AlbumsFeatured albumsRecensies

MarthaGunn – Something Good Will Happen (★★½): Herkenbare popsongs

Niet zo lang geleden ontdekten we tussen alle nieuwe releases de Britse formatie MarthaGunn. Als een liefdesbaby tussen jaren 70-rock, pop en r&b presenteert de band zich aan de buitenwereld. Een behoorlijk smakelijke mix die er bovendien voor zorgt dat hun muziek meteen makkelijk in het gehoor ligt. Voeg er nog wat catchy elementen aan toe en je krijgt zowaar het geheime recept van debuutplaat Something Good Will Happen, een titel die hopelijk ook verwijst naar de toekomst van de band, die onder het Communion-label nu helemaal uit de schaduw probeert te treden.

Bij een eerste luisterbeurt krijgen we het gevoel dat we dit al een keer gehoord hebben. En ja hoor, ruim de helft van het album was al eerder uitgebracht in de vorm van singles of op de ep Caught Up & Confused uit 2020. Met slechts vijf nieuwe tracks valt er relatief weinig te ontdekken, al hoeft dat niet meteen iets negatiefs te zijn. De herkenbare tonen zorgen ervoor dat we ons meteen thuis voelen en vormen een welkom onthaal door de Britten. Dat het net “Caught Up & Confused” en “It’s Over” zijn die naast de ep ook het album gehaald hebben, is niet echt een verrassing. De songs liggen dan ook het meest in de lijn van wat we verder horen op Something Good Will Happen, al moeten we wel bekennen dat de brutalere klanken van “We Don’t Need Each Other” een fijne, andere kant van het vijftal wisten te belichten.

Pas bij het vijfde nummer krijgen we eindelijk iets nieuws van MarthaGunn te horen. “Raising Hell” doet op meerdere momenten denken aan London Grammar, mede door de structuur van het nummer en de glinsterende geluiden in het intro. De illusie wordt gewekt van op te bouwen naar een gigantische climax, maar wat dat betreft kiest het vijftal opeens voor een ander pad dat net voor het hoogtepunt blijft zweven. Ze brengen zo een zeer vol nummer waarbij we net die kers op de taart missen, maar gelukkig is taart altijd lekker. De lijn wordt dan ook doorgetrokken naar “Lost in the Moment” dat zich vooral profileert als een lief liedje dat aan diepgang wint door de toevoeging van drums.

Hoewel Something Good Will Happen misschien geen album vol verrassingen is, krijgen we wel een fijne popplaat. “I Had To Let Go” valt op doordat het nummer al gauw een beeld oproept. Het klinkt dan ook alsof je zweeft tussen de wolken terwijl je steeds meer richting de aarde beweegt langs de mooiste pasteltinten. Als je ons had verteld dat dit het laatste nummer van de plaat was, hadden we je zo geloofd, want zo klinkt de track ook. Het melancholische, doch rustige gevoel dat over je neerdaalt terwijl de laatste seconden naderen, verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer wat volgt alles behalve stilte is.

De eer om het album in stijl af te sluiten is dan ook weggelegd voor “The Nights Are Long”, een track waar een hoop glitter over gegooid is en bij momenten bijna engelachtig klinkt. Hoewel de track soms een beetje gaat zweven, keert de band toch telkens terug naar hun karakteristieke volle geluid, waardoor het geheel de hele ruimte moeiteloos vult. Na ruim twee minuten lijkt het nummer om te slaan en krijgen we een bijna orkestrale sound. Het rustgevende gevoel waarvan we al even mochten proeven op “I Had To Let Go” keert nu in een nog betere versie terug en ditmaal is het einde dan ook echt het einde.

Een klassieker in wording is Something Good Will Happen hoogstwaarschijnlijk niet, maar toch horen we zeer fijne liedjes die ook los van elkaar kunnen bestaan. Een zeer degelijke debuutplaat dus die vooral smaakt naar meer en interesse wekt naar de richting die de band hierna zal kiezen. Wat ons betreft mag het vijftal gerust wat vaker de randjes opzoeken of nog meer met glitter en fonkelende elektronische klanken strooien.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MarthaGunn - "Minute Of My Time"

Onder het Communion label valt al eens wat te ontdekken naast onze eigen Tamino en de doorwinterde muzikanten van Bear’s Den. Zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.