InstagramLiveRecensies

SX Unplugged @ Handelsbeurs: Kwetsbaar en krachtig

© CPU – Joost Van Hoey

Tien jaar geleden galmde de ‘eh-eh-eh-eh-eieh’ van SX voor het eerst door de radio. “Black Video” zette Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet al snel op de kaart, en tien jaar later is het nog steeds hun grootste hit. Toch wist het duo uit Kortrijk in tussentijd nog enkele mooie hitjes te scoren, die verspreid over drie albums terug te vinden zijn. Debuutplaat Arche uit 2012 werd vier jaar later opgevolgd door het iets minder toegankelijke Alphabet en in 2018 kregen we op Eros terug enkele sterke poppy nummers te horen. Nu blikt SX terug op die drie langspelers door de nummers op een nieuwe manier te brengen. Met deze intieme unplugged-sessies nemen Stefanie en Benjamin overigens meteen ook afscheid van SX, om daarna elk hun eigen pad te bewandelen.

Nog voor het tweede nummer werd ingezet vertelt Stefanie Callebaut al dat Gent een speciaal plaatsje heeft in het hart van SX. Een volle Kinky Star was tien jaar geleden een van de eerste mijlpalen in de carrière van dit duo en meteen na dit hartverwarmende verhaal bracht de band “Gold”, een nummer dat ongetwijfeld ook al in de Kinky Star voor enthousiaste reacties zorgde. Tien jaar later, met drie muzikanten meer en in een ander jasje, ontpopte de track zich nog steeds tot een van de hoogtepunten van de avond. Iets later vertelde de zangeres (met een gezellig West-Vlaams accent) dat “Elysian” bewust als laatste SX-lied werd geschreven en wanneer het nummer werd ingezet, zag je duidelijk dat het een bitterzoet gevoel bij haar oproept.

© CPU – Joost Van Hoey

Met stiletto’s, een soort van chique trainingsbroek en een oversized T-shirt bevond de frontvrouw zich voor het grootste deel van de avond op een barkruk. Expressieve gezichtsuitdrukkingen en handgebaren zorgden voor het visuele aspect en werkten bovendien betoverend. Magische armbewegingen namen het publiek moeiteloos mee in de wereld van SX 2.0. Uiteraard waren we niet naar de Handelsbeurs afgezakt voor stiletto’s en handgebaren, maar voor de muziek en de unieke stem van Stefanie Callebaut. De doeltreffend kwetsbare zang werd op de juiste momenten ingeruild voor ongekende kracht en zo werden we onder andere tijdens het prachtig herwerkte “Real Life” van onze sokken geblazen.

De meeste nummers werden reeds unplugged uitgebracht op een verzamelalbum, maar er zaten ook nog enkele verrassingen in die we niet op voorhand thuis konden beoordelen. Het eerder vermelde “Real Life” is hier een voorbeeld van, maar ook een groovy herwerking van “Devotion” haalde die plaat niet. De twaalf nummers op Unplugged klonken live toch nog net iets anders, zo klonk “Designed / Desire” iets zwoeler met een Oosterse toets, die Tom Pintens in zijn gitaarspel wist te leggen. De multi-instrumentalist wist er op het juiste moment ook nog eens zijn klarinet bij te halen. Unplugged hoeft niet hetzelfde te betekenen als saai, want SX bleef met verrassingen komen en blies het publiek weg met een onverwachte stevige, rockoutro tijdens “Falling”.

© CPU – Joost Van Hoey

SX toonde zich ook gisterenavond geregeld van een dansbare kant, maar het was toch vooral de gezelligheid die de bovenhand nam. Het was haast alsof de vijf muzikanten zich in je living bevonden en Stefanie af en toe met anekdotische verhaaltjes kwam. Zo hingen we aan haar lippen wanneer ze vertelde over hoe er videoclips werden opgenomen in Suriname terwijl ze high was van de Malariapillen, hoewel die ziekte er al lang niet meer voorkomt. Het daaropvolgende “Mercury” kwam bijna beter tot zijn recht dan in de originele versie en bij “Black Video” was dan weer het omgekeerde waar. Het was weliswaar de enige keer dat we op een hongertje bleven zitten, en dat net bij dé SX-hit.

Op het ietwat teleurstellende “Black Video” na hebben we echter geen opmerkingen. SX liet zich van een nieuwe kant zien en in plaats van afkooksels van de elektronische muziek, kregen we volwaardige herwerkte nummers te horen. Doorheen de avond kwam het vijftal enkele keren onverwachts uit de hoek, soms met een klap in het gezicht, soms eerder subtiel. SX balanceerde tussen groots en klein en de zang tussen kwetsbaar en krachtig, waardoor er grote diversiteit in de muziek ontstond. Dat werd dan nog eens aangevuld met een warme sfeer en gezellige babbels tussendoor, waardoor we alleen maar kunnen spreken van een gezellige avond.

Wie SX nog eens aan het werk wilt zien, zal zich moeten haasten. Op 27 februari spelen de band in Sint-Niklaas en op 4, 16 en 18 maart is SX nog te zien in respectievelijk Oostende, Hasselt en Leuven. Tickets en info vind je op de site.

FacebookInstagam

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van het festival zijn op onze Instagram te vinden.

Setlist:

Pearls
Gold
Give
Devotion
Elysian
Graffiti
Mercury
Designed / Desire
Falling
Real Life
Black Video
Vision

The Future
Godspeed

917 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Amenra @ Handelsbeurs: Zelfkastijding voor de ziel

Overal waar Amenra speelt, kun je er gif op innnemen dat het bordje ‘uitverkocht’ snel wordt opgehangen. Het dal waaruit de groep…
LiveRecensies

Daniel Rossen @ Handelsbeurs: Onversaagde muzikant, bescheiden meneer

Daniel Rossen maakte vooral naam als lid van de New Yorkse indierockband Grizzly Bear, eind jaren nul een van de subtoppers van…
LiveRecensies

Meskerem Mees @ Handelsbeurs: Op ruimtereis langs de planeten van de sereniteit

De voorbije weken waren enkele intieme Nederlandse podia aan de beurt, maar gisteren maakte Meskerem Mees zich op voor wat een onvergetelijke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.