AlbumsRecensies

Pile – Songs Known Together, Alone (★★): Kleine misstap in een rijke carrière

Het Amerikaanse Pile draait al sinds 2006 mee en bracht in die tijd een reeks uitstekende indierockalbums met hardcore-invloeden uit. De groep past daarmee in het rijtje van bejubelde acts die ondanks goede recensies nooit doorbraken. In een poging tot creatieve herbronning brengt frontman Rick Maguire nu een reeks oudere liedjes in herwerkte vorm uit.

Maguire had tijd nodig weg van de band en maakte zich klaar voor een solotournee toen corona roet in het eten gooide. Om het solo-idee niet helemaal te moeten loslaten, besloot hij een nieuw ‘studio’-album uit te brengen met een visueel component. Songs Known Together, Alone werd voor een stuk live opgenomen over een periode van drie dagen en is ook een concertfilm die Maguire op zijn kwetsbaarst vat.

Op zich is dat geen nieuw idee. Pile was al een soloproject van Maguire vooraleer het tot een volledige band uitgroeide. Wij vonden dat toen een goede zaak, want de bandversie van Pile rammelt op de juiste manier en bracht de energie die de frontman toen – en nog altijd – nodig lijkt te hebben. We moeten dan ook toegeven dat we niet echt de meerwaarde horen van dit solowerk.

De man is niet de beste muzikant of zanger, maar durft risico’s te nemen door alles zelf te doen. Jammer genoeg verstopt hij zijn stem achter lagen en lagen reverb waardoor hij onverstaanbaar klinkt. Als we de originele versies niet kenden, zouden we niet kunnen zeggen waarover hij zingt. Maguire heeft normaal ook een interessant korrelig randje in zijn stem, dat nu verdwijnt in de reverb.

Quasi alle nummers zijn ook vertraagd en klinken minder energiek. Een uptempo liedje als “Afraid of Home” dat in het origineel maar een minuut duurt, wordt dubbel zo lang uitgerokken tot een instrumentaal nummer. Overbodig. Ook het piano- en gitaarwerk weet niet altijd te overtuigen. Simpel kan mooi zijn, maar het weet hier niet altijd onze aandacht vast te houden. Het enige uptempo nummer is afsluiter “Build a Fire”, daarom meteen ook onze favoriet.

Toch zijn er ook goeie zaken op te merken. Veel nummers zijn in de kern sterk en blijven overeind, ondanks de nieuwe zwakkere arrangementen. De herwerkte versies zijn ook intrigerend voor fans van het originele werk; en de concertfilm voegt onmiskenbaar veel toe aan de muzikale ervaring. Maar we hadden meer verwacht van Pile. Gelukkig brengen Maguire en co in oktober al een gloednieuw album vol originele nummers uit.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
LiveRecensies

Pile @ Trix (bar): Groots geluid nét buiten de mainstream

De zaligverklaring van Bostons finest net niet rockband vond gisterenavond plaats in de Trix. Pile, het project rong zanger-gitarist Rick Maguire, kwam…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Chamber – “Tremble”

Hardcorebands schieten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond, waarbij een succesverhaal gelijk staat aan tien gestrande projecten. Een van die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Falling in Reverse – “Watch the World Burn”

Al jaren maken de mannen stevige (rap) metal, maar Falling in Reverse ging niet onder zijn huidige naam van start. De groep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.