AlbumsRecensies

Deserta – Every Moment, Everything You Need (★★★½): Voor elke emotie een andere echo

Deserta is het verhaal van de rusteloze multi-instrumentalist Matthew Doty, die je mogelijks al kent van Midnight Faces en Saxon Shore. Waar hij zich in die vorige projecten vooral baadt in postrockgeluiden, is Deserta eerder een uitstap naar klassieke shoegaze en synthpop. Op debuutalbum Black Aura My Sun overspoelen indrukwekkende echo’s het fluisterende gezang van de zanger. Onder het motto ‘liever één keer te veel mijn reverbpedaal indrukken dan één keer te weinig’ neemt Matthew Doty ons mee op een magische, bij momenten euforische trip. Redenen voor euforie waren er ook voldoende, aangezien het hele album opgehangen werd aan de geboorte van diens eerste kind.

Of vuile luiers een mens weer met de voetjes op de grond brengen, laten we in het midden, maar op opvolger Every Moment, Everything You Need is er plaats voor meer emoties dan enkel euforie. Zo klinkt de band op “I’m So Tired”, we trachten een flauwe mop over het jonge vaderschap te onderdrukken, een stuk directer. De band vaart er rechtdoor zee met drumwerk dat het tempo niet laat zakken. Ook songteksten zijn uitzonderlijk verstaanbaar, althans naar de normen van deze band. Op “Far From Over” overvalt ons dan weer een onverwachte dancebeat, tussen de klassieke soundscapes door welteverstaan.

Deserta tapt op deze tweede langspeler immers niet uit een volledig ander vaatje. “Lost In The Weight” is bijvoorbeeld een euforische opener van het album waarbij de band laagje na laagje bouwt aan een universum waar het tot aan de horizon blijft galmen. De songtitel doet wat anders vermoeden, maar het weerspiegelt de extase die Deserta ook op haar debuutalbum tracht op te wekken. Op “Where Did You Go” overspoelen meer melancholische echo’s dan weer de aangeboden gastvocalen van Caroline Lufkin. Haar zweverige zang zorgt, ondanks het permanent grootse geluid, voor een rustiger moment.

Het strafste nummer, “Goodbye Vista”, is allicht een goede illustratie van hoe Deserta op dit nieuwe album verleden en heden rijmt. Enerzijds komen Matthew Doty en zijn band donkerder en meer gebald uit de hoek en nemen zanger en tekst een meer prominente plaats in. Ingehouden momenten die evenwel overspoeld worden door strakke gitaarecho’s, uitmondend in een rustige, vervormde outro. Samen met afsluiter “Visions” vormt het einde van de plaat de inslag naar een duidelijker rockgeluid.

Op Every Moment, Everything You Need verkent Deserta ook de donkere hoekjes van haar shoegaze-geluid. Het geheel klinkt bij momenten directer, maar dat neemt niet weg dat de band ons toch meeneemt in een universum vol echo’s, effecten en andere laagjes. Met hun tweede album slaagt Deserta erin ons te laten wegdromen zonder onze onverdeelde aandacht ook maar één moment te verliezen. Een geslaagd evenwicht.

FacebookInstagramWebsite

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #19

Er verschijnen doorheen het jaar zoveel albums dat het heel moeilijk is om alles een volledige recensie te geven. Daarom vonden we…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.