AlbumsFeatured albumsRecensies

Birdy – Young Heart (★★★★): Breekbaar en sfeervol

Tien jaar geleden werd onze radio opeens bestormd door een prachtige, breekbare cover van Bon Iver zijn “Skinny Love”. De toen veertienjarige Jasmien van den Bogaerde wist er meteen een leger aan zieltjes mee te winnen. Inmiddels is Birdy al lang niet meer ‘dat meisje van Skinny Love’, maar maakt ze wel nog steeds ontzettend mooie muziek. Zo wisten “Surrender” en “Loneliness“, de eerste singles naar aanleiding van Birdy’s vierde langspeler, alvast een plekje in ons hart te veroveren. Dat het geheel nog mooier, breekbaarder en muzikaal sterker zou klinken, hadden we nooit durven dromen.

Vijf jaar na Beautiful Lies, het derde album van Birdy, is er dan eindelijk een opvolger. Dat de Britse haar tijd heeft genomen voor die nieuwe plaat, vergeven we haar al na de eerste luisterbeurt, want kwaliteit gaat hier absoluut boven kwantiteit. De onzekere tiener die we hoorden op debuutplaat Birdy heeft plaats gemaakt voor een jonge vrouw die duidelijk weet waar ze mee bezig is. Hoewel we de zangeres al een decennium in ons hart hebben gesloten, lijkt Young Hearts meer dan ooit op een nieuw debuut, Birdy 2.0.

Birdy maakt je meteen wakker uit je winterslaap op een uiterst zachte en liefdevolle manier. Op “The Witching Hour” toont de Britse ons dat ze de piano nog steeds als geen ander beheerst. Later op het album krijgen we zelfs een stukje van Chopin zijn “Waltz in A minor” te horen als intermezzo. In gedachten begeven we ons even op een podium waar we samen met het ‘corps de ballet’ een prachtige adagio opvoeren waarbij onze voeten over de grond lijken te zweven. Het minimalistische van de piano moet regelmatig plaats maken voor grootse arrangementen die zich steeds verder ontplooien. Dat blijkt al snel op “Voyager”, dat zachtjes als een golf over je heen rolt, maar je in het refrein helemaal meesleurt.

Hoewel de mooie stem ons steeds weer kan bekoren, kijken we telkens reikhalzend uit naar het refrein waar de songs net wat extra kracht krijgen en de ruimte helemaal weten te vullen. Zo horen we op “The Otherside” een heel minimale intro, maar zwelt het nummer steeds meer aan tot een rijk arrangement weerklinkt in het refrein. Iets wat we ook al opmerkten bij onder meer “Second Hand News“. Toch zijn het niet allemaal liedjes die als zich als origami uitvouwen. Op Young Heart krijgen we ook voldoende Birdy zoals we het gewend zijn: breekbaar, intiem en wondermooi, met op “Nobody Knows Me Like You Do” een waar kippenvelmomentje. ‘Last night was the third time I’ve watched you leave’, klinkt het op de emotioneel geladen ballad.

Ook het zes minuten durende “Young Hearts” neemt ons even terug mee naar de beginjaren van de Britse zangeres. De engelachtige vocalen worden na verloop van tijd ondersteund door zachte drums die zich verschuilen achter het pianospel. Met teksten als ‘Let’s not leave each other like this / ‘cause even though our hearts are breaking / and through everything that’s changing / I’ll keep on loving you’ weet Birdy de gevoelige snaar nogmaals te raken. Hoewel de titel ons doet denken aan een film uit de Twilight Saga, is “New Moon” een warme song. Het sfeervolle arrangement schetst het beeld van een zwoele zomeravonden rond een kampvuur aan het eind van de zomer, voor we allen weer onze eigen weg gaan.

Op haar vierde langspeler weet Birdy ons meermaals te raken met haar mooie, harmonieuze liedjes. Het jonge meisje dat ons ooit wist te vertederen met die breekbare versie van “Skinny Love”, heeft met dit album meer dan ooit bewezen wie ze is. Strijkers, piano, gitaren, zachte drums en daar bovenop een stem om u tegen te zeggen. Het totaalplaatje klopt beter dan op voorgaande albums en daarin zien we ook de evolutie die de nog steeds jonge zangeres het voorbije decennium heeft doorgemaakt. Dat Young Heart al snel een plekje in ons hart veroverd heeft, lijkt ons dan ook een evidentie.

Facebook / Instagram / website

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Birdy, Laufey, Rodrigo y Gabriela en meer naar Gent Jazz!

We keken met aankondigingen van Bill Frisell Trio, Diana Krall, Jamie Cullum, Patrick Bruel en AIR al uit naar de volgende namedrop van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Birdy - P O R T R A I T S (★★★½): Geslaagde samenvatting van meer dan tien jaar carrière

De Britse Jasmine van den Bogaerde, ofwel Birdy, maakte meer dan tien jaar geleden naam met haar cover van Bon Iver zijn…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Birdy: 'Vroeger besefte ik niet hoe groot sommige dingen waren'

Jaren geleden maakten we kennis met Jasmine van den Bogaerde, ofwel Birdy, en dat allemaal door haar indrukwekkende cover van Bon Iver…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.