AlbumsRecensies

Alicia Walter – Who Am I (★★★): Energieke chaos

Wie ben ik? Dat is een vraag die we ons allemaal (onbewust) wel eens stellen. De Amerikaanse Alicia Walter gaat doorheen haar eerste soloalbum opzoek naar antwoorden. De zangeres bracht al twee albums uit met Oswha, maar met Who Am I vertelt ze haar eigen verhaal zoals ze dat zelf wil. Walter vergelijkt het een beetje met je eigen cheerleader zijn wanneer je het gevoel hebt dat je alleen over grote obstakels moet kruipen. Volgens de artieste is het album een mix tussen jazz, hiphop, electro-pop en new wave. Dat klinkt als heel wat en het debuutalbum van Alicia Walter is dan ook heel wat. Toch vinden we tussen de drukte en chaos ook schoonheid terug.

Debuutsingle “Prelude” opent de deuren naar Who Am I en het is meteen een overweldigend ontvangt. Een hoop vocale loops en de unieke zang van Alicia Walter schudden je meteen goed wakker. Later volgt er met “Just a Little” een gelijkaardige muzikale creatie waarop de muzikante haar stem loopt. Met een hoop ‘oe-oe-oeh’ en ‘tututu’ wordt een vrij kalm muzikaal tapijt gecreëerd en zo toont Alicia Walter aan dat ze met weinig veel kan doen. Het is een rustmoment in het album, maar is ook gewoon een charmant nummer om losstaand van de rest te beluisteren.

“I Feel You” is er eentje die eruit spring. Het is een van de meest elektronisch gedreven nummers en de beat en synths zorgen voor een robotachtige uitstraling. De danstrack brengt vreugde met zich mee en net als de overgrote meerderheid van het album straalt het energie uit. Op Who Am I ging Alicia Walter samen met de producers zeker niet zuinig te werk. Elk lied werd overgoten met een saus van leuke, hippe geluidjes en zo wordt het soms wat te veel. “I Feel You” was mogelijks meer tot zijn recht gekomen zonder die extraatjes en “Talking to Myself” klinkt eerder als de soundtrack van een game met wat zang dan een echt nummer.

De jazzinvloeden zijn doorheen het volledig album voelbaar, maar bereiken op “A Toast” een hoogtepunt. Het lied doet nogal denken aan “Anything Goes”, dus trek je tapdansschoenen en marine outfit maar aan om net als Patti Lupone je dansbenen eens los te gooien. Wie het eerder heeft voor funky muziek kan dan weer los gaan op “Suit Yourself”. Hier raden we aan om je in het paars te kleden en te bewegen zoals Prince of Janelle Monae dat doet, want de muziek doet hier nogal denken aan dat soort artiesten. Zelfs wanneer Alicia Walter doet denken aan bekende jazznummers of legendarische sterren blijft het toch onmiskenbaar Alicia Walter. De unieke stem onderscheidt de zangeres van eender wie en ook de productie van Who Am I onderscheidt zich van andere albums.

Dat Who Am I in het begin overdonderend overkomt geven we al snel toe, maar wanneer de debuutplaat van Alicia Walter enkele keren door je gehoorgang is gepasseerd, kan je dan weer niet anders dan toegeven dat het wel goed in elkaar zit. De muziek is met momenten druk (heel druk) en de soms ietwat schelle stem van Walter maakt het er vaak niet rustiger op, maar daaronder zit wel een sterke basis. Who Am I had met momenten wat puurder gemogen, maar nu schittert Alicia Walter ook al met al die tierlantijntjes. Bovendien laat ze een hoop verschillende kanten van zichzelf zien, maar wanneer iemand ons zou vragen wie die Alicia Walter nu eigenlijk is, dan zouden we toch even in de haren moeten krabben en toegeven dat we dat niet goed weten.

Facebook / Instagram / Twitter

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

1023 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Alicia Walter - "Standing at Your Doorstep"

Later dit jaar krijgen we het debuutalbum van Alicia Walter te horen en afgaande op wat we nu al te horen kregen,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Alicia Walter - "Suit Yourself"

Ooit was ze de frontvrouw van Oswha, maar ondertussen focust Alicia Walter zich op een solocarrière. De Amerikaanse zangeres bracht onlangs met…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Alicia Walter - "Prelude"

Eclectipop, zo omschrijft Alicia Walter haar muziek. Het is een mix van pop, jazz, hiphop en new wave volgens de Amerikaanse, die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.