LiveRecensies

Fifty Lab 2021 (Dag 1): Dansen op toekomstmuziek

© jazz grant

Vorig jaar moest Fifty Lab noodgedwongen digitaal doorgaan, maar deze week werd de Brusselse binnenstad gelukkig weer overgenomen door heel wat opkomend talent van over de hele wereld. Op maar liefst vijf locaties brengen 49 artiesten uit binnen- en buitenland drie dagen lang het beste van zichzelf onder het goedkeurende oog van heel wat belangrijke koppen van de sector. Fifty Lab werkte voor zijn line-up samen met een heleboel prestigieuze festivals, waaronder Down The Rabbit Hole, Montreux Jazz Festival, Bilbao BBK en Pukkelpop, die elk veelbelovend talent op het showcasefestival cureren. Gisteren werd de aftrap gegeven en wij trokken vanzelfsprekend op pad om een aantal artiesten wat meer onder de loep te nemen.

Reinel Bakole @ AB Club 

Onze eerste afspraak van de avond hadden we met Reinel Bakolé in de Club van de Ancienne Belgique. Dat het geen normale set zou worden, hadden we al op voorhand verwacht, maar wat Bakolé gisteren wist neer te poten, overtrof alles daarvan. De Brusselse bracht een zeer uitdagende, eigenwijze en spannende performance waar muziek, dans en kunst werden gefusioneerd tot een coherent en uitermate boeiend geheel. We moesten er in het begin wel nog even inkomen, maar eenmaal Reinel Bakolé begon met het zingen, was het ijs gebroken. We moeten bekennen dat niet alle nummers even opwindend zijn, maar de performance en het geraamte dat er om heen geconstrueerd werd zorgde toch nog voor de diepgang. Een aangename verrassing als opener van de avond!

BabySolo33 @ Bonnefooi

Een straat verderop maakte BabySolo33 om iets na acht haar opwachting. De Bonnefooi staat niet meteen bekend als de ideale venue voor liveconcerten en ook voor de jonge Franse bleek de zaal meer een vloek dan een zegen. De akoestiek was verre van ideaal, waardoor haar bewerkte stem heel vaak onderging in de luide beats en we niets van haar teksten konden verstaan. Nochtans hadden de nummers wel nog iets tofs en aanstekelijks in zich om toch wat beweging bij de aanwezigen los te wekken en daarin sloeg BabySolo33 ook naarmate het optreden vorderde. Mits een beter passende venue en nog wat gesleutel aan de set is BabySolo33 wel een act die op Dour of Les Nuits Botanique optimaal tot haar recht zou komen. We blijven haar alvast volgen.

MEYY @ AB Club 

© Michael Smits

Talent van eigen kweek MEYY hebben we in het verleden al vaker aan het werk gezien en toen leek ze nog wat zoekende naar haar eigen geluid. Dat heeft ze inmiddels gevonden en presenteerde ze met veel bravoure voor aan een volgepakte Club. Geflankeerd door een dj en een pianist bracht ze heel wat nieuw en onuitgegeven materiaal en dat bleek aan te slaan. De hyperpop-achtige nummers werden netjes gebracht, al was de laag autotune op haar vocales soms iets te dik waardoor haar knappe stem soms niet helemaal tot haar recht kwam. “Famous” bracht ze verrassend ingetogen en met enkel begeleiding van een piano, al moeten we bekennen dat we toch meer fan zijn van de studioversie. Afsluiten deed ze uiteindelijk met het erg dansbare “Emotions” waarop ook wij niet konden stilstaan en stiekem hopen op een spoedige release. Op 10 december brengt MEYY in ieder geval haar nieuwe ep Neon Angels uit, iets om naar uit te kijken.

Gabriels @ AB Club

© Ben Houdijk

Er was een band waar kennelijk iedereen het gisteren over had en dat was Gabriels. De Amerikaanse neosoulband vertoeft nu al enkele weken in Londen en bracht recentelijk met “Blame” en “Bloodline” twee uiterst sterke nummers uit die hen nog meer tot een hype bombarderen. Een hype waarmaken is uiteraard van een ander paar mouwen, maar wat Gabriels gisteren op hun Belgisch debuut lieten horen, was gewoonweg verbluffend en adembenemend. Zanger Jacob Lusk heeft niet alleen een enorme stemcontrole die elk haar op je lichaam recht weet te krijgen, maar ook een charisma en podiumprésence waarmee hij een zaal in een handomdraai mee kan vullen. Doe daar nog eens de prachtige muzikale arrangementen van Ryan Hope en Ari Balouzian bij en je weet dat je naar een van de beste optredens van het jaar aan het kijken bent. Van een pakkende versie van “The Blind” tot het dansbare “Love and Hate in a Different Time”, tijdens het optreden van Gabriels op Fifty Lab werd je helemaal omvergeblazen en zelfs ontroerd. Dit optreden zullen we nog een tijdje koesteren en laten we hopen dat er binnenkort nog eens een afspraak volgt op Belgische bodem.

Vandaag en morgen kan je nog heel wat talent ontdekken op Fifty Lab. Voor meer info en tickets kan je terecht op de website van het festival.

2066 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.