AlbumsRecensies

The Shadow Machine – Cities of Light (★★★½): Boeiende balans tussen licht en donker

Het gaat snel voor singer-songwriter Jo Geboers en zijn nieuwe geesteskind The Shadow Machine. Een klein jaar terug bracht de man zijn eerste single “Blind” uit en nu bombardeert de Gentenaar ons met zijn eerste ep, die we Cities of Light mogen noemen. Het is een intense trip van zes nummers die de balans zoekt tussen duisternis en hoop.

Nadat Geboers het doek liet vallen over dat andere geesteskind Low Land Home, voelde de Gentenaar zich duidelijk niet uitgespeeld. Muziek maken is misschien wel een basisbehoefte voor de man. Zonder enige verwachtingen begon Geboers nummers te schrijven op zijn slaapkamer/studio. Een proces dat tijdens die memorabele eerste lockdown zijn foetale vorm kreeg. Een nummer dat we perfect kunnen situeren binnen de armetierigheid van die eerste lockdown is de titeltrack “Cities of Light”. Het is een ingetogen nummer dat het gevoel van eenzaamheid en onwetendheid uit die periode perfect weet te schetsen. Misschien niet het meest gulle nummer op deze ep, maar wel het bewijs dat The Shadow Machine een mooie sfeer weet te scheppen die de luisteraar kan raken.

De sound die The Shadow Machine ons probeert voor te schotelen is er één die barst van de melancholie, eenvoud en diepte, waarbij de akoestische sound als decor dient voor de mysterieuze stem van Geboers. De singles “Blind” en “Thirst” mag je daarbij gerust als maatstaf zien. Beide nummers hebben tijd nodig om te groeien en daar is zeker niets mis mee, want wie tijd neemt zal merken dat de nummers uitblinken in de puurheid van het songschrijven. Mede dankzij de sterke productie van Bert Vliegen verdrinkt Geboers niet in een vervelende tristesse, maar levert het wel een lekker visitekaartje af voor de rest van de ep.

Laat je niet afschrikken, want het is niet al kommer en kwel op Cities of Light. Met “Disengaged” bewijst The Shadow Machine dat het niet enkel wil uitblinken in oerdegelijke somberheid en dat is een hele verademing. Het nummer zendt een voorzichtige straal van licht uit die ons bijna drie minuten lang probeert te verblinden. Een geslaagde poging, die de nodige kleur geeft aan de ep en als hoop dan toch de rode draad doorheen Cities of Light mag zijn, dan is “Disengaged” daar misschien wel het orgelpunt van. Het afsluitende nummer “Ready To See” mogen we trouwens ook in diezelfde categorie situeren. De keuze om op beide nummers te gaan voor een vollere sound met drums en een iets hoger tempo, is meer dan welkom en toont een breder spectrum van wat The Shadow Machine in petto heeft.

Met Cities of Light geeft The Shadow Machine zijn eerste visitekaartje af en iets laat ons vermoeden dat dit zeker niet het laatste zal zijn. Met zijn zes nummers en een stevige knipoog naar Matt Berninger en Nick Cave weet Jo Geboers ons te overtuigen dat dit niet zomaar een doordeweeks slaapkamerproject is. Cities of Light is een aanrader en blinkt uit in zijn complexe eenvoud met een visie die altijd uitgaat van de kracht van het songschrijven. Kortom, een sterk debuut van een band om in de gaten te houden.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Shadow Machine - "Disengaged"

Het muzikale project van Jo Geboers, The Shadow Machine, leverde reeds twee veelbelovende singles op met “Blind” en “Thirst“. Typerend voor beide…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Shadow Machine - "Thirst"

Het lijkt erop dat singer-songwriter Jo Geboers zich wel erg goed thuis voelt binnen zijn nieuwe muzikale nest The Shadow Machine. In…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle The Shadow Machine - "Blind"

The Shadow Machine is het nieuwe project van singer-songwriter Jo Geboers, die na een meer dan succesvolle rit met Low Land Home…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.