banner

FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Bongzilla: ‘De band is een soort verlenging van mijn dagelijkse leven, en marihuana is een groot deel daarvan’

Dat Bongzilla een bijzondere band is, was ons al lang duidelijk. Al meer dan vijfentwintig jaar pionieren ze een genre die ze zelf ‘weedmetal’ noemen. In die tijd zijn ze bijzonder uitgesproken over hun cannabisgebruik en hun standpunt omtrent legalisatie. Na zestien albumloze jaren werd het ‘cannabeest’ naar eigen zeggen wakker en werd het dus tijd voor een nieuw album. Zo werd Weedsconsin na heel wat jammen met drie geboren. We kregen de kans om zanger en basgitarist Mike ‘Muleboy’ Makela te interviewen.

Jullie zijn al even uit elkaar. Hoe zijn jullie ertoe gekomen een nieuw album te schrijven?

Het gebeurde wat door de pandemie. We hadden ervoor al enkele nummers geschreven, maar die raakten nooit af. Wat later stopte Cooter en toen viel het opnieuw stil. Maar nu we wat meer tijd hadden doordat er geen tours of shows zijn door de pandemie, konden we nog wat meer nummers schrijven. Zo raakte Weedsconsin af.

Miste je het schrijven?

Niet echt. Ik heb heel wat andere projecten. Ik blijf eigenlijk continu muziek maken.

Dit is jullie eerste album met drie. Hoe beïnvloedde dat het schrijven?

Het was vrijer, we jamden meer, en konden het dan op een vrijere manier samenweven. Ik speel terug bas zoals ik voor Bongzilla deed omdat onze bassist de band verliet. Basgitaar voelt natuurlijker aan voor mij, waardoor we beter konden repeteren en vlot in onze jamspace raakten. Zelfs oude nummers spelen we tegenwoordig helemaal anders. Het komt ook veel organischer. We spelen al heel lang samen, al meer dan 20 jaar, dat merk je wel.

En hoeveel invloed heeft wiet gehad op het album?

Eigenlijk niet meer dan anders. Bongzilla is een soort verlenging van mijn dagelijkse leven en marihuana is nu eenmaal een groot deel daarvan. Zo heeft wiet altijd een groot aandeel in eender welk album dat we schrijven. We vertellen ook vaak verhalen uit ons dagelijkse leven via de band en zo zit marihuana opnieuw verweven in het album.

Mag ik vragen hoeveel je rookt?

Dat hangt af van de week. Drie tot vier ons per week, of één ons THC per week, dat is veel sterker. Tegenwoordig wordt van marihuana een harddrug gemaakt, alles wordt puurder en sterker. Het is gek als je het vergelijkt met vroeger. Nu kan je overal in de States goeie wiet krijgen! Vroeger kon dat echt niet. In Amerika is het ook helemaal anders dan bij jullie. We hebben dispensaries, wat een soort wietafhaalwinkels zijn. Het is een erg grote industrie geworden. Ook steken we tegenwoordig overal wiet in, zo bestaan er soorten cannabisolie, vapes met wiet, wietpennen, enzovoort! Echt crazy.

Ben je ooit naar Amsterdam geweest?

We zijn er nooit geweest, maar wel dichtbij. We speelden ooit op Roadburn in Tilburg. Ik heb eigenlijk geen behoefte om naar Amsterdam te gaan. Het lijkt me te toeristisch. Ik heb wel al veel joints gerookt in Nederland.

Wat zijn de gekste plaatsen waar je ooit een joint opstak?

Ik heb al wiet gerookt in Israël, Rusland en Japan. Je zou het niet direct denken, maar in Japan vond ik het bijzonder gek. De drugswetten zijn bijzonder strikt daar. Ik herinner met dat ik in Japan wiet vasthield voor fans omdat ze daar net zo streng zijn. Het slechtste dat kon gebeuren voor me is teruggestuurd worden naar Amerika. Tenzij ik iets heel doms deed misschien.

Nu zou ik graag nog wat meer weten over het album. Ik vroeg me af waar de psychedelische spacerock en de doommetal vandaan kwamen?

Ons schrijfproces was altijd al jammen, nu nog meer dan anders. We grapten dat ze we de Allbong Brothers Band waren in plaats van de Allman Brothers Band door onze lange jamsessies. We waren gewoon meer een jamband tijdens de opnames. We waren altijd al wat spacy, nu nog wat meer. Er is geen waarom, het gebeurt gewoon, en als het natuurlijk komt is het beter. We denken er niet te veel over na, dat zou het enkel maar verpesten. We worden gewoon high en dan jammen we. Nu voelt het nog natuurlijker dan toen we nog met vier speelden.

Zijn er bands die jullie beïnvloed hebben deze richting te nemen?

Onze invloeden zijn altijd al Lynyrd Skynyrd, de Allman Brothers Band, Eyehategod en Sleep geweest, om er enkele te noemen. Spanky luistert de laatste tijd wel vaak naar Elder. Misschien komt hier wat nieuwe invloed vandaan. Spanky doet nu ook meer leads en zo heeft hij wat meer vrijheid om zijn zin te doen.

Als je Weedsconsin met een film zou moeten vergelijken, welke film zou je kiezen en waarom?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik zou het album vergelijken met Fargo van de gebroeders Coen. Het album is net zoals de film soms zwaar en verstorend, soms banaal lachen en soms vloeit het gewoon door. De mensen in Wisconsin praten ook net zoals in Fargo. ‘Bootin and tootin’, weet je wel!

Hopelijk kunnen we ergens dit jaar terug live-optredens meemaken. Wat kunnen we verwachten van Bongzilla?

We plannen om te touren in september, afhankelijk van de covidsituatie natuurlijk. Op de planning staan onder andere Muddy Roots en Psychofest Las Vegas. Dan kunnen we eindelijk terug smoken en spelen. Wij gaan wat wiet meebrengen, jullie hopelijk ook en dan kunnen we allemaal samen een joint opsteken terwijl we wat spelen voor jullie.

Welke band is het perfecte voorprogramma voor Bongzilla?

De Bridge City Sinners, een band uit Portland band, ze brengen een beetje cabaret en folkpunk. Ze zijn geweldig, check ze zeker eens!

Kunnen we een Europese tour en eventueel een passage in België verwachten?

Zeker, we willen graag komen, overal we kunnen eigenlijk. Onze manager is al aan de praat met mensen in Europa dus misschien zien we elkaar binnenkort wel!

FacebookInstagramWebsite

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Bongzilla - Weedsconsin (★★★★): Een stoner stormram van jewelste

We gaan er hier geen doekjes omwinden, de mannen van Bongzilla houden van het duivelse groene gras. Het viel de opmerkende lezer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.