AlbumsRecensies

Omar Sosa – An East African Journey (★★★★): Jazzy ode aan het Afrikaanse continent

Jazzpianist Omar Sosa is in onze contreien een wat minder gekende artiest. Toch weet hij telkens weer vrijuit te bewegen tussen verschillende muzikale werelden. Na een opgemerkte samenwerking met koraspeler Seckou Keita – het nog steeds magnifieke Transparent Water – ligt An East African Journey in de winkels.

De inspiratiebron voor deze release is de reis die hij een tiental jaren geleden ondernam in het Afrikaanse continent, doorheen zeven verschillende landen (Madagaskar, Kenia, Soedan, Ethiopië, Burundi, Zambia en Mauritius). Die resulteerde met hulp van geluidsingenieur Patrick Destandeau onder meer in talloze field recordings en verschillende concerten met het Afreecanos Trio (met o.a. de Mozambikaanse contrabassist Childo Tomas en de Senegalese muzikant/zanger Mola Sylla) in samenwerking met lokale muzikanten. Die opnames bleven echter lang in de schuif liggen. Althans, tot vrij recent. Toen Omar Sosa aan een nieuw muzikaal project begon te werken, daagde het hem dat die opnames nog steeds bestonden. Samen met oude getrouwe Steve Arguelles, een veteraan in de muziekwereld, werkte hij die opnames uit tot een nieuw album.

Zo zou je An East African Journey kunnen omschrijven als diep geworteld in vele muziektradities. De sterk op percussie steunende muziek klinkt niet enkel warmbloedig, maar ook jazzy. Zo bijvoorbeeld is er een veelheid aan talen en instrumenten die aan bod komen, terwijl het album als een wonderlijk in elkaar gewoven geheel weerklinkt.

Belangrijk om aan te geven is dat hoewel de basis inderdaad te vinden is bij de ritmische percussie, het toch vooral gaat om de melodische uitdrukking. Niet zelden komen er bij die ruwe opnames en field recordings instrumenten als de marovany (een snaarinstrument) en de lokanga (een driesnarig viool) aan te pas. Maar pas later in de studio voegde Sosa piano, bas en lichte scheutjes elektronica aan het geheel toe.

De grootste ontdekking echter was de connectie tussen Afrikaanse muziek en andere muziektradities. Zo leunt de van levenslustigheid bolstaande muziek op An East African Journey soms ook aan bij onder meer genres zoals blues, folk en country (naast jazz). Het mooie is echter hoe Sosa en muzikanten erin slagen om uit die veelheid aan ideeën een gezamenlijke muzikale taal te ontwikkelen. Enerzijds is er sprake van een traditioneel geluid, maar dan wel in een erg subtiele en hedendaags klinkende productie.

An East African Journey is een erg warm klinkend, bezield en vaak erg speels album dat het absoluut verdient om breder gehoord te worden. Sosa kent dan helaas wel niet de hipheidsfactor van andere muzikale bondgenoten (zoals Shabaka & The Ancestors), het maakt de heerlijke muziek er zeker niet minder om. Leg uw oren te luister en geraak (mee) overtuigd.

 

Related posts
AlbumsRecensies

Omar Sosa & Seckou Keita - Suba (★★★½): Contemplatieve pracht

Transparent Water (2017) bestendigde de grootse samenwerking tussen de Cubaanse jazzpianist Omar Sosa en de Senegalese koravirtuoos Seckou Keita. Met het nagelnieuwe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.