AlbumsRecensies

ITZY – GUESS WHO (★★★½): Dansplaat nummer drie

Guess who’s back? Korea’s meest energieke k-popgroep ITZY, natuurlijk! Voor het derde jaar op rij laten de vrouwen Yeji, Lia, Ryujin, Chaeryeong en Yuna een ep los op wereld, naar goede gewoonte zonder enige voorafgaande singles. We wisten dus niet waaraan we ons konden verwachten, maar afgaand op ITZY’s eerdere repertoire smeerden we alvast onze dansbenen in. We blijken het bij het goede eind te hebben, want de zes nieuwe singles op GUESS WHO zijn stuk voor stuk genadeloze bangers!

Vergezeld van een videoclip geeft de leadsingle “In the morning” het startschot van deze pittige ep. De volledige titel van het nummer is overigens “마.피.아. In the morning”, waarbij die eerste karakters ‘maffia’ betekenen. In tegenstelling tot wat je zou denken, verwijst dit niet naar criminele organisaties, maar naar een gezelschapsspel dat wij kennen als Weerwolven. Dat is een speelse insteek en daarnaast ook een rode draad doorheen de ep. Elke seconde nodigt uit om jezelf helemaal los te schudden. Verstand op nul, en gaan!

Toch is ITZY erin geslaagd elk nummer een volledig eigen identiteit te geven. Dat deden de vijf vrouwen natuurlijk niet alleen. Voor de derde keer schreef niemand minder dan JYP Entertainment-oprichter Park Jin-young mee aan de muziek. Samen creëerden ze een ep die de ene keer naar hiphop neigt, dan weer naar flamenco (jawel) en uitzonderlijk klinkt als een ballade. “TENNIS (0:0)”, de afsluiter, is immers het rustigste nummer van de hoop. Toch loopt GUESS WHO hierdoor niet met een sisser af. Het is eerder een heerlijk nagenieten.

ITZY is zowel qua geschiedenis als qua leeftijd de jongste vrouwengroep van het JYP-label. Yeji, de oudste zangeres, is 21 jaar oud, terwijl jonge Yuna deze maand nog 19 moet worden. Ongetwijfeld halen ze daar hun tomeloze energie vandaan, maar toch slaagt ITZY erin nooit kinderachtig over te komen. Meer nog, GUESS WHO voelt vrij matuur aan dankzij romantische thema’s in tegenstelling tot de ‘stoerdere’ vorige ep’s. Oké toegegeven, tekst als ‘I’m the mafia / Ma-ma-ma-ma-mafia, yah, yah / We do it like a mafia’ klinkt niet enorm volwassen, net als de cowboy-vibes uit “Wild Wild West”. Misschien komen ze er dankzij hun jeugdige onschuld mee weg?

Voor de derde keer op rij levert ITZY een coherente, maar vooral gruwelijk dansbare ep af. De genres van de zes nummers liggen genoeg uit elkaar om het boeiend te houden, maar ontmoeten elkaar toch omwille van hun speelse inhoud en aanstekelijk karakter. Als ITZY dit tempo blijft volhouden, zijn we alvast benieuwd naar hun ep volgend jaar. Of verschijnt er toch nog eerst een volwaardig debuutalbum?

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

229 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingles WJSN THE BLACK - "Easy" & "Kiss Your Lips"

Wat doe je als je groep uit maar liefst 13 artiesten bestaat? Onderverdelen in ‘sub-units’, aldus de k-popindustrie. Cosmic Girls, ook bekend…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle aespa - "Black Mamba"

Hoewel wij in het Westen nog maar sinds kort hebben kennisgemaakt met wereldsterren als BTS en BLACKPINK, draait de Koreaanse popindustrie al…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single SCABZ - "Guess Who?"

De Australische punkband SCABZ heeft een kritische kijk op de maatschappij en dat hoor je ook in hun uitgesproken satirische teksten. Muzikanten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.