banner

Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Harvey Causon – “Tenfold”

© Phil Martin

Harvey Causon bevatten is geen makkelijke opdracht. Zoek iets op over de jonge artiest uit het Engelse Bristol en iedereen verkoopt andere meningen voor waarheden. Wat als een paal boven water staat, is dat hij bekendstaat om emotievolle, uptempo muziek en ijzersterke songteksten. Zijn klank is een merkwaardige paradox tussen ruwe geluidsfragmenten en opnames, en een ongelofelijk gepolijste productietechniek, afgewerkt met een unieke doordringende stem. Toen het beklijvende “London Stock” uitkwam, fluoresceerden enkele gewichtige muziekkenners zijn naam al, met de ep Fourth Wall leerde ook het grote publiek de talentvolle r&b’er/jazzman/alternatieve hiphopper (of muzikant tout court) kennen. Zeker de titelsong “Fourth Wall” van die ep is een statement voor Causons kunnen. Het leverde hem samenwerkingen op met onder andere Loyle Carner en Maribou State, ervaringen die toch wel kunnen tellen voor de 22-jarige Engelsman.

“Tenfold” zal echter nooit de absolute uitblinker worden van zijn repertoire. Hoewel het de typische sfeer bezit die Causon zo kenmerkt, mist zijn nieuwste single de wow-factor: het is niet verrassend goed, noch verrassend nieuw. Dat neemt niet weg dat het een uitstekende single is, en een bewijs van Causons talent voor songwriting. “Tenfold” opent vrij braafjes, en probeert vervolgens te evolueren naar een bombastisch en emotioneel gebeuren. Maar zelfs met Causons stem in a capella mist het body om te overtuigen, wat een vrij plastisch geheel oplevert. Zodra hij daarvan afstapt, bijvoorbeeld in de intermezzo’s, klinkt “Tenfold” al veel echter, persoonlijker en oprechter. Interessante voetnoot: Causon schreef “Tenfold” tijdens zijn werk als medewerker van een corona-testcentrum. Het nummer en de bijbehorende videoclip zijn een reflectie op die tijd maar ook een politiek statement tegen de Britse overheid, die volgens hem serieuze steken liet vallen.

“Tenfold” klinkt een beetje als opvulling voor zijn Spotifypagina, maar we zijn hard voor de jonge Engelsman. Ook al is het braafjes naar Causons gewoonte, zijn unieke klank en stem tillen elke single naar een hoger niveau. En uiteraard krijgt hij pluspunten voor de boodschap die hij wil meegeven.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rare Akuma - "crackuma" (feat. Kleine Crack)

De Antwerpse Rare Akuma heeft ondertussen geen inleiding meer nodig. Zijn muzikaal cv bevat onder andere Zwangere Guy en zelfs de Amerikaanse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DVTCH NORRIS – “SUMMERTOM”

Na twee jaar stilte liet DVTCH NORRIS afgelopen maandag terug muziek op ons los. Met zijn nieuwe single “SUMMERTOM” blikt hij terug…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Aesop Rock & Blockhead - Garbology (★★★): Taalkundige jazz

De voorbije decennia zijn enkele legendarische hiphopduo’s de revue gepasseerd. OutKast, Run The Jewels en onze eigen blackwave. hebben allemaal hun strepen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.