AlbumsFeatured albumsRecensies

Griff – One Foot in Front of the Other (★★★): Grootse intieme pop op z’n best

Jaarlijks vinden er in het Verenigd Koninkrijk tal van talentenjachten plaats en als je het goed doet, dan betekent die wedstrijd negen keer van de tien de definitieve springplank richting wereldwijde faam. De bekendste zoektocht moet wel de BBC Sound of… zijn. Adele, Florence + the Machine, Sam Smith en vorig jaar nog Celeste… een plekje in de longlist staat haast gelijk aan de grote doorbraak. Dit jaar werd Pa Salieu uitverkoren tot grote winnaar, maar op een mooie vijfde plek eindigde Griff. De jonge zangeres vierde dit jaar nog maar haar twintigste verjaardag, maar lijkt nu al een bijzonder mooie toekomst tegemoet te gaan. Dat werd al duidelijk toen ze een kleine twee jaar geleden haar debuut-ep The Mirror Talk op de wereld losliet, met daarop hitsingles “Mirror Talk” en “Didn’t Break it Enough”. Nu is het eindelijk tijd voor een groter project: mixtape One Foot in Front of the Other. 

Stap voor stap, met andere woorden. Het siert Sarah Faith Griffiths dat ze het, ondanks haar stijgende populariteit, toch rustig aan wilt blijven doen. Niet zo simpel, met miljoenen streams op de teller, maar na het succes van “Black Hole” – TikTok, what else? – geraakte de carrière van de Britse toch in een stroomversnelling. Volledig terecht als je het ons vraagt, want de muziek die ze maakt, mag er zeker zijn. Dat zet Griff met haar splinternieuwe mixtape nog maar eens in de verf.

Het is dan ook met die hitsingle dat de mixtape van wal steekt, en dat zorgt er eigenlijk ook meteen voor dat je de perfecte samenvatting krijgt van hoe One Foot in Front of the Other klinkt. Fijne popsongs met melodieuze zanglijnen, waarin Griff zowel heel intiem als bombastisch kan klinken. ‘There’s a big black hole where my heart used to be’, scandeert de Britse haast op “Black Hole”, waardoor al duidelijk wordt dat de zangeres nog voor de rest van de dag door je hoofd zal huppelen. Met “Shade of Yellow” zet ze dat nog wat meer in de verf door uit te pakken met een catchy synthbeat die zorgt voor wederom een groots en herkenbaar refrein. Doordat er daarbovenop nog eens zoveel gebeurt, zit het tempo zeer goed in elkaar.

Het basisrecept is intussen wel duidelijk, maar voor haar zeven nummers tellende mixtape pakt Griff graag uit met enkele variaties op die formule. Zo pakt ze het op de titeltrack bijvoorbeeld al wat dromeriger aan en speelt ze vooral haar stem in de kijker, terwijl “Heart of Gold” eerder de donkere kant van haar muziek vertoont. Geleidelijk aan bloeit die track weliswaar open tot een leuk popliedje, met als enige schuldige de zangeres haar stem. De instrumentatie op One Foot in Front of the Other is bijgevolg vaak slechts bijzaak. Het belangrijkste instrument op de mixtape is Griff zelf.

Een van de meest opvallende dingetjes aan Griffs mixtape, is dat de zangeres er in slaagt om zowel groots als intiem tegelijk te klinken. Dat valt het hardst op op de laatste twee tracks van One Foot in Front of the Other. Zo werd “Earl Grey Tea” een intiemere popballade, waarop de piano de hoofdrol speelt. Geleidelijk aan wordt die track alsmaar grootser, maar toch weet de Britse er een emotionele noot in te verstoppen. Op “Walk” lukt dat ook, al gaat het er daar zomerser aan toe. Het zou ons dan ook niet verbazen als dat de volgende hit van de jonge zangeres zal worden. Intieme grootse pop op z’n best.

Griff staat nog maar in de startblokken van haar carrière, maar lijkt goed te beseffen dat ze die stap voor stap moet aanpakken. Haar eerste mixtape is dan ook een perfecte samenvatting van wat de jongedame in haar mars heeft. Leuke popsongs, een goeie stem en vooral een fikse dosis herkenbaarheid. De zangeres weet goed welke richting ze uit wil: catchy oorwurmpjes maken die de zomer zullen kleuren. Generation Z heeft er met Griff dus ook een nieuw idool bij, dat doorheen de jaren zal uitgroeien tot een middenmoter. Zonder concerten zal dat voorlopig nog moeilijk gaan, maar volgende zomer staat er al het een en ander op het programma. Daarom is One Foot in Front of the Other de eerstesteenlegging van het jaar van Griff.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2117 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Griff - "Miss Me Too"

Griff is een van die artiesten die we al lange tijd nauwlettend volgen, maar een echte grote doorbraak lijkt nog steeds op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Griff - "Astronaut"

Sarah Faith Griffiths, oftewel Griff, is aan een heuse internationale veroveringstocht bezig. Nadat de zangeres een mooie vijfde plek behaalde in de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.