AlbumsRecensies

TV People – Nothing More (★★★½): Donderslag bij donkere hemel

Nauwlettend hielden we de voorbije maanden het parcours van TV People in de gaten, een gloednieuwe band uit Dublin. Niet dat er hedendaags een groot tekort te vinden is aan postpunkbeginners, maar kwaliteit blijft kwaliteit en TV People brachten die met hun introducerende singles zeker. Drummer Brandon Clarke en frontman Paul Donohoe trotseren als beginnend duo de zware coronatijden voor de muziekscene en hopen met debuut-ep Nothing More al een eerste slag te slaan.

Nothing More is eerst en vooral een projectje vol persoonlijkheid. Meestal valt het woord ‘persoonlijkheid’ enkel en alleen omdat je niet veel anders te zeggen hebt, maar hier wordt het oprecht bedoeld. TV People laat nogal ongehinderd in zijn kaarten kijken wat betreft inspiraties; het einde van “String” halverwege de ep zou wel eens uit Interpols “The New” gesampled kunnen zijn, bijvoorbeeld. De inspiratie is echter subtiel genoeg, zodat de Ieren die sound hun eigen maken.

Impactvolle drums, licht, zwevend gitaarwerk en wat good old-fashioned elegante charme doen het hier voor ons op Nothing More. Vooral frontman Donohoe zingt met de gravitas van een Ian Curtis, maar hij evoceert alleen maar en kopieert geenszins. “Shallow Minds” en “Nothing More” zijn hier de hoogtepunten. Die eerste opent de ep en werkt met onregelmatige drums en delicate gitaarriffs naar een afsluitende openbaring toe. De titletrack “Nothing More” sluit het werk dan weer af en onderstreept met wat voor oprecht zangtalent we in Donohoe te maken hebben.

Je voelt een soort van somberheid, een schaduw die over de muziek van TV People hangt, zonder dat het te zwaar, drukkend of benauwend wordt. Lichte en flexibele instrumentatie, waar toch een donkere wolk over hangt, zeg maar. Zelfs met z’n twee geven Clarke en Donohoe een bepaald gewicht aan nummers als “String” en “Kitching Sinking”, zonder dat de donkere wolk volledig de bovenhand neemt.

TV People blijft nauw bij de postpunk-blauwdruk hangen, maar klinkt anderzijds wel redelijk verfrissend door een combinatie van de prille, desolate Manchester-sound van Joy Division, en de nillies postpunk-revival van Interpol. Het Ierse duo heeft iets duisters en hypnotiserend rond zich dat het nieuwe postpunk-hoofdstuk van de voorbije jaren een nieuwe dimensie geeft. Deze debuut-ep legt een fundament voor TV People’s toekomst, niet meer, niet minder.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

178 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Nothing More @ Trix (zaal): Een vonk met net niet voldoende spirit

Meer dan twintig jaar in de scene werpt dan toch eens zijn vruchten af. De Amerikaanse band Nothing More doorliep sinds zijn…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2023 (Festivaldag 3): Surf and Turf

Ondanks dat iedere dag van Graspop nagenoeg volledig uitverkocht is, was het op zaterdag toch beduidend drukker dan de voorgaande dagen. De…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Airbourne, Code Orange, Palaye Royale en 25 anderen voor Graspop Metal Meeting 2023

Eerder deze week pakte Graspop Metal Meeting nog uit met Guns N’ Roses als absolute headliner op donderdag 15 juni. Maar daar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.