banner

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mastodon – “Pushing the Tides”

©️ CPU – Bert Savels

Met het druilerige weer en de kortere dagen in het verschiet, krijgen we terug een instant herfstgevoel. Mastodons nieuwe single “Pushing the Tides” kwam als geroepen om een herfstdip te voorkomen. De Amerikaanse heersers van de riff weten als geen ander hoe ze eindeloze energiestromen moeten vormen uit progressieve metal, hardcore en jazz. Afkomstig uit Georgia, een aan de oostkust van Amerika gelegen staat, is Mastodon dé lieveling van iedere zelfrespecterende gitaarliefhebber. Zeventien jaar na datum blijft “Blood and Thunder” een mokerslag van jewelste. Bij het ‘grote publiek’ bleef de doorbraak uit tot 2012. Op The Hunter toonde Mastodon zich van z’n zachtste kant. In datzelfde jaar was het kloeke gezelschap uitgenodigd voor de twintigste verjaardag van The Black Album op Werchter Boutique. Anderhalve maand later deed de groep zijn performance vlotjes over op het hoofdfestival. Sindsdien hoeft Mastodon zich aan niets of niemand nog te bewijzen. Vorige singles “Forged by Neron” en “Fallen Torches” waren louter zoethoudertjes voor tijdens de pandemie. “Pushing the Tides” is daarentegen het eerste wapenfeit van het negende album Hushed & Grim.

Volgens het oude hardcore adagium ‘kort, maar krachtig’ sleurt Mastodon je met een wervelwind mee. Eerder waren we al korte tracks gewoon van de vijfkoppige formatie. “Pushing the Tides” mag dan een nieuw hoofdstuk inluiden, veel nieuws valt er niet te rapen. Daarmee willen we nu ook niet zeggen dat Brent Hinds en co het plotseling laten afweten. De track biedt het betere beukwerk en het refrein ‘Pushing the tides, Trying not to go down and taken under, Pushing the tides, Try to keep my head above the water’ vat de afgelopen periode nog even mooi samen. Voor de fans die lang – wat nieuw materiaal betreft – op hun honger zitten, is de track dus een prima binnenkopper. Op een carrière van dik twintig jaar en acht kwalitatief sterke albums mag de band gerust de teugels een beetje laten vieren. ’t Is dan ook een kwestie van geduld om te horen hoe de plooien van “Pusing the Tides” zullen vallen op Hushed & Grim.

Goed voor vijftien tracks wordt Hushed & Grim het eerste dubbelalbum van Mastodon. De dubbelaar verschijnt op 29 oktober via Reprise Records.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.