Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Thom Yorke – “Knife Edge” & “Prize Giving”

© CPU – Joost Van Hoey

Met zijn repertoire bij Radiohead, The Smile én een solocarrière kunnen we Thom Yorke haast niet meer bijhouden. De bezigheden van de Brit zeggen ons één ding: hij lijkt vastbesloten als legende te willen worden vereeuwigd in de muzikale geschiedenisboeken, al moet hij ze zelf schrijven. Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat Yorke de soundtrack voor Confidenza zou componeren, een film van Italiaan Daniele Luchetti, gebaseerd op Domenico Starnone’s gelijknamige roman. Zoiets deed hij al eerder; in 2018 nam hij de filmmuziek in Suspiria voor zijn rekening, alsook voor een aantal andere speelfilms. Met “Knife Edge” en B-side “Prize Giving” krijgen we van Yorke een voorproefje cadeau. De volledige Confidenza-plaat bevat twaalf nummers en verschijnt komende vrijdag.

Op het eerste gehoor lijkt het alsof “Knife Edge” ons het gevoel moet geven dat we in een warm dekentje worden gewikkeld, maar dat voorbarige oordeel wordt ontmanteld wanneer we merken dat dit slechts een illusie schijnt te zijn. Het zachte pianostuk doet ons denken aan een twinkelende sterrenhemel, maar heeft een subtiel spookachtig gehalte waardoor we de bedreigingen van het duister niet uit ons hoofd kunnen bannen. Toch laten we ons vrijwillig meevoeren door het betoverende effect van Yorke’s stem. Het is pas wanneer we de songtekst onder ogen komen, dat we beseffen hoe ijzingwekkend kil het nummer eigenlijk is. Het verhaal bestaat uit niet meer dan die drie elementen en klinkt vrij constant, maar is atmosferisch genoeg dat het een gemengde indruk nalaat.

“Prize Giving” is met haar orchestrale grandeur volledig instrumentaal en sonisch kleurrijker – door de jazzy, maar tegelijk exotische klanken belanden we kortstondig in het Midden-Oosten. De gereserveerde, ingetogenheid van de intro mondt uit in een rumoer van ketsende cimbalen en trompetterende statigheid van korte duur, om daarna trapsgewijs terug langzamer te worden. Voor dit ensemble deed Yorke beroep op het London Contemporary Orchestra, alsook jazzdrummer Tom Skinner (The Smile, Sons of Kemet).

In hartje zomer komt Thom Yorke met zijn vrienden van The Smile langs bij Pukkelpop op 18 augustus. De dag voordien zullen ze zich onder onze Noorderburen bevinden op Lowlands. Komende vrijdag 26 april verschijnt de volledige Confidenza soundtrack.

Instagram / X (Twitter)

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

English Teacher – This Could Be Texas (★★★★): Vastbenoemd

Zo nu en dan verschijnt er nog eens nieuwe Engelse band op het toneel waarvan we al snel kunnen voorspellen dat ze…
InstagramLiveRecensies

The Smile @ Vorst Nationaal: Magisch millimeterwerk

Gisteravond mocht elke fan van Radiohead zijn hart verwarmen in Brussel, waar het driekoppige The Smile, bestaande uit Thom Yorke, Jonny Greenwood…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.