banner

AlbumsFeatured albumsRecensies

Spud Cannon – Good Kids Make Bad Apples (★★★): Ontwapenende, vrolijke indierock

De indierockers van Spud Cannon zijn na twee albums nog steeds grotendeels nobele onbekenden, maar blijven koppig verder timmeren aan de lange weg naar de roem. Zo speelde de New Yorkse band al op Audiotree en mocht ze openen voor indie-acts als Snail Mail. Ook de muziek waarin het vijftal zich specialiseert, toegankelijke rammelende poprock, mag de carrière in principe niet in de weg staan.

We wensen ze alvast het beste toe, nu onze favoriete janglepopband bij uitstek Alvvays al eventjes stilligt. Vrolijke muziek kunnen we altijd gebruiken en Spud Cannon bewijst op dat vlak kwaliteit af te leveren. Opener “Juno” is een poppareltje waar we spontaan vrolijk van worden. Niet erg origineel, maar uitstekend gebracht, leuk en onpretentieus. Hadden maar meer bands dat zo in de vingers.

Spud Cannon ontstond op de campus van een universiteit en keerde voor de opnames van Good Kids Make Bad Apples terug naar hun plek van oorsprong. De vijf stonden na de stress van een lange tournee op het punt uiteen te vallen en die koortsige energie vertaalt zich in de muziek. De band nam het album ’s nachts stiekem live op in de lokale squashruimtes van Vassar College.

Liedjes als “You Got It All (NOT)” en “Out!” halen net niet het niveau van “Juno”, maar zijn leuk en knallen vlotjes onze oorschelpen binnen. Het is pas halverwege de plaat, rond ballade “Lovely”, dat de stem van frontvrouw Meg Matthews ons wat begint tegen te steken. Matthews heeft een ontwapenende zang, maar legt ook niet meteen veel afwisseling aan de dag in haar melodieën.

Hetzelfde geldt voor de bijdrages van de andere leden. De muziek zit goed in elkaar, maar dezelfde trucjes komen iets te vaak terug. Uitzondering is “P.O.T.A.T.O” waarin de band de interne surfpunkers loslaat. Maar ook daar hebben we het gevoel de ‘woo-oo-oos’ net iets te vaak gehoord te hebben. Good Kids Make Bad Apples is met negen nummers en een speelduur van nog geen half uur zeer compact, toch had er meer variatie mogen zijn.

Wij luisteren dit plaatje graag uit, maar missen nét dat extra sprankeltje muzikale inventiviteit om van een echt geslaagd resultaat te kunnen spreken (een inventiviteit die de band bijvoorbeeld wel in haar marketing voor de dag brengt). Good Kids Make Bad Apples komt nog niet boven het maaiveld uit, maar bezit onmiskenbaar charme. Na wikken en wegen een ruime drie sterren.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

38 posts

About author
Ik stel altijd alles uit.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Spud Cannon – “Juno”

De kans is groot dat de naam Spud Cannon geen belletje doet rinkelen, en dat is helemaal oké. De groep uit Poughkeepsie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.