AlbumsFeatured albumsRecensies

Maisie Peters – You Signed Up for This (★★★½): Een debuut om U tegen te zeggen

Waar artiesten zichzelf vroeger in de kijker speelden in talloze grauwe cafés, is er nu de wondere wereld van het internet. De drempel was nog nooit zo laag om content te maken en met de wereld te delen, maar dat zorgt er ook voor dat het misschien wel moeilijker dan ooit is om er echt bovenuit te steken. Voor de Britse Maisie Peters begon het jaren geleden op YouTube, waar ze covers uploadde en zichzelf zo de schijnwerpers in zong. Na twee zeer verdienstelijke ep’s, kreeg de amper 21 lentes jonge Peters een platencontract aangeboden bij Gingerbread Man Records, het label van Ed Sheeran. Daarop verschijnt dan eindelijk haar langverwachte debuutplaat You Signed Up for This, waarmee de artieste meteen aantoont dat ze geen eendagsvlieg is.

We leerden Maisie Peters jaren geleden kennen met haar debuut-ep Dressed Too Nice for a Jacket, die ze ook in ons land kwam voorstellen. Ware het wel onder de vleugels van Tom Walker. Dat we haar toen al vergeleken met een jonge Taylor Swift zal haar alvast niet ongelukkig gemaakt hebben, want niet alleen de geestelijke vader van Gingerbread Man Records, maar ook Peters is groot fan van de Amerikaanse. De onwennige beginjaren lijken zelfs op deze jonge leeftijd al ver in het verleden te liggen, want de Britse is een stuk volwassener geworden. Ze maakte geen stappen, maar deed bijna aan verspringen de laatste tijd. Dat vertaalt zich vooral in een productioneel interessanter geheel waarin de eigenheid van Peters nooit verloren gaat.

Na enkele zeer verdienstelijke singles, waaronder de recent verschenen dubbelsingle “You Signed Up For This” en “Brooklyn”, lagen er toch bepaalde verwachtingen rond de gelijknamige debuutplaat You Signed Up for This. Zoals het typische popliedjes betaamt, blijft de lengte van de songs meestal beperkt tot een keurige drieëneenhalve minuut en ligt het zwaartepunt van de liedjes bij de catchy refreinen. Wie op basis daarvan al denkt een doorgestoken kaart te trekken met het album, is helemaal fout, want er zitten wel degelijk een aantal muzikaal verrassende creaties tussen. Neem bijvoorbeeld het filmische “Love Him I Don’t”, dat meteen de aandacht weet te trekken met fijne koortjes in het begin. De snellere vocalen worden uitgebalanceerd door een eerder rustig einde, waardoor je met een soort innerlijke rust weer door kan naar de volgende track.

Waar Maisie Peters over het algemeen eerder als een lieve en zachtaardige vrouw klinkt, krijgen we op “Boy” te maken met haar minder rooskleurige zijde. Nog voor het nummer goed en wel begonnen is, confronteert ze de desbetreffende man met de therapiesessies die hij op zeventienjarige leeftijd nodig had voor zijn agressieprobleem. Onder een eerder vrolijk klinkend deuntje zet Peters haar discours verder en krijgen we een scherper kantje van de Britse te horen. Dat de grootste troef van You Signed Up for This misschien wel in de songwriting ligt, bewijst “Hollow”. De akoestische gitaar creëert aanvankelijk een intieme sfeer, waarop de woorden van Peters nog meer tot hun recht komen dan boven een pittige popproductie. ‘They say it’s better to have loved even if you’ve lost / But I can tell you it’s not / Cause I feel hollow’, klinkt het, en die woorden moeten we toch even laten bezinken.

De productionele trukendoos wordt nogmaals bovengehaald op “Villain”, dat plots klinkt als een magische wereld à la Aurora, maar even later uitbarst in een overdonderend geluid. Hoewel het album in zijn geheel regelmatig aanleunt bij de energieke, maar rauwe pop van de Noorse Sigrid (denk bijvoorbeeld aan singles als “John Hughes Movie”) krijgen we ook een aantal songs die het met heel wat minder bombast moeten doen. Zo valt ons oor al gauw op het pianogedreven “Tough Act”, dat een eerder emotionele Peters naar voor brengt en ook de luisteraar niet onberoerd laat. We zijn vast niet de enigen met een zwak voor strijkers en mooie melodieën, waardoor het slotnummer van de plaat nog even blijft nazinderen.

Met You Signed Up for This levert Maisie Peters een meer dan degelijk debuutalbum af waar we mogelijk iets te lang op moesten wachten. Wat de reden daartoe ook mag zijn, een ding is duidelijk: het was het wachten waard. De sound van Peters lijkt duidelijk afgebakend op deze langspeler, al maakt ze regelmatig ook eens een uitstapje langs minder toeristische paden, en laat het vooral die nummers zijn die ons weten te bekoren. Met een sterke plaat onder de arm en tal van fans, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de Britse. Nu is het nagelbijtend afwachten tot ze de grote stap waagt naar een van onze concertzalen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

640 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook The Kills, Pommelien Thijs, Miles Kane, Dimension en meer naar Pukkelpop 2024!

Aan een ongezien recordtempo vlogen de Pukkelpop-tickets begin deze maand de deur uit. Het mag duidelijk wezen dat het festival op de…
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Gretta Ray – “America Forever” (feat. Maisie Peters & Carol Ades)

De singer-songwriters Gretta Ray, Maisie Peters en Carol Ades – respectievelijk afkomstig uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten –…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.