AlbumsRecensies

Lara Rosseel – Hert (★★★★): Fluwelen elegantie

Na een klassieke muziekstudie en jaren spelen in bands als Zap Mama, Chris Joris en Van Dormael bracht Lara Rosseel met De Grote Vrouw een hartverwarmend en zeker niet onopgemerkt gebleven debuut uit in eigen beheer. Dat album, dat zijn titel haalde bij en losjesweg geïnspireerd werd door de gelijknamige roman van de Israëlische auteur Meir Shalev, bewees dat de rol van bandleider de uit Veurne afkomstige contrabassiste uitstekend lag.

Nu is er een opvolger, Hert getiteld. Bij de eerste beluistering stel je vast dat Rosseel zich wederom meer dan prima voelt in die rol als bandleider. Zo omringt ze zich op Hert met gelijkgestemde zielen, zoals onder meer trompettist Sam Vloemans (Cargo Mas…), gitarist Vitja Pauwels (Bombataz, warm bad, Naima Joris), vibrafonist Sep François (The Colorist Orchestra) en de uit Benin
afkomstige drummer Angelo Moustapha.

Hert laat zich eerder voorstaan op een fluwelen elegantie, zoals onder meer het sobere, ingetogen en elegische “Sarajana” bewijst. Elders voel je opnieuw dat lonken naar een breed en erg toegankelijk groepsgeluid dat zich ergens in het grensgebied tussen speelse, akoestische jazz en organisch tot stand gekomen improvisatie ophoudt. Rosseel brengt op Hert een repertoire dat zowel charme, elegantie als diversiteit behelst. Typerend is hoe ze oorstrelende, soms best serene passages zoals afsluiter “Memory” (een live opgenomen contrabassolo, goed voor tien minuten hemelse zenpoëzie) afwisselt met dolle energiestoten, zoals tijdens het volop van leven bruisende en kwiek funkgroovende “A l’ouest”. Dat maakt van Hert ook een diverse, afwisselende plaat die verschillende mogelijkheden aanboort.

De muziek op Hert kenmerkt zich zowel door eenvoud als door breeddenkendheid en souplesse. In het oog springt vooral het hechte spel tussen de muzikanten die elkaar op wonderlijke wijze aanvoelen en op muzikaal en creatief vlak uitdagen en daarbij telkens weer het groepsgevoel vooropstellen. Het maakt van Hert een meer dan fraaie opvolger die al het goede dat voorganger De Grote Vrouw inhield, niet enkel bevestigt maar in een trek door de poort wagenwijd openzet richting nieuwe avonturen.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ron Gallo - "It's All Gonna Be OK"

Voor zij die geschiedenislessen misten, de jaren ‘60 hebben wel degelijk bestaan. Ron Gallo bewijst deze lessen alvast niet gebrost te hebben met “It’s…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.