banner

AlbumsRecensies

Reigning Sound – A Little More Time with Reigning Sound (★★): Saaie aardappelsoep

Mensen die gebeten zijn door Amerikaanse muziek, kunnen niets anders dan bewondering hebben voor de imposante voetafdruk die Tennessee heeft achter gelaten. Namen als Johnny Cash en Elvis Presley zijn slechts twee heilige gralen die we aan de staat kunnen linken en hun genialiteit lijkt voorgoed gebonden aan hetgeen de regio ons later schonk op muzikaal vlak. Die invloed is bijvoorbeeld ook terug te vinden bij Greg Cartwright, een singer-songwriter die al meer dan 30 jaar het beste van zichzelf op plaat probeert te zetten. Dat doet hij solo, maar ook met zijn band Reigning Sound. Met zijn band brengt Cartwright rockmuziek die sterke banden heeft met country en dat bracht al een handvol platen op, waarvan A Little More Time with Reigning Sound de nieuwste worp is.

Muziek schrijven zit er bij Cartwright al decennia lang in en dat merk je ook op A Little More Time. De opener “Let’s Do It Again” klinkt alsof die is gemaakt door een doorwinterd songschrijver en dat klinkt weinig avontuurlijk, maar het heeft nauwkeurige structuren alsof het een wiskundige formule zou zijn. Wat je met wiskunde wel hebt, is dat het element van verrassing totaal zoek is en laat het nu net dat zijn waar we zoveel nood aan hebben.

Wie zin heeft om de plaat verder te ontdekken, zal merken dat Reigning Sound nooit de intentie heeft om ons te verrassen. Integendeel, het raakt verdwaald in dezelfde saaie aardappelsoep waardoor nummers als “A Good Life”, “Oh Christine” of “You Don’t Know What You’re Missing” al snel in de vergetelheid terecht komen. Te veel van hetzelfde kan werken, maar daarvoor mist A Little More Time veel te veel peper.

Als we dan toch een lichtpunt moeten benoemen op A Little More Time, dan zouden we gaan voor de titelsong. Een geestig rocknummer zonder veel bodem. Snel verteerbaar en smakelijk, maar niet voldoende om van Reigning Sound je nieuwe favoriete band te maken. Daarvoor valt het te licht uit, want naast “A Little More Time” is het moeilijk om datzelfde niveau terug te vinden op de plaat. “You Ain’t Me” komt misschien in de buurt, maar dan zijn we al heel vrijgevig.

Wie een plaat beluistert, heeft al snel een oordeel klaar over de artiest en zijn mogelijkheden, maar dat oordeel zou pas geveld mogen worden nadat je de artiest ook live hebt bezig gezien. Met al de ervaring die Cartwright bezit, lijkt het fair te zeggen dat we hem ondanks deze fletse plaat toch die kans moeten geven om A Little More Time live wat meer in het daglicht te plaatsen. “I Don’t Need That Kind of Lovin'” is het enige swingende nummer en zou de tent misschien wel laten ontploffen. Het zachte “Moving & Shaking” zou iedereen dan weer stil kunnen krijgen. Allemaal speculaties natuurlijk, die we in de eerste plaats niet zouden moeten verzinnen als Reigning Sound wat meer kon bieden dan het hier doet.

Reigning Sound brengt met hun achtste plaat niets nieuws onder de zon. Meer zelfs, het klinkt als een flauw afgietsel van wat zuiderse Amerikaanse muziek zou moeten zijn. Cartwright klinkt weinig inspirerend en wekt vanaf het eerste nummer weinig belangstelling op om de plaat verder te ontdekken. Wie er zich toch aan waagt, zal merken dat elk nummer eigenlijk wel goed in mekaar zit, maar de ziel van het geluid ontbreekt telkens opnieuw. A Little More Time with Reigning Sound breekt nooit potten, maar dat zal de oude rot die Cartwright is niet tegenhouden om verder muziek te schrijven. Heel misschien zullen we daarbij dan wat mooiere woorden op zak hebben.

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kiiara

Kiiara maakte furore met haar debuutsingle “Gold”. Iedereen hield van de specifieke stijl dat ze overhield aan dat nummer. Het was vernieuwend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.