AlbumsFeatured albumsRecensies

Robert Plant & Alison Krauss – Raise The Roof (★★★½): Terugkeer van een iconisch duo

Robert Plant en Alison Krauss zijn geen onbekenden in de muziekwereld. De vijftigjarige Krauss zorgt in de Verenigde Staten al sinds de jaren tachtig voor een heropleving van de bluegrass, en met maar liefst 27 Grammy Awards op haar schoorsteen heeft ze waarschijnlijk ook een deeltijdse bezigheid met het opblinken van haar prijzencollectie. De viriele zeventiger Plant is dan weer gekend als frontschreeuwer van de legendarische hardrockband Led Zeppelin, maar heeft sinds de stopzetting van die groep eind jaren zeventig ook een gevarieerde solocarrière uitgebouwd. Met Raise The Roof slaan Krauss en Plant voor de tweede keer de handen in elkaar voor een album waarop voornamelijk covers van oude country- en folknummers terug te vinden zijn.

Veertien jaar hebben de liefhebbers moeten wachten op een vervolg van het met prijzen overladen album Raising Sand uit 2007. Door de comeback van ABBA zal Raise The Roof niet de geschiedenis ingaan als grootste comeback van 2021, maar Plant en Krauss brengen met hun nieuwe langspeler wel een iets modernere plaat dan het retro Voyage van de Zweedse hitmachine. Ondanks dat de plaat herwerkingen bevat van oude folk- en countrynummers klinkt ze vrij eigentijds. Dat is voornamelijk de verdienste van producent T Bone Burnett, die net als op Raising Sand zorgt voor een glashelder en gedetailleerd geluid.

Het album opent meteen met een verrassend gekozen “Quattro (World Drifts In)” van de indiefolkband Calexico. Plant en Krauss behouden de zuiderse percussie van het origineel, maar laten de blazers achterwege en kiezen voor een trager tempo en een mysterieuze sfeerzetting. Heldere snaren, fonkelende toetsen en een weemoedige slidegitaar nemen je mee naar de zanderige prairie van het wilde westen, terwijl de stemmen van Krauss en Plant samensmelten in een mysterieus duet. Het aansluitende “The Price Of Love” lijkt in niets op het bluesy rocknummer waarmee The Everly Brothers in de jaren zestig een hitje scoorde, maar baadt in dezelfde donkere woestijnsfeer als de albumopener. Ook dit nummer zou uitstekend passen op de soundtrack van een moderne western.

Het is die donkere, filmische sfeerzetting waarin Raise The Roof uitblinkt. Met de hypnotiserende tokkel, de plompe contrabas en de mysterieuze elektrische gitaar op “Trouble with My Lover” waan je je in een dubieuze Amerikaanse bar, terwijl het machtige “You Led Me to the Wrong” je helemaal meeneemt naar de verlaten woestijn. Het origineel van dit lied is een uptempo banjonummer van Ola Belle Reed, maar Plant brengt een versie overladen met countryviool. Het is een van de weinige grootse nummers op het album, want muzikaal blijft het duo veelal beheerst en bescheiden. Verwacht geen grootse uithalen of bombastische stadionrockers, maar luisternummers waarin ritme en sfeerzetting overheersen.

Raise The Roof luistert lekker weg, maar toch zijn er een beperkt aantal uitstapjes die minder geslaagd zijn. De twee bonusnummers die de deluxe-uitvoering meekrijgt zijn bijvoorbeeld overbodig. Daarnaast horen we enkele rocknummers die zorgen voor afwisseling, maar die eigenlijk niets bijzonders toevoegen aan het geheel. Zo klinkt “Go Your Way” vrij doordeweeks, ondanks de heldere zang van Robert Plant. De countryrock van “Searching For My Love” is ook wat te lichtvoetig voor het album, en bovendien kabbelt het iets te eentonig verder om de aandacht vast te houden. Gelukkig zorgen de singles “Can’t Let Go”, “Somebody Was Watching Over Me” en vooral “High and Lonesome” wel voor rake countryrock.

Krauss en Plant verdelen de eer netjes onder hun twee, zo wisselen de nummers waar ze de leiding in nemen elkaar eerlijk af en ondersteunt de ene de andere voortdurend met gepaste achtergrondzang. Raise The Roof klinkt hierdoor als een gedoseerd geheel, wat ook de verdienste is van producent T Bone Burnett. De opnamekwaliteit is bijzonder hoog, waardoor alle details loepzuiver tot hun recht komen. Het ingetogen “Last Kind Words Blues” is hier een van de beste voorbeelden van, met stralende mandolines en gitaargetokkel. Mensen die hun muziek graag beluisteren met een degelijke hoofdtelefoon zullen dus heel wat plezier beleven aan deze langspeler.

Met Raise The Roof brengen Robert Plant & Alison Krauss na veertien jaar wachten een nieuwe sfeervolle countryplaat. Het album moet het vooral hebben van duistere ritmes, veel sfeerzetting en natuurlijk de indrukwekkende stemmen van Plant en Krauss. Het duo trapt de bal nergens helemaal mis, maar een iets strengere songkeuze had misschien toch nog een half puntje meer kunnen opleveren. Ze hebben in elk geval weer heel wat goed materiaal in handen om samen op tour te trekken, hopelijk kunnen we hen binnenkort ook samen op een Belgisch podium terugvinden.

Robert Plant: Facebook / Instagram
Alison Krauss: Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

122 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lady Lamb - "Between Two Trees"

Vorige week was het de tienjarige verjaardag van Lady Lambs debuutalbum Ripely Pine. Dat moet gevierd worden, dacht de artieste waarschijnlijk en…
LiveRecensies

Alela Diane @ Botanique (Orangerie): Knus en kristalhelder

De bakstenen van de oude Orangerie te Brussel gingen gisteravond gekleed in fluwelen folk en hoge verwachtingen. Op het uitverkochte programma stonden…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lady Moon - "Wild Geese"

Eva Holbrook is voornamelijk bekend als een van de vier zussen van de band SHEL (dat trouwens een acroniem is van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.