AlbumsRecensies

Wolves In The Throne Room – Primordial Arcana (★★★★): Geesten van de natuur oproepen

Wolves In The Throne Room

‘Onze muziek roept de geesten op die in de bergen en rivieren wonen – de zon en de maan, de planten en dieren. Deze goden zijn al sinds de oudheid bij ons, maar hun stemmen worden overstemd in de moderne wereld.’ Aldus Aaron Weaver, stichter, drummer en songwriter van Wolves In The Throne Room, de band die hij in 2002 samen met zijn broer Nathan oprichtte. Het is een kracht die al bij hen is sinds hun beginjaren – lang voordat ze voor hun verbluffende debuut, Diadem Of 12 Stars, werden opgehemeld als de nieuwe pioniers van atmosferische black metal in 2006. Sindsdien stippelden ze hun eigen weg door de wildernis uit naar harten en geesten over de hele wereld met hoog aangeschreven werken als Two Hunters (2007), Celestial Lineage (2011) en hun laatste plaat Thrice Woven (2017).

En nu, bijna twee decennia ver in hun reis als sjamanistische goochelaars, zijn Wolves In The Throne Room uit het bos tevoorschijn gekomen met hun meest majestueuze album tot nu toe. Primordial Arcana is het eerste volledig op zichzelf staande werk van de band. Naast compositie en uitvoering hebben de gebroeders Weaver en gitarist Kody Keyworth alle aspecten van opnemen, produceren en mixen in hun eigen Owl Lodge Studios in de bossen van de staat Washington op zich genomen.

De titel van het album is een verwijzing naar het voortdurende reiken van de band naar de oudste, archetypische energieën. Terwijl de spreekwoordelijke gloed in de noordelijke hemel het artistieke palet van de band blijft, breidt Primordial Arcana uit naar black metal met muzikale vormen die dateren van vóór de verwoestende tweede golf van het genre.

De leadsingle “Mountain Magick” legt de lat meteen hoog met grootse gitaarmelodieën die triomfantelijk de lucht in gaan. Waar hun vorige album meer geaard was, schiet dit album als een frisse bergbries kouder en scherper in je vel. De spiritualiteit en magie die de gebroeders Weaver in het dagelijks leven bezighoudt, komt in dit album des te meer naar boven. Zo begint de plaat als een soort toegangspoort tot de wereld van magie en dromen. “Spirit of Lightning” keert dan heel even terug naar het aardse vlak om nog eens de connectie vast te leggen tussen mens en muziek met een heerlijk introdeuntje die het hele nummer terugkeert en voor dagen in je hoofd zal blijven hangen.

Hun laatste single “Primal Chasm (Gift of Fire)” is dan opnieuw een explosie van kosmische grootsheid met de insteek ‘as above so below’, zoals nieuw lid Kody Keyworth voor ogen had. Die nieuwe insteek van Kody zorgt dan ook meteen voor een van de hoogtepunten op de plaat. “Masters of Rain and Storm”, dat maar liefst tien minuten en 43 seconden duurt, gepaard met het heerlijk zachte en spirituele “Eostre”, zorgt voor een laatste geweldige trip naar de hoogste bergen en hoge spirituele pieken.

Het nieuwe album bewijst dat Wolves In The Throne Room een band is met weinig gelijken. Hun muzikaliteit gepaard met een ware DIY-mentaliteit zorgt ervoor dat Primordial Arcana nieuwe hoogtepunten bereikt. Zo zie je maar waar een band naartoe kan gaan als ze de volledige creatieve controle heeft.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Roadburn 2023 (Dag 2): De geheime show waar iedereen bij had willen zijn

De straten van Tilburg worden gedurende een heel weekend ingekleurd door muzikale ontdekkers die het graag zoeken in experimentele zware projecten. Roadburn…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bizarrekult - "Midt I Stormen"

De blackmetalband Bizarrekult is van oorsprong Siberisch, maar is nu in Noorwegen gevestigd. Beide regio’s lijken een uitstekende inspiratiebodem voor blackmetal te…
Muzieknieuwtjes

Alcatraz viert feest met Anthrax, Biohazard, Trivium en 46 extra acts!

We mogen ons de komende weken en maanden opnieuw verwachten aan tonnen festivalnieuws. Rock Werchter pakte reeds uit met Arctic Monkeys en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.