AlbumsRecensies

Agnes – Magic Still Exists (★★★★½): Uit de ruïnes herrezen

Het leek er heel lang op dat Agnes de grootste Scandinavische wereldster in een lange tijd zou worden toen ze in 2008 met “On and On” en vooral “Release Me” gigantische wereldhits scoorde. Terwijl die nummers op een goed feestje eigenlijk niet mogen ontbreken, werden ze op één of andere reden de enige wapenfeiten die haar tot nu toe onsterfelijk maakten. De Zweedse zangeres verdween daarna namelijk van de radar en bleef enkel in haar thuisland nog regelmatig radiohits scoren. In 2020 herrees ze dan echter uit de ruïnes van haar geflopte albums en ontplooide ze zich opnieuw als een ware popgodin, die de magie van popmuziek weer te pakken heeft. Haar comebackalbum Magic Still Exists, tevens ook haar eerste langspeler sinds 2012, is niet voor niets de grote herontdekking van haar talent.

In 2019 kregen we met de sublieme ep Nothing Can Compare reeds zeven voorsmaakjes van haar nieuwe muzikale richting, maar op Magic Still Exists krijgen we een nog iets meer beklijvend geheel. Openingstrack “Spiritual Awakening” bouwt met een rijk orkest aan strijkers meteen spanning op, die in “XX” haar eerste apotheose kent. Stemvervorming à la Daft Punk introduceert ons tot de nieuwe Agnes, die pas na een derde van het nummer haar bijzonder sterke stem op ons loslaat. Het zou ons niet verbazen moest queen of pop Madonna rood trekken van jaloezie na het horen van deze sterke poptrack, die met een indrukwekkende productie de toon meteen zet.

Ondanks dat het album dus al een heel sterk begin kent, volgt er met “24 Hours” meteen een tweede hoogtepunt waarmee ze een plekje in de popgeschiedenisboeken zou verdienen. Alles aan dit nummer brengt gelukshormonen in omloop en overstijgt hetgeen we anno 2021 van popmuziek verwachten, maar het is vooral ook de ideale inleiding van de oerdegelijke single “Here Comes the Night”. Terwijl ze ons aanmanend vraagt ‘Can you feel the power?’, breekt ze in het hartverwarmend sterke refrein helemaal open en blijven we met een mond vol tanden achter. Het gebeurt zelden dat popmuziek zo een adembenemend effect op ons heeft.

Een belangrijke factor van haar nieuwe geluid zijn de vrolijke melodieën, die hun effect werkelijk niet missen. Op “Love and Appreciation” krijgen we bijvoorbeeld een heel koor aan backing vocals te horen, die de discopop nog een bijzonder mooie glans geven mede dankzij haar vocale prestatie. De tekst mag dan wel redelijk repetitief zijn, haar verschillende uithalen zorgen voor de nodige afwisseling en houden ons vijf minuten lang in een wurggreep terwijl we met onze gedachten in een Studio 54 ronddwalen. Dat gevoel herhaalt zich wanneer ze in “Fingers Crossed” met wederom een arsenaal strijkers voor echte popperfectie zorgt, die weinig andere popacts zullen evenaren.

Het tempo van Magic Still Exists ligt behoorlijk hoog en voelt toch ook niet te vluchtig aan door de bijzondere verscheidenheid die tussen de nummers heerst. “Selfmade” breekt bijvoorbeeld met dat vrolijke en gaat voor een iets furieuzere, mysterieuzere sound die meer dan vijf minuten overeind blijft door de bangelijke synths. Opvallend is ten slotte ook de pianoballade “Magic Still Exists”, waarmee Agnes haar album verrassend emotioneel afsluit en vocaal nog eens volledig uitpakt. Magie bestaat nog steeds, dat is het enige wat we kunnen besluiten wanneer we dit album telkens weer afsluiten.

Empowerment en spiritualiteit vormen de leidraad door de elf nummers, die aan elkaar hangen door ontzettend intrigerende interludes. Alle puzzelstukken vallen op dit album op hun plaats en demonstreren de groei die Agnes als artiest doorheen de afgelopen negen jaar heeft meegemaakt. De revival die o.a. Dua Lipa met haar wereldplaat Future Nostalgia in gang heeft gezet, bracht al heel wat ferme popalbums naar voren en ook Magic Still Exists mag zich door de speelsheid met gemak in het rijtje van sterke popalbums plaatsen. De magie en euforie rond dit album zijn zo pakkend dat we enkel kunnen hopen dat de popfan dit album tijdig ontdekt. Agnes heeft zich als popster herontdekt en schitterde nog nooit zo hard als op dit machtsvertoon.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1824 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 3): Van mysterie naar hysterie

De derde dag van Pukkelpop begon nogal wisselvallig door de regen en dat liet iedereen plots een klein beetje panikeren. Gelukkig klaarde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dua Lipa - "Dance The Night"

Net zoals er ieder jaar weer een aantal enorm geanticipeerde albums zijn, zijn er altijd ook wat films waar velen reikhalzend naar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jessie Ware - That! Feels Good! (★★★★): Studio 54 en de discomythe

Jessie Ware was voor velen na drie albums al afgeschreven als de balladezangeres die haar vast plekje op de Knuffelrock-cd’s verdiend heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.