LiveRecensies

Emma Bale @ Ancienne Belgique (AB Club): Van het verleden naar de toekomst

©CPU – Chris Stessens

Ze mocht dan wel als jongste vrouw ooit een MIA in ontvangst nemen, haar debuutalbum liet lang op zich wachten. Emma Bale groeide de afgelopen jaren uit van tienerster tot volwassen popfee en dat liet ze ook op haar eerste plaat Retrospect horen. Daarop toont ze zich verrassend ingetogen en lijkt ze afscheid genomen te hebben van haar schattige radiopop. Een proces van meerdere jaren leverde namelijk twaalf mooi uitgebalanceerde nummers op, die wat tijd nodig hadden om ons volledig te overtuigen. Na haar deelname aan Liefde Voor Muziek staat ze weer volop in de spotlight en daarvan maakt ze gebruik, want na enkele festivals is het nu de beurt aan een vijftal clubs om de zangeres te ontvangen. Haar show in een uitverkochte AB Club liet vooral zien dat ze eigenlijk in de grote zaal zou moeten staan.

In een ver verleden stond Promis3 nog op ons showcase festival, maar inmiddels zijn ze in de Belgische hyperpopwereld al een echt begrip geworden dankzij hun Y2K- en eurodance-geïnspireerde sound. Hun bombastische producties kunnen op het eerste zicht niet meer contrasteren met Emma Bale, maar onder alle bassen steken telkens sterk geschreven popnummers. Met een orkaan aan geluiden walsten ze vanaf stipt acht uur over een goed volgelopen AB Club, die perplex stond te kijken naar zanger Brent Dielen en producer Andras Vleminckx. Naarmate de set vorderde, geraakte het publiek wat meer uit zijn trance en werd er op o.a. “Simulated Paradise” of het onuitgebrachte “New Horizon” ook wat meegedanst. De flitsende lichtshow en professioneel in elkaar gestoken performance laten ons maar een ding besluiten: Promis3 hoort op de grote podia van ons land met hun inventieve popmuziek.

©CPU – Chris Stessens

De intrigerende opener van haar debuutalbum werd meteen ook de opener van haar langverwachte show in de AB Club. “Amsterdam” kwam nog een tikkeltje eerlijker en oprechter over in het livejasje en ook “Run” kreeg live een serieuze upgrade. Emma Bale had haar start dus allesbehalve gemist en zette behoorlijk voort met haar eizersterke single “Mindgames”. Het blijft voor ons, na de performance, vooral een raadsel waarom deze single het in de hitlijsten niet zo goed deed, omdat het eigenlijk alles bevat wat haar daarvoor zo populair maakte. De focus van dat nummer lag, net zoals in de studioversie, op het creëren van een sfeer en dat lukte haar ook zeer goed.

Na een zeer uptempo begin, nam Emma even de tijd om het gas wat terug te nemen. “Bad” vormde daarbij de ultieme brug tussen het bombastische en intieme, waarna ze met “Long For” probeerde de harten nog wat meer te veroveren. “Trust Issues” raakte ons, na de sterke vocale prestatie op “Long For”, wat kwijt door de ietwat eentonige songopbouw, al ging het met “Get Back” meteen weer de goede richting op. Retrospect mocht dan op plaat misschien wat luisterbeurten nodig hebben, live was het alvast veel boeiender in opgebouwd zodat het op kleine mankementen na toch op heel wat vlakken wist te scoren. Emma Bale is misschien nog steeds jong, maar haar ervaring hoor en zie je op verschillende manieren naar voren komen.

©CPU – Chris Stessens

Haar deelname aan Liefde Voor Muziek bracht niet enkel nieuwe fans met zich mee, maar ook een handvol covers waarvan uiteindelijk twee in de setlist beland zijn. Enerzijds kregen we een zeer sterk gezongen “My Heroics”, in het origineel van Absynthe Minded. Anderzijds haalde ze haar beste Frans boven op haar Tourist LeMC cover “Amour Fou”. Ondanks dat beide nummers wat ons betreft niet in de setlist hoefden, werden ze door het publiek met open armen onthaald. Haar passage in het populaire tv-programma heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want het introduceerde haar tot een nieuw publiek dat geboeid zat te luisteren.

Vooraleer ze haar oude catalagus indook, serveerde Bale nog het akoestische “The Woman I Am Today”. Het nummer viel niet echt op, maar was de ideale overgang naar haar hitje “Worth It”. In het begin zocht ze duidelijk nog wat muzikaal en vocaal, maar uiteindelijke toverde ze nog heel wat verrassen noten uit haar hoed. Het rustmoment moest uiteindelijk plaatsmaken voor een intense slotfase, waarin “Greedy” en “Cut Loose” de sleutelmomenten bleken door hun naadloze overgangen en de hoge meezingfactor. Het meest opvallend was echter “Divide”, een samenwerking met Promis3 die begin 2022 uitkomt en al eens live gebracht werd door Emma en Brent. Beide muzikale werelden kwamen daarop op een wonderbaarlijke wijze samen en lieten ons gelukkig achter.

©CPU – Chris Stessens

Vooraleer Emma Bale definitief afscheid nam van het Brusselse publiek, betoverde ze eerst met haar intussen legendarische “All I Want”-cover en grabbelde ze daarna tussen haar oudere nummers om het zomerse “Curacao” nog eens boven te halen en in een sublieme liveversie te steken. De schuchtere Emma van vroeger is niet meer, want anno 2021 staat ze meer dan ooit als een zelfbewuste popster op podium. Haar charmante bindteksten in het Nederlands en Frans, maar vooral ook haar stabiele stem zorgden voor een zeer tevreden publiek. Retrospect is zo niet enkel een blik op het verleden, maar wijst vooral naar een nog mooiere toekomst. ‘Volgend jaar in de grote zaal?’, vroeg Emma Bale al aan het publiek en dat zou met deze show ook meer dan verdiend zijn.

Op dinsdag 2 november speelt Emma Bale samen met Promis3 nog een show in Het Depot. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:
Amsterdam
Run
Mindgames
Bad
Long For
Trust Issues
Get Back
My Heroics
Amour Fou
The Woman I Am Today
Worth It
Boy Bye
Divide
Greedy
Cut Loose

All I Want
Curaçao

Foto’s van de Retrospect tour in De Roma te Antwerpen.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Eurosonic 2024 (Dag 1): Toekomst in het verleden

Naar jaarlijkse traditie transformeert Eurosonic Noorderslag (ESNS) Groningen in januari tot het epicentrum van de muzieksector. Gedurende drie dagen krijgen veelbelovende acts…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
AlbumsRecensies

Emma Bale - 3.1 (★★★½): Zalfje voor de ziel

Tien jaar geleden schoot de carrière van de inmiddels 24-jarige Emma Bale uit de startblokken na haar deelname aan The Voice Kids….

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.