AlbumsRecensies

Zwangere Guy – BABA GUY (★★★½) : Drie tracks, drie Nederlandse Samenwerkingen

Weg van alle problemen die ons Belgenlandje omvat, dropt Zwangere Guy een verrassings-ep met drie nummers en drie Nederlandse features. De Brusselse rapper, die al enkele weken in Costa Rica verblijft, laat BABA GUY op ons los. Een week voordien postte hij drie Whatsappgesprekken die de namen van de gasten onthulden en de fans wisten al snel dat het klappers van formaat waren: oude hiphoplegende Hef, Wilde Westen-rapper Kingsize en Yung Nnelg waar Guy al eerder mee samenwerkte.

Op het eerste nummer “CORNFLAKES” hoor je Hef en het omvat vrijwel exact wat je van deze plaat zou verwachten. Een song over hoe zij beiden op respectievelijke manier van de bodem zijn opgeklommen naar waar ze nu zijn. Een terugblik hoe het was bij de dagen waar er enkel cornflakes op het menu stond. Het nummer herbergt een relatief rustige mood terwijl we weten dat beide artiesten ook heel wat agressiever op de track kunnen komen. Het refrein is door beiden gezongen wat ook niet vanzelfsprekend is voor deze twee rappers. Naar het einde toe is er een line waarin Guy zegt dat hij Hef luisterde bij het opgroeien en dit werkt mooi samen met de line van Hef die vertelt dat hij al 35 jaar muziek maakt. We zien het altijd graag gebeuren wanneer een artiest kan samenwerken met een van zijn idolen.

“ZONDER ONDERWIJS” is een samenwerking met rapper Kingsize. Er hangt meteen een heel andere en donkere sfeer bij de intro. Bij een samenwerking als deze is dat misschien ook wel de barometer want Guy en Kingsize zijn beiden bekend geen blad voor de mond te nemen als het over maatschappelijke problemen of politiek gaat. Zo staat Kingsize de laatste weken in de Nederlandse hitlijsten met zijn “Beste Meneer Rutte” waarin hij kritiek geeft op het coronabeleid en hoe het volk aan het lijden is. Dit nummer doet echter afstand van politiek en geeft inhoudelijk weer dat ze zonder diploma ook zijn waar ze zijn, hoe ze met geld omgaan en hoe hun verleden nog steeds hun heden beïnvloedt. Op deze oldskool beat die nog blijft nazinderen wanneer de song al lang gedaan is, worden heel wat rake bars gegooid, maar het is toch heel verschillend van de eerste track.

Op muziek van onze eigen Chuki Beats wordt meteen een fabelachtig gezang van Yung Nnelg gegooid en al snel volgt een ‘singing Guy’. Deze track werd “NIETS IS PERFECT” gedoopt en klinkt bijna alsof die per ongeluk zijn weg op de ep vond. Dit nummer neemt een beetje de ernst van de eerste twee nummers weg en het is moeilijk om er stil op te zitten. Tekstueel gezien wordt toch gezorgd dat het niveau van de ep hoog blijft wat we ook gewoon zijn van Zwangere Guy die niet zomaar schrijft om te schrijven.

Alle drie de songs zijn heel verschillend en hebben elk hun eigen karakter dat iets meer neigt naar de stijl van de gast dan naar Guy, wat mooi is om te zien. We weten al langer dat Guy ook in Nederland actief is en daar ook veel fans heeft. In het verleden maakte Zwangere Guy al meerdere keren de studio van 101 Barz onveilig en werkte mee aan een album van Winne waar ook Yung Nnelg toen op stond. Deze samenwerkingen met onze noorderburen zijn cruciaal voor het onderhouden van zijn fanbase en is ook een positief gebeuren voor zijn Nederlandse fans, want door de maatregelen zijn ook zijn shows in Nederland al enkele keren uitgesteld. Deze ep zou het branden van verlangen naar Zwangere Guy zijn live performance iets moeten sussen en wie weet zien we een surprise act van één of meer artiesten op de ep bij een van de Nederlandse shows.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Your Old Droog - "DBZ" (feat. Denzel Curry & Method Man)

Your Old Droog is een atypische rapper. Bekendheid is niet aan hem besteed, marketing laat hem koud en de mainstream is de…
AlbumsRecensies

RiTchie - Triple Digits [112] (★★★½): Zelfzorg buiten de lijntjes

Het is een tijdlang onduidelijk geweest hoe de weg van Nathaniel Ritchie verder zou lopen. Na het overlijden van bandgenoot Stepa J….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Doechii - "Alter Ego" (feat. JT)

Sinds ze in 2022 haar handtekening zette bij de hiphopgrootheden van Top Dawg Entertainment heeft Doechii niet stilgezeten. Ze dropte een paar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.