AlbumsRecensies

Charlotte Jacobs – The Shape of Wandering (★★★★): Bekorende eigenzinnigheid in een jazzy context

De Belgische Charlotte Jacobs vaarde in 2017 uit naar het kunstzinnige Brooklyn. Daar nam ze de tijd om haar artistieke identiteit en eigen sound verder te ontwikkelen. Na twee jaar kregen we als resultaat een eerste ep Fishtale, vol melodieuze muziek met een eigenzinnig kantje. Met The Shape of Wandering gaat Jacobs verder in op het evolutionaire werk van Fishtale, spelend met de talrijke mogelijkheden van synths en stemklanken.

Al op het eerste nummer wordt onze nieuwsgierigheid gewekt. Een eerder onbehaaglijk synthloopje zet een gespannen sfeer in terwijl Jacobs’ stem een intrigerende melodie zingt. Om die spanning nog te verhogen, horen we losgeslagen drums op de achtergrond, die eerder als additionele percussie fungeren dan een stabiele basis voor het nummer vormen zoals je zou verwachten van drums. We horen een combinatie tussen programmeerbare en akoestische percussie; een primeur voor Jacobs, en de frisheid ervan sijpelt door in de muziek. Opmerkelijk is dat er veel aandacht wordt besteed aan deze chaotische percussie die doorheen de hele ep een terugkerend thema is.

Op Fishtale hoorden we al heel wat eigenzinnigheid in een jazzy context – te danken aan Jacobs’ jazzscholing – waar steeds het vocale aspect naar voren werd geschoven. The Shape of Wandering volgt diezelfde lijn, maar we horen ook innovatie. Zo is deze plaat minimalistischer en krijgt de zang naast de leadmelodie ook een begeleidende functie. Verschillende lagen van de stem van de zangeres zorgen voor tapijtjes voor de primerende melodie. Toch wordt er ook vrij veel leeg gelaten, maar dat zegt soms meer dan iets volproppen met misplaatste flarden muziek. Charlotte laat jazz en avantpop hand in hand de straat oversteken. Voorspelbaarheid en structuur worden achterwege gelaten.

We zeiden al dat het vocale aspect in de schijnwerpers staat. We willen ook niet liever dan Charlotte Jacobs’ prachtige stem horen schitteren. Op zachte, maar intrigerende wijze neemt ze je op sleeptouw. De afsluiter – gelijknamig met de ep-titel – is haast a capella en we missen helemaal niets. Een enkele noot op een synthesizer draagt het nummer terwijl de melodie en tekst ons voedt.

Er kan veel over deze plaat worden gezegd, zoals de mysterieuze schoonheid en spannende en experimentele nummers, maar toegankelijkheid hoort daar niet bij. We bevelen The Shape of Wandering dan ook vooral aan aan iedereen die iets niet voor de hand liggend wil horen. Charlotte Jacobs neemt je op schitterende wijze mee doorheen haar melancholische wereld van jazz en avantpop.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Charlotte Jacobs - "Lovesong"

Weeral toont Gent zich van zijn mooiste kant met alweer een sterk debuut. Deze keer is het de beurt aan Charlotte Jacobs….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.