en uitgesproken liefde voor warmbloedige muziek die niets anders dan hartverwarmende spontaniteit uitademt. Het label Aspen Edities is overigens al te bescheiden. Hun uitgekiende strategie en nauwgezet oog en oor voor artistieke vernieuwing valt wederom erg op. Zo is deze in al zijn kleine details en nuances voluit overtuigende plaat met artwork van de Zweedse kunstenaar Jockum Nordstrom waarlijk een kunstwerk op zich.

Sfeerrijke en impressionistische muziek zoals deze laat zich niet zo gemakkelijk beschrijven. Met grotendeels door Machtelinckx gepende composities die traag en langzaam voorbijschuiven en bij elke luisterbeurt wat meer onder de huid beginnen te kruipen. A Short Story trekt je als luisteraar ergens mee naar een droomwereld, een plaats waar de deels uit spontane improvisatie tot stand gekomen muziek gewoon voor zich spreekt.

Het duo Machtelinckx-Henriksen haalt voor dit nieuwe project inspiratie bij tradities afkomstig uit het hoge Noorden, met onder meer koele ambient, uitgekiend minimalisme en kale, uitgepuurde en spartaans uitgebeende folk. In de klanklandschapjes van A Short Story voel je de verwondering over natuur en landschappen, wat ergens uit de suggestieve titels van de composities (“Pines Of Onoe”, “Sleepwalkers Forest”, “beek” en “beek 2”) te halen valt. Anderzijds valt sterk op dat deze hoogst elegante en door schuwe intimiteit gekenmerkte muziek recht het hart raakt.

‘Le difficile, ce n’est pas de donner, c’est de ne pas tout donner’, liet de Franse schrijfster Colette optekenen. Het citaat leidt ons mee de wonderlijke wereld in die Machtelinckx en Henriksen uit hun instrumenten weten te toveren. Een pracht van een oorstrelend album en een absolute smaakmaker die nogmaals bewijst over wat voor een absolute creatieve en artistieke weelde het heerlijke Aspen Edities label beschikt.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
AlbumsRecensies

Abel Ghekiere - Voor het verdwijnt, en daarna (★★★★½): (Z)onder vaderlijke vleugels vliegt hij weg

Al in januari schreven we hoe we verwachtingsvol uitkeken naar de debuutplaat van Abel Ghekiere. Met zijn eerste single pakte de jonge…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.