LiveRecensies

Couleur Café presents GATE (dag 2): De poort naar een muzikaal avontuur

Ook dit jaar geen normale editie van Couleur Café, maar de organisatie bleef niet bij de pakken zitten. Het stampte met GATE een waardig alternatief uit de grond waarmee het dit en volgend weekend de Studio CityGate-site omtovert tot een gezellige festivalweide. Voor het nieuwe concept werkte Couleur Café samen met een aantal Brusselse organisaties en dat weerspiegelt zich ook in de zeer diverse programmatie en randanimatie. Nadat concertwerking Volta de eerste dag mocht invullen, was het gisteren aan Zwangere Guy om de affiche samen te stellen. Het werd een kleurrijke avond waar de festivalhonger van het publiek gestild werd met sterke sets van Lander & Adriaan en Lefto.

DJ-set by Papa ZG

Aan de lokaalmatador en curator van de avond de eer om het feest in gang te zetten. Deze keer niet achter de micro, maar achter een draaitafel waar hij toch wel een verrassende dj-set bracht. Op veel hiphopnummers moesten we niet hopen, want de platenbak van Guy was gevuld met heel wat acid house schijven. Er werd lekker oldschool gedraaid met vinylplaten en dat maakte het toch net dat tikkeltje leuker. Hier en daar waren de overgangen iets minder, wat vooral te wijten was aan de vele hoeveelheid drank die hij al binnen had, al bleef het publiek onuitputtelijk verder dansen. Een zeer aangename start van een veelbelovende avond.

Lander & Adriaan

Om half acht werd iedereen naar het hoofdpodium gedirigeerd door Zwangere Guy voor de eerste live act van de avond. Lander & Adriaan sloten hun festivalzomer af met een speelse en bij momenten broeierige set waar ze heel wat harten mee konden veroveren. ‘Wij spelen muziek om op te dansen’, vertrouwde drumwonder Lander ons vroeg in de set toe, al werd er tussendoor ook wat ruimte gelaten in de set voor experimentele jazz. Dat de twee goed op elkaar zijn ingespeeld, is zelfs een understatement, want beiden kwamen zeer scherp en spitsvondig voor de dag. Het publiek at, naarmate de set vorderde, nog meer uit de hand van Lander & Adriaan en daar speelden ze sluw op in door het tempo telkens meer op te drijven. Het was een uitdagend en eclectisch optreden, maar wel toegankelijk genoeg om het plein voor het eerst echt aan het dansen te krijgen.

Frenetik

Frenetik werd door Zwangere Guy uitgenodigd om de Franse rapscene te vertegenwoordigen. De Brusselse rapper brak midden tijdens de coronapandemie door en had daarom nog niet al te veel mogelijkheden gehad om zijn nieuwe fans in levende lijve te ontmoeten op een podium. Geflankeerd door twee eigen securitymensen en een dj haalde Frenetik al vroeg in de set uit met onder meer “Chaos”, “Bleu” en “Blanche Neige“. Ondanks de vlotte en spontane bindteksten reageerde het publiek in het begin wat mak, al dooide dat wel gauw dankzij nummers als “Infrarouge” en “Mode furtif”. Alles werd live gerapt en dat konden we wel waarderen, omdat dat de verhalen nog beter tot leven bracht. Frenetik genoot zichtbaar van de sfeer die er gisterenavond hing en liet dat ook meermaals blijken. Op het einde werden vooral nummers van zijn recente mixtape Couleurs du jeu gespeeld met “Je Sais” als absolute orgelpunt. Jammer dat de samenwerking met Zwangere Guy, “ICI C BX”, niet werd gebracht, al deed Frenetik het solo het ook zeer goed.

LeFtO

Lang moesten we niet wachten op de draaitafelwizard LeFtO. Luttele minuten nadat Frenetik zijn thuismatch met een overwinning kon eindigen, mocht LeFtO het plein helemaal naar zijn hand zetten. Als verrassing kwam Zwangere Guy nog snel even “1 UIT DE 1000” en “R.A.F. (Rien à Foutre)” brengen, wat duidelijk op veel appreciatie kon rekenen van de aanwezigen. Het energiepijl hield LeFtO nadien verder hoog met nummers van onder meer ScHoolboy Q, Tyler, The Creator en J. Dilla. Na een ongewoon stevig begin nam hij halfweg wat gas terug en koos hij voor een aantal exotische verborgen parels waarmee de muzikale wereldreis werd afgetrapt. LeFtO vond uiteindelijk een goede balans tussen de twee en bewees nog maar eens waarom hij een van de meest gerespecteerde dj’s is in België.

De 1.500 bezoekers hadden het naar hun zin in Anderlecht en werden muzikaal een hele avond in de watten gelegd. Ook de randanimatie en de inkleding van de karaktervolle locatie deed de festivalkoorts bij alle aanwezigen stijgen. Tussen de acts door kon je bijvoorbeeld even al je frustraties de vrije loop laten gaan in de ‘rage room’ of de skaters in het aangrenzende skatepark aanmoedigen. De sfeer was dan ook de hele avond opperbest en dat toonde nog maar eens waarom Couleur Café een uniek festival is binnen het bloeiende festivallandschap. Komend weekend komen onder meer Pongo, Miss Angel en L’Or Du Commun nog naar GATE. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op de website van het event.

Couleur Café gaat volgend jaar door van 24 tot en met 26 juni in het Ossegempark aan de voet van het Atomium.

1985 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brihang, Tyla en nog vier nieuwe namen voor Couleur Café 2024!

Momenteel zitten we allesbehalve in het zonnige weer, met de sneeuw die over het hele land opduikt, al wil dat niet zeggen…
LiveRecensies

Zwangere Guy @ de Vaartkapoen: Meten en zweten

Er laaide gisteren een zucht van opluchting en blijdschap door de Vaartkapoen in Molenbeek. De mythische zaal is na enkele jaren renovatiewerken…
Festivalnieuws

Onder andere STIKSTOF en Fatoumata Diawara bij eerste namen Couleur Café 2024!

De zon mag dan wel verscholen zitten achter een dik wolkenveld, maar dankzij Couleur Café krijgen we het toch lekker warm. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.