Nieuwe singles

Voorbeschouwing Sound Track 2021 – Selectierondes 08/10

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar werden geslagen. De wedstrijd werd namelijk op touw gezet door de Vlaamse en Brusselse muzieksector. Uit een ontplofte mailbox vol inzendingen werden 136 bands geselecteerd, en die zullen hun muzikale kunnen bewijzen in niet minder dan 23 selectieronden. Daaruit blijven uiteindelijk 46 finalisten over en binnen enkele maanden komen er ten slotte 18 winnaars uit de bus. Zij krijgen komend jaar een ambitieus en uitgebreid kansenparcours voorgeschoteld.

Op 8 oktober vindt de eerste van een reeks selectierondes plaats, die zullen doorlopen tot en met 29 oktober. Dan zal de jury voor de moeilijke taak komen te staan om finalisten te kiezen. Op vrijdag 8 oktober wordt Sound Track 2021 in gang getrapt in Vlaams-Brabant en Antwerpen, in respectievelijk De Klinker Club en Kavka. Wie daar het podium zal betreden, ontdek je hieronder. Om je al helemaal klaar te stomen en handenwrijvend de zalen te laten betreden, vind je bovendien een korte introductie van iedere groep. Alfabetisch geordend, te beginnen bij het begin.

Vlaams-Brabant | De Klinker Club

De Vlaams-Brabantse voorrondes worden dit jaar afgetrapt in De Klinker Club in Aarschot. Via deze link vind je het Facebook-evenement voor de voorronde op 8 oktober!

Dennis

Met een debuut-ep in het verschiet, lijkt Dennis na de coronacrisis eindelijk een doorstart te kunnen maken. Het drietal uit Diest, waaronder overigens niemand de naam Dennis draagt, mixt naar eigen zeggen een portie Seattle grunge met Californische surfrock, overgoten met een ninetiessausje. Een zomers bandje dus met andere woorden, dat daarnaast ook nog eens het leven niet al te serieus neemt. Het ziet er dus naar uit dat Dennis De Klinker Club al meteen zal laten daveren.

Luister via VI.BE

Drowning, not Waving

De zomer mag dan al wel even op z’n einde zijn gelopen, met Drowning, not Waving keert het zonnetje nog even terug. Het viertal uit Aarschot kan dankzij Sound Track al zeggen dat Stefanie Mannaerts van Brutus fan is en dat kunnen we begrijpen. De band staat bol van de positieve energie, waardoor er een soort vintage sfeer doorheen de muziek terugkeert. Drowning, not Waving heeft ondertussen al een debuut-ep onder de arm, maar door de coronacrisis vielen alle concertplannen in het water. Het viertal staat met andere woorden te springen om opnieuw het podium te mogen betreden, wat hun set in De Klinker Club alleen maar ten goede zal komen.

Luister via VI.BE

Eleven Woods

Met Eleven Woods krijgen we een rustpunt tussen al het gitaargeweld, want het drietal bouwt zijn muziek rond de breekbare stem van frontvrouw Emily Vingerhoed. De band houdt het vrij minimalistisch en doet zo bij momenten denken aan een London Grammar. Idyllisch, rustgevend en vooral wondermooi, dat zijn drie woorden waarmee we de muziek van Eleven Woods kunnen omschrijven. Aarschot bereidt zich dus maar beter voor, want het lijkt erop dat het trio De Klinker Club zal omtoveren in een sprookjesbos.

Luister via VI.BE

keun

Het verbaast ons niet dat Meskerem Mees keun tipte in deze editie van Sound Track, want zijn muziek ligt in het verlengde van de die van de Gentse singer-songwriter. De Leuvenaar laat zich beïnvloeden door de melancholische sound van Fleet Foxes en Bon Iver, wat duidelijk terug te horen is in zijn muziek. Met een licht bewerkte stem, een akoestische gitaar en heel wat dromerige elektronica lijkt het er dan ook op dat keun je ogenblikkelijk meesleurt in zijn eigen wereld. Met hier en daar wat folkinvloeden ziet het ernaar uit dat de multi-instrumentalist een mooie toekomst tegemoet gaat.

Luister via VI.BE

Neptune-bloom

Neptune-Bloom is een van de muzikale vruchten die de coronaperiode afwierp. Het drietal uit Diest en Aarschot kwam als het ware online tot stand, maar afstandelijk klinkt de muziek nooit. Volgens Eppo Jansen, die de band tipte, is Neptune-Bloom de Beach House van het Hageland. Een groot compliment, maar we snappen de man wel. Zeker vanwege het feit dat de bandleden tussen de zestien en achttien jaar oud zijn, neigen we al wat sneller naar het woordje ‘indrukwekkend’. Psychedelische indierockbands kregen we de afgelopen jaren bij de vleet, maar het lijkt erop dat Neptune-Bloom toch dat tikkeltje extra heeft.

Luister via VI.BE

SYMEN

Volgende maand brengt SYMEN zijn debuut-ep uit, dat het startschot lijkt te worden van een fijne muzikale carrière. Visueel zou je zeggen dat de multi-instrumentalist neigt naar hiphop of rap, maar de werkelijkheid bewijst iets helemaal anders. Zo laat SYMEN zich beïnvloeden door dromerige pop, zwoele r&b en horen we hier en daar zelfs een tikkeltje melancholie. Hij beschikt over een uniek stemgeluid, dat dankzij de vele instrumentatie nog grootser binnenkomt. In De Klinker Club zal SYMEN weliswaar akoestisch spelen, maar dat lijkt niet meteen een probleem te vormen.

