AlbumsFeatured albumsRecensies

Ross from Friends – Tread (★★★★): Uiterst persoonlijke gevoelstrip

Voor wie het nog niet had meegekregen: neen, Ross from Friends is niet echt het personage uit de bekende sitcom, wel het pseudoniem van de Britse dj en producer Felix Clary Weatherall. De Zuid-Londenaar stond al sinds 2012 achter de knoppen onder enkele andere namen, maar brak pas echt volledig door de internetbarrières in 2015 met de sfeervolle lo-fi track “Talk To Me You’ll Understand”. Sindsdien is de Brit een gekend begrip in het gevarieerde houselandschap. In 2018 bracht Weatherall zijn debuutalbum Family Portrait uit op het onafhankelijke Brainfeeder-label, opgericht door Flying Lotus. Drie jaar en een woelige virusepidemie later volgt de tweede plaat Tread, een uiterst persoonlijke zwerftocht door het muzikale verleden van de nog jonge Weatherall.

Ross from Friends begon zijn muzikale zegetocht met een kleine collectie van lo-fi house beats waar steeds een nostalgisch analoge korrel overheen werd gelegd. Op de echte debuutplaat in 2018 bleven we vervolgens uitgelaten dansen, al voelde het geheel net iets strakker. De bassen werden een pak steviger aangezet en ook de elektronica kreeg vaak een ijzig scherp randje. Hoewel hij zijn herkenbare klankpalet nooit echt achterwege laat, klinkt de Brit op zijn nieuwste Tread anders en verrassend persoonlijk.

Die persoonlijke connectie heeft alles te maken met het maakproces van Tread, waarvoor hij zich bewust liet inspireren door zijn eigen (muzikale) omgeving en ontwikkeling. Het album is een scherpzinnig en gedreven eerbetoon aan de Zuid-Londense muziekscène van de laatste tien jaar, met zijn eigen herinneringen, favorieten en laatavondescapades als ultieme blauwdruk. Die persoonlijke nostalgie spant zich als een net over Tread, met een scherpe verzameling nummers die zowel een nostalgische tristesse als een euforisch vrijheidsgevoel in zich dragen. Eerdere singles “Love Divide” en “The Daisy” zorgen voor een prikkelende en energieke punch, maar klinken tegelijkertijd bijna emotioneel en melancholisch. Meer dan op zijn vorige werk is het die mix tussen energie en koele emotie die er de spanning inhoudt en die zijn eigen klankmerk een gevarieerde invulling meegeeft. Ook de ijzige beginklanken in het sterke “Run” lopen uiteindelijk warm in een goed opgebouwde elektrotrack.

De persoonlijke insteek wordt extra in de verf gezet door heel bewust in te zetten op een aantal nostalgische vocal samples die ons meteen een bepaalde setting insturen. De soulvolle vocals in “A Brand New Start” en “Life in a Mind” creëren in de eerste plaats een nostalgische sfeer, maar krijgen wel een ijzig futuristisch randje mee in de mix. Zo slaagt de Brit erin om op zijn geheel eigen manier heden en verleden in elkaar te vervlechten in een uiterst persoonlijke gevoelstrip. Ook met de handige voice notes weet Weatherall heel snel zijn eigen nostalgische droomlandschap vorm te geven. “Spatter/Splatter” lijkt wel een kijkgat in zijn vroegere laatavondbesteding. De sirenes aan het begin kondigen als het ware het einde aan van een reeks bonkende clubtaferelen en evolueren naar wat letterlijk aanvoelt als de snijdende koele ochtend die daarop volgt. Ook het vogelgefluit op het zweverige “Morning Sun in a Dusty Room” bereikt datzelfde effect, met heavy distorted bassen die zich als een koele ochtendzon door de gordijnen drukken.

Die evolutie tussen dansen en ontwaken zit trouwens niet alleen in de nummers zelf, maar ook in het verloop van het album. Dat begint met flitsende clubtracks en gaat over in meer sfeervolle eindtracks, die ons langzaamaan de ruimte inwerpen en ons daar aangenaam laten rondzweven. Het persoonlijke terugblikverhaal kan op de laatste twee tracks bijna niet duidelijker met een directe eindverwijzing naar een kinderlijke muziekdoosmelodie, die makkelijk wegluistert als een koele, ontspannende ruimtetrip. Zo worden ook op het einde heden en verleden weer mooi in elkaar geklikt.

Op zijn tweede album Tread neemt Ross from Friends op een succesvolle manier zichzelf als uitgangspunt, waardoor hij meer dan ooit tevoren ook zichzelf indirect als uniek artiest op de kaart zet, met een uiterst persoonlijk en gevoelig klankpalet. Wie de Brit live aan het werk wil zien, hoeft trouwens niet lang te wachten. Op vrijdag 29 oktober staat hij in Kompass in Gent en op zaterdag 18 december komt hij opnieuw langs in Brussel, op een voorlopig nog onbekende locatie.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ross from Friends - "Love Divide"

Over een dikke maand verschijnt Tread, het nieuwste album van Ross from Friends. De Britse producer veroverde de muziekscene met zijn lo-fi housebeats, maar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ross from Friends - "The Daisy"

De Britse producer en dj Ross from Friends heeft veruit een van de meest originele artiestennamen. Daarbuiten heeft Felix Weatherall echter nog…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ross From Friends - "Burner"

Een van de wonderboys uit de electronicawereld is eindelijk terug met nieuwe muziek. Ross From Friends, nee dat is niet acteur David…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.