AlbumsRecensies

Genghis Tron – Dream Weapon (★½): Tien jaar wachten voor dit?

Op de lijst van onverwachte comebacks mag je die van Genghis Tron heel hoog plaatsen. De metalcoreband was in de jaren 2000 vooral bekend door hun mix van heavy elektronica met scheurende hardcore. Toen ze in 2010 een pauze inlasten, zag het ernaar uit dat Genghis Tron in het rijtje zou komen van kortgeleefde hardcore- en metalbands die na een aantal heftige jaren volledig opgebrand zijn. Tot ze in de zomer van 2020 plots aankondigden dat ze terug in de studio waren om hun derde album op te nemen. Niemand minder dan Kurt Ballou, gitarist van Converge en legendarische producer, neemt terug plaats achter de knoppen.

Met een pauze van tien jaar verwacht je best wel dat enkele stilistische veranderingen onvermijdelijk zijn. Genghis Tron klinkt echter als een compleet andere band. Waar de band in zijn vorige leven vrij snel de overschakeling maakte naar geprogrammeerde drums, krijgt op Dream Weapon de oorspronkelijke drummer Nick Yacyshyn een tweede kans om zich te bewijzen ten aanzien van zijn digitale concurrent. Met de bombastische drumproductie van Ballou aan zijn zijde is dat een koud kunstje, want de drums zijn veruit het beste aspect van heel het album. Oorspronkelijke zanger – of schreeuwer – met toepasselijke naam, Mookie Singerman, stuurde zijn kat naar de reünie en wordt vervangen door Tony Wolski. Die is duidelijk ook meer in touch met zijn melodieuze kant dan Singerman. Ook de rammelende digital hardcore wordt vakkundig opzij geschoven. Zweverige synthesizers nemen samen met de drums een plaats in op de voorgrond.

Al deze veranderingen zorgen er echter voor dat Genghis Tron een duchtige identiteitscrisis meemaakt op Dream Weapon. De nummers zijn allemaal met lange opbouwen in gedachte gestructureerd. Op single “Dream Weapon”, het enige echt goeie nummer op de plaat, werkt het nog. Op de deep cuts voelt het jammer genoeg heel vaak aan als een geforceerde jamsessie die altijd maar blijft aanmodderen. “Alone In The Heart Of The Light” verliest nooit zijn tempo, maar voelt uiteindelijk aan als een trein die langs een geweldig landschap rijdt, maar waarbij de ramen volledig geblindeerd zijn. “Ritual Circle” zit met hetzelfde virus ziek in bed. De climax naar het midden van het nummer toe neigt naar catharsis (tevens een van de weinige momenten met prominente harsh vocals), maar de resterende vijf minuten kraut nemen dan weer alle stoom weg. Over “Pyrocene” kunnen we nagenoeg exact hetzelfde schrijven.

Het instrumentale “Single Black Point” bouwt af alvorens het op gang is gekomen. Wat dit op de plaat doet, behalve nog wat tijd rekken, weten we ook niet. “Single Black Point” krijgt een single black star.  Op een gegeven moment zijn de eigenlijke nummers zelfs niet meer te onderscheiden van de korte ambient intro “Exit Perfect Mind” en de interlude “Desert Stairs”. “Great Mother” probeert dan weer de krachtige afsluiter zijn. Echter klinken de goeie momenten als momenten die al gepasseerd zijn op het album. Jammer genoeg laat ook de mixing het hier wat afweten. De altijd aanwezige drums zuigen alle ademruimte voor gitaren en vocals uit het nummer, waardoor het geheel slordig begint te klinken.

De reünie van Genghis Tron was er jammer genoeg een die niet had gehoeven. Het overgrote deel van de nummers klinkt als dertien in een dozijn en ze hebben een al even grote bestaansreden als de live-actionfilm van Avatar: The Last Airbender. De pauze van tien jaar heeft ervoor gezorgd dat Genghis Tron nu klinkt als Rolo Tomassi, maar dan lang niet zo interessant en een pak saaier. Leadsingle “Dream Weapon” en de esthetische albumcover zijn de enige elementen waar we nog voor zouden terugkomen.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Genghis Tron - "Pyrocene"

Dubbel onverwacht mag je deze terugkeer van Genghis Tron wel noemen. Ten eerste komt de band terug na een hiaat van 10…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Genghis Tron - "Dream Weapon"

In de rij van ‘onverwachte comebacks’ staat deze van Genghis Tron toch wel vrij hoog in de rangschikking. Onverwacht, want het was…

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.