AlbumsRecensies

Derby Motoreta’s Burrito Kachimba – Hilo Negro (★★★½): Geflipte Spanjaarden met gitaren

Het genre van psychedelische rock wordt al jarenlang steevast gedomineerd door bands als King Gizzard & the Lizard Wizard, Ty Segall en Thee Oh Sees, maar een dikke twee jaar geleden maakten we ook kennis met de Sevillanen van Derby Motoreta’s Burrito Kachimba. Onder leiding van frontman Dandy Piranha, die van ons de titel van beste artiestennaam krijgt, brachten ze in 2019 een veelbelovend debuutalbum uit, waarop ze zich onder andere spottend vergeleken met het eerder genoemde King Gizzard & the Lizard Wizard, meer bepaald op de song “The New Gizz“. Mannen met een hoek af dus, een eigenschap die ze ook op deze plaat veelvuldig in de verf zetten.

Openen doen ze lekker stevig met “El Valle“, dat ook als eerste single van de nieuwe plaat werd gelost. De Oosterse invloeden, die wel al eens eerder hoorbaar waren bij de Spanjaarden, zijn duidelijk aanwezig in de riff die heerlijk heen en weer tsjingel-tsjangelt. Al snel slaat de sfeer van het opzwepende begin om in een dreigend intermezzo. Ook dat vrolijke gitaartje van daarnet klinkt plotseling wel heel onheilspellend, maar creëert op die manier wel een nog verontrustendere sfeer. Prima begin dus, al haalt de band niet op elk nummer hetzelfde niveau als op de opener.

Hoewel hij een enorm krachtige en klinkende stem heeft, lijkt lieve kleine Dandy Piranha af en toe wat verlegen om zijn stembanden tot het uiterste te drijven. “Porselana Teeth” is bijvoorbeeld een heel goede song die instrumentaal heel krachtig overkomt, maar valt finaal wat flauw uit door de terughoudende vocals van heer Piranha. Had het anders geweest, zou dit wel eens de beste song van het album geweest kunnen zijn.

De nummers zijn muzikaal overigens zo goed als altijd van zeer degelijke makelij. Waar het soms echter schort, is bij de productie. “Turbocamello” heeft bijvoorbeeld het potentieel om een heel krachtige en snoeiharde song te zijn, maar heeft een gebrek aan pit door de lakse productie. Helemaal omgekeerd is het het geval op “13 Monos”, waar zowel de bas- als gewone gitaren lekker hard en vol gemixt zijn.

De band bereikt echter zijn hoogtepunt op “Gitana“. De song begint als een mysterieuze tocht in het ongewisse, waarop er op elk moment een ziedende stier uit de grote leegte kan springen om je met huid en haar op te peuzelen. Het is echter wachten op Dandy Piranha om met luidkeels geschreeuw de oorverdovende stilte te doorbreken en de song uit zijn voegen te laten barsten. Wat volgt is een explosie van snoeiharde riffs en bombastische drums, wat het geheel nog een stuk dynamischer en interessanter maakt dan de rest van het album.

Het grootste deel van dit album zijn songs die fris en interessant genoeg zijn om de aandacht te behouden, maar niet van wereldniveau zijn. “Caño Cojo” en “RGTQ” zijn op vlak van thematiek en opbouw vrij gelijklopend en zijn dus uitstekende verbindingsstukken tussen de echte hoogtepunten van deze plaat. Afsluiter “La Cueva” is nog eens zo’n hoogtepunt. De band houdt zich instrumentaal wat meer in en produceert niet de knallende, vettige riffs vanop de rest van het album. In plaats daarvan sluiten ze af met een finale van kronkelende synths en Dandy Piranha die zijn stem aan gort schreeuwt.

‘Muy bien’, zoals ze het in het Spaans zouden zeggen. Het album is inderdaad zeer degelijk, maar mist hier en daar toch wat inspiratie waardoor het geen absoluut topalbum is geworden. Maar buiten enkele kleine mankementen levert deze vijfkoppige band toch wel tien sterke songs af met enkele uitstekende uitschieters. We zijn alvast benieuwd naar hun toekomst!

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single King Gizzard & the Lizard Wizard - "Iron Lung"

King Gizzard & the Lizard Wizard maakt zich op voor een ware triomftocht met niet één, niet twee, maar drie albums in…
LiveRecensies

Primavera a la Ciutat: Wanneer wachten een levensstijl wordt

Na een eerste weekend waarbij het Parc Del Forum onveilig werd gemaakt, verplaatst Primavera zich naar de stad om daar ook concerten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single King Gizzard & The Lizard Wizard - "Magenta Mountain"

King Gizzard & The Lizard Wizard is een band die onmogelijk in een hokje kan worden gestoken. De Australische groep bracht al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.