Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jonny Greenwood – “Crucifix”

©️ CPU – Joost Van Hoey

De heer Greenwood is normaliter druk druk druk bezig om met broer Colin het onmisbare snaarwerk van Radiohead te verzorgen. Tussen het tokkelen en touren door maakt hij echter al jarenlang sporadisch tijd vrij om soloprojecten te onderhouden en bijna-Oscarwinnende filmscores te schrijven. Tussen de Radiohead-albums door maakte de multi-instrumentalist zo onder andere in 2007 de soundtrack voor There Will Be Blood (in opdracht van regisseur Paul Thomas Anderson) en in 2010 de muzikale ondersteuning voor Norwegian Wood (gebaseerd op de roman van Murakami en in een regie van Tran Anh Hung). Met netgenoemde Anderson – die overigens ook kortfilm Anima van Radiohead-collega Thom Yorke onder handen nam – aan het hoofd van de regie leek het wel te klikken, want Greenwood mocht ook voor diens laatste film Phantom Thread een stukje muziek schrijven en sleepte op die manier zowel een Oscar- als BAFTA-nominatie in de wacht.

Winnen deed ie vooralsnog niet, maar wie weet plaveit zijn volgende werk daarvoor wel de weg. Volgende maand loopt Spencer in de zalen, een dramatische biopic rond wijlen Princess Diana, wonderschoon in beeld gebracht door Pablo Larraín (Jackie, 2016) – of dat doet de trailer toch alleszins overtuigend vermoeden – en even schoon vergezeld van denderende strepen muziek van Greenwood. Met “Crucifix” licht de muzikant een eerste tipje van de soundtracksluier. De track is in beginsel heel barok en klassiek (lees: strijkers!), maar wordt royaal aangevuld – pun intended – door een onheilspellend orgel en een verrassende wending hier en daar. Tragiek is nooit veraf: het werk hangt zichzelf vanaf het begin tussen de noten een soort zwaard van Damocles boven het hoofd. Wat ons betreft, toont de muziek bij de film zo al mooi het contrast tussen de groteske allures van kastelen en koningshuizen en de daarin dartelende Lady Di.

Spencer, met Kristen Stewart als Diana, is vanaf 5 november te zien in de zalen. Het vergezellende muzikale wapenfeit van beestig brein Jonny Greenwood is vanaf 12 november te verkrijgen als officiële soundtrack.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Smile - A Light for Attracting Attention (★★★★): Zelfde schoenmaker, zelfde leest, nieuwe energie

Met The Smile zetten wapenbroeders Thom Yorke en Jonny Greenwood nog maar eens een stapje buiten het Radiohead-parcours. Na A Moon Shaped…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Smile - "Thin Thing"

Veel Radioheadfans kijken reikhalzend uit naar 13 mei, want dat is de dag dat The Smile met hun debuutalbum op de proppen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Smile - "Free in the Knowledge"

Het is voor Thom Yorke en zijn Radioheadrechterhand Jonny Greenwood een goed gevuld voorjaar. Het nieuwe collectief The Smile, dat bestaat uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.