Luister via VI.BE

Antwerpen | Kavka

Kavka is een van de vier Antwerpse clubs die het nieuwe talent uit de provincie in de kijker zet. Via deze link vind je het Facebook-evenement voor de voorronde op 8 oktober!

‘Hozo

Met ‘Hozo krijgen we voor het eerst tijdens Sound Track 2021 een rapper te horen. De jonge Antwerpenaar leeft naar eigen zeggen voor het genre en dat is duidelijk hoorbaar. Doordat hij het in het Nederlands doet, komen zijn teksten nog harder binnen en verdwijnt de minimale instrumentatie al snel naar de achtergrond. Gihozo Patrick Denis Tuyizere, zoals ‘Hozo echt heet, zal met andere woorden Kavka wakker schudden, zoveel is zeker.

Luister via VI.BE

Filibuster

Filibuster is een al ietwat bekendere naam in de Belgische muziekscene, dus het is geen verrassing dat ook Stefanie Mannaerts fan is van het Antwerpse collectief. Het vijftal brengt een interessante mix van jazz, punk, metal en nog zoveel meer, waardoor je meteen wordt meegezogen in hun wereld. Er gebeurt met andere woorden gigantisch veel tijdens een nummer van Filibuster, waardoor ook wij stilaan in zwijm vallen voor de band. Het ziet er dan bovendien uit dat Kavka eens goed uit de bol zal kunnen gaan op de muziek van deze mannen.

Luister via VI.BE

JWLDMS

JWLDMS, oftewel Julie Daems, oftewel Juwel Dimes, is geen onbekende in de muziekindustrie. Zo fungeerde de Antwerpse zangeres al als achtergrondzangeres van onder andere TheColorGrey, Darrell Cole en Marques Toliver. Ze is  te horen op enkele nummers van die eerste twee en dat hoor je ook terug aan haar solomateriaal. JWLDMS maakt iets tussen soulpop en r&b en weet je op die manier onder te dompelen in haar eigen wereldje. Het is vooral haar stemgeluid dat de aandacht trekt en dat vond ook Tsar B, die haar naar voren schoof als kandidate voor Sound Track. Met haar liveband zal ze dit najaar doorheen België touren, met een splinternieuwe ep onder de arm. JWLDMS ziet het met andere woorden groots, waardoor ook haar show in Kavka er eentje wordt om in de gaten te houden.

Luister via VI.BE

Meltheads

De naam Meltheads zal bij menig Belgisch muziekkenner ongetwijfeld al een belletje doen rinkelen, want het Antwerpse viertal stond in 2019 bijvoorbeeld nog op ons Showcasefestival. Daar maakte de band een stevige indruk. Intussen valt ook de rest van het land in zwijm. Zo mag de band binnenkort spelen als voorprogramma van DIRK.. Meltheads brengt een opgepepte mix van surf- en garagepunk, waardoor je binnen de paar seconden van je sokken wordt geblazen. Hopelijk is Kavka goed verzekerd, want dit viertal zal de zaal ongetwijfeld afbreken.

Luister via VI.BE

NINU

In 2014 speelde frontman Kristof De Clerck gitaar onder de sterrenhemel van het Spaanse Nules. Ondertussen zijn we zeven jaar later en is zijn soloproject uitgegroeid tot het drietal NINU. De band maakt fijne indierock, zonder het al te ingewikkeld te maken. Op die manier tovert NINU een glimlach op je gezicht, al zit er hier en daar toch een donkere noot in het geheel verstopt. Vrolijke liedjes met een tikkeltje mysterie, waardoor je bij elke luisterbeurt iets nieuws ontdekt dus. Een interessant geheel dat ons doet uitkijken naar wat de band live op poten kan zetten.

Luister via VI.BE

Porcelain id

Meskerem Mees schat het talent van Porcelain id hoger in dan dat van zichzelf, waardoor de lat voor het muzikale project van Hubert Tuyishime meteen op zekere hoogte ligt. De jonge Antwerpenaar heeft roots in Rwanda en weet die ook in hun muziek te verwerken. Al sinds hun achtste is Porcelain id bezig met het maken van nummers, waardoor hun sound nu al gigantisch ontwikkeld is. Het ziet er dan ook naar uit dat Tuyishime Kavka zal betoveren tijdens hun doortocht.

Luister via VI.BE

Meer info vind je op de site en Facebook-pagina van Sound Track.

2041 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Porcelain id - Bibi:1 (★★★★): Geschenk voor de aandachtige luisteraar

Als je ons vraagt aan artiesten te denken die lastig in een hokje te plaatsen, innovatief en experimenteel zijn, zullen we al…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 1) @ Trix: Strakke opener

Naar jaarlijkse gewoonte verandert Trix begin februari weer in de place to be dankzij We Are Open. Het Antwerpse showcasefestival zet hierbij…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Meltheads - Decent Sex (★★★★): Splinterbom

Een finaleplek in De Nieuwe Lichting, een zilveren medaille bij Humo’s Rock Rally… op papier zou je Meltheads bijna een ‘net niet’-band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.