Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor – “Golden Liar”

© CPU – Bert Savels

Het Zwitsers-Amerikaanse Zeal & Ardor is het ultieme bewijs dat metalmuziek, vijftig jaar na haar bestaan, innoverend kan blijven. De groep rond multi-instrumentalist Manuel Gagneux wist al vanaf Devil Is Fine (2016) in het oog te springen van muziekcritici en ‘meerwaardezoekers’. De samenvoeging van soul, gospel en black metal was voordien namelijk ondenkbaar. Voeg daar nog wat inhoudelijk sterke boodschappen aan toe over verzet, zwarte slavernij en anti-religie en je krijgt een beeld waarom Zeal & Ardor wereldwijd erkenning krijgt. Die erkenning wist Gagneux excellent te verzilveren op Stranger Fruit (2018). Met dat album onder de arm speelde de band België plat op Graspop, Dour, Rock Werchter, Les Nuits Botanique, Lokerse Feesten en Desertfest. Vorig jaar releasete de groep de ep Wake of a Nation, maar met de uitgaven van “Run“, “Bow” en “Götterdämmerung” mogen we ons binnenkort verwachten aan een derde langspeler. “Golden Liar” is de laatste sprint richting dat album.

Daar waar “Götterdämmerung” furieus uit de hoek kwam, hangt Gagneux op “Golden Liar” de gitaren aan de haak. Door het gefluit en de schorre openingsstem wanen we ons even in de westernwereld van Django Unchained. De band die vijf jaar geleden soul met metal glorieus wist te versmelten, kiest nu volledig voor stijlvolle integriteit. In plaats van kille gitaarriffs op ons af te vuren, zet Gagneux alle kracht op zijn soulvolle stem die naarmate de track voortzindert, dieper en dieper tot ons doordringt. Wanneer de drums marcherend invallen, lijkt de single zich toe te werken naar een climax. Van die climax merken we jammer genoeg weinig, maar doordat de single kortstondig eindigt, zijn we extra benieuwd naar welk nummer “Golden Liar” opvolgt op Zeal & Ardor.

Zeal & Ardor verschijnt op 11 februari. Maandag 23 mei is Zeal & Ardor de special guest van Meshuggah in de Ancienne Belgique. Je kan de groep komende zomer ook zien op Graspop. Dan spelen Gagneux en co op vrijdag 17 juni. Volgens de festivalorganisatie zijn de laatste vrijdagkaarten nu in verkoop. Headliners zijn Avenged Sevenfold en Faith No More.

Facebook / InstagramTwitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Declan McKenna @ Ancienne Belgique (AB): Mist in de bergen

De vonken die Declan McKenna al jaren op zijn thuisland loslaat, lijken maar niet te willen overslaan op het Europese vasteland. Dat…
InstagramLiveRecensies

Novo Amor @ Ancienne Belgique (AB): Met dank aan ChatGPT

Ali Lacey is met zijn negen miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify beter bekend bij het grote publiek als Novo Amor. Enkele weken…
InstagramLiveRecensies

Hollow Coves @ Ancienne Belgique (AB Ballroom): Liefde voor de mondharmonica

De carrière van Hollow Coves gaat gestaag zijn gangetje. Toch zit er de laatste tijd een stroomversnelling in de populariteit van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.