Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jon Hopkins – “Sit Around the Fire”

© CPU – Chris Stessens

Jon Hopkins mogen we gerust een van de voortrekkers van de hedendaagse ambient en intelligent dancescene noemen. Zijn albums Immunity (2013) en Singularity (2018) behoren tot de betere platen in het genre en slepen de luisteraar mee op een akoestische trip, waarbij kippenvel en innerlijke sensatie worden afgewisseld met de drang om te willen dansen. Kortom, Hopkins’ muziek brengt onderbewuste dingen naar boven waarvan je alleen maar de vruchten van plukt en soms zelfs smult van genot. Drie jaar na zijn magnum opus Singularity kondigt Hopkins zijn nieuwe album, Music for Psychedelic Therapy, aan dat uitkomt op 12 november. Als voorsmaakje hierop releaset hij “Sit Around the Fire”, een unieke samenwerking tussen Hopkins, producer East Forest en de legendarische goeroe, wijlen Ram Dass. De basis van het album werd al gelegd in 2018, wanneer Hopkins op een levensveranderende, creatieve expeditie ging in de Cueva de los Tayos in Ecuador.

Wanneer we “Sit Around the Fire” voor het eerst beluisteren, krijgen we een héél hoog Boards of Canada-gevoel, die ook vaak subliminale en spirituele teksten vermengen in hun meesterwerken. De woorden van Ram Dass voelen in het begin een beetje ongemakkelijk aan, maar werken hypnotiserend en inspirerend. Langzaamaan worden we meegevoerd op een ontspannende golf van het relaxerende pianogeluid van Hopkins en de regenboog aan poëzie, met het effect van een matige dosis sint-janskruid. Hopkins luisterde dagen aan een stuk naar de opnames van de lezingen van Ram Dass en bedacht er spontaan de minimalistische muziek bij. Of hoe eenvoud zo sterk kan bijdragen tot het bevredigende gevoel van volledigheid.

De titel Music for Psychedelic Therapy zegt voldoende over het allernieuwste werk van Hopkins. Het wordt geen plaat waarin hij zich vastpint op één genre, maar zal alle elementen bevatten voor een mentale reset. “Sit Around the Fire” is alleszins buitengewoon rustgevend, een meditatief, acht minuten durend klanklandschap van pianoakkoorden en vloedgolven van prachtig drijvende drones, zachtjes onderbroken door de inspirerende woorden van Ram Dass. Natuurlijk is dit niet weggelegd voor iedereen, maar we raden iedereen aan om eens acht minuten pauze te nemen, zachtjes rond het vuur te komen zitten en even te luisteren.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

69 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Brian Eno - FOREVERANDEVERMORE (★★★★): Meesterlijke gids tussen utopie en dystopie

Wanneer Brian Eno nieuw werk aankondigt en daarbij vertelt dat hij de hele plaat ook zal zingen, gaat ons muzikale hart net…
LiveRecensies

Jon Hopkins @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Mokerslag

Sinds 1 april 2020 werd het optreden van Jon Hopkins niet één of twee, maar slechts drie keer de toekomst in geschoven….
Nieuwe singles

Nieuwe single HAAi & Jon Hopkins - "Baby, We're Ascending"

Er zijn zo van die woorden die beter passen in de ene context dan in de andere. Op het strand zou HAAi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.