AlbumsFeatured albumsRecensies

La Jungle – Fall off the Apex (★★★½): Belgische krautrock op z’n best

La Jungle ontwikkelde zich de voorbije jaren als een zeer actieve en uitstekende liveband. Mathieu Flasse en Remy Venant slagen er met z’n tweeën in om in zowel binnen- als buitenland met veel loops en een sterke opbouw een concertzaal om te toveren tot een heuse feesttent. Sinds de uitbraak van de pandemie zaten de heren uit Bergen niet stil, en brachten ze onder andere een live-album uit, richtten ze samen met de Zwitserse groep Hyperculte een label op, en losten ze daarop een korte split ep met een nummer van elke band. Daarnaast werden nog een hele reeks remixes van hun nummers op de wereld los gelaten.

Nu is het tijd voor een nieuw studioalbum, genaamd Fall off the Apex. In dit album wordt kritisch gekeken naar de manier waarop de maatschappij blijft hollen achter haar wil naar meer en beter. De heren stellen zich de vraag of wij, als mensheid, zullen weten wanneer de point of no return werd bereikt, en of wij zullen verder gaan en onszelf te pletter storten?  Het absurde, maar opvallende artwork van Amerikaan Gideon Chase geeft perfect de maatschappijkritische noot van het album weer.

Wie bekend is met het oeuvre van La Jungle weet dat het duo graag experimenteert met synthesizers en de klanken van hun stem en gitaren om zo een gelaagd chaotisch geheel te creëren. Op Fall off the Apex is dit niet anders en worden opnieuw de grenzen van hun instrumenten opgezocht. Na een korte, sfeervolle intro wordt het album echt op gang getrapt. “Le jour du cobra” werd als enige nummer vooraf gelost als single, en was weinig verrassend omwille van het gekende stramien dat werd gevolgd.

Dat gekende stramien kunnen we kort samenvatten als een hevige vervorming in de gitaar, die erg ritmisch bespeeld wordt, aangevuld door een dansbare drum. Later in het nummer worden hier telkens lagen en tussenstukken aan toegevoegd door frivoliteiten met de gitaar en effecten op de stem. Nummers als “Du sang du singe”, “Hyperitual” en “The End the Score” wijken hier niet of nauwelijks van af. Hoewel dit op zich sterke nummers zijn die ons weten mee te nemen in de wereld van de noiserockers, missen we een verrassingseffect.

© CPU – Joost Van Hoey

In dat opzicht is “Marimba” een verademing. Het nummer start met een gitaarlijn die klinkt alsof er een springbal doorheen de kamer botst en wordt verder aangevuld met gitaarriffs en stemmen die ons in een oosterse sfeer brengen. Geregeld komen er toffe en verrassende kleine elementen naar boven die bijdragen tot een zeer interessant nummer. Ook “Feu l’homme” klinkt verrassend. Het nummer heeft het tempo van een net gelanceerde raket en klinkt agressief. Er werd er bovendien beroep gedaan op Simone Aubert, zangeres bij onder meer Hyperculte. Zij voorziet op subtiele wijze extra vocalen.

La Jungle brengt met Fall off the Apex een album uit volgens bekend recept. Gelukkig is het een bereiding waar we graag om de zoveel tijd eens van smullen. Het Bergense duo voorziet ons opnieuw van oerdegelijke krautrock waarvan we trots zijn dat het Belgisch is. Wij kijken uit naar hoe de heren deze nagelnieuwe songs live tot leven brengen.

Instagram / Facebook / Website

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ayra Starr, La Jungle, Joey Bada$$ en zes andere namen voor Couleur Café 2023!

Couleur Café is voor heel wat jonge en oudere festivalgangers een jaarlijkse afspraak en die ziet er met de toevoeging van negen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

La Jungle - Ephemeral Feast (★★★½): Donker schouwspel vol energie

Met het steengoede Fall Off the Apex (2021) nog fris in het geheugen, keken we met grote verwachtingen naar het nieuwe werk…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2021

Het einde van 2021 komt in zicht en naar goede gewoonte blikken we dan terug. Het was wederom een bewogen jaar voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.