AlbumsRecensies

Justin Bieber – Justice (★★★★): Verrassend authentieke pop

Wie had ooit gedacht dat Justin Bieber meer dan tien jaar na zijn gigantische doorbraak nog succesvol muziek zou maken? Doorheen de jaren zagen we de Canadese zanger voor onze ogen opgroeien tot een volwassen man, die nog steeds genoeg ambitie heeft om hitlijsten te veroveren. Na een pauze van bijna vijf jaar, keerde hij vorig jaar met zijn eerder bescheiden ontvangen album Changes terug, waarvoor hij recent nog Grammy-nominaties binnenhaalde. Winnen deed hij niet, maar zijn zesde studioalbum is wel een echte kanshebber om volgend jaar met een felbegeerde trofee naar huis te gaan. Justin Bieber keert r&b namelijk weer de rug toe en laat op Justice zijn gevoel voor goede popmuziek nog eens tot zijn recht komen.

De afgelopen albums leek Justin Bieber zich vooral te focussen op muziek maken die tijdens een tour het volledige publiek meekrijgt, waardoor we authenticiteit vaak misten. Op Justice gebeurt echter de grote ommekeer, want al vanaf het begin horen we mooie, niet al te complexe popnummers. “2 Much” en “Off My Face” zijn bijvoorbeeld zeer rustige en eenvoudige producties, waarin we nog eens kennis mogen maken met de gevoelige kant van Justin. Iets verder op het album krijgen we met “Somebody” een bijzonder catchy popnummer, dat eveneens perfect in elkaar zit en allesbehalve plat overkomt.

Net zoals op zijn vorige albums, schuwt JB ook op dit album de samenwerkingen met grote collega’s en redelijk nieuwe gezichten niet. Eerder mochten we al kennismaken met de Benny Blanco-samenwerking “Lonely” en is hij samen met Chance the Rapper niet van de radio te krijgen met hun “Holy”. Daarnaast is er ook ruimte voor een rijzende ster als The Kid LAROI die op “Unstable” nog wat diepte schept op de ballade met zijn ruigere stem. Op “Die For You” zorgt zijn partner in crime Dominic Fike ervoor dat het geheel nog een tikkeltje hartverscheurender wordt.

De meest verrassende samenwerking blijkt uiteindelijk “Peaches” te zijn, waarin de zon muzikaal lijkt op te komen en Daniel Caesar en Giveon een echte toegevoegde waarde zijn. Burna Boys passage in “Loved By You” is daarentegen de minst memorabele van Justice ondanks dat de muzikale wereld van beide artiesten subtiel werd samengebracht en een goed geheel vormt. Naast die acht samenwerkingen, is er gelukkig verder genoeg ruimte voor solotracks. “Ghost” zou wel eens zijn volgende hit kunnen worden en de gigantische radiohit “Anyone” is op Biebers zesde album een puzzelstuk dat het geheel compleet maakt.

Er zijn ook semi-Belgische handen gemoeid in Justice, want ons eigen one-hitwonder Gotye kroop samen met Justin de studio in en schreef samen met hem het perfect uitgebalanceerde “Hold On”. Verder is de lijst aan songwriting en productiecredits gevuld met o.a. FINNEAS, Skrillex en Ryan Tedder, die er deze keer in slagen het volledige potentieel uit het tieneridool te krijgen. “Deserve You” is daar misschien wel een van de betere voorbeelden van omdat we de verschillende facetten van zijn stemkleur te horen krijgen en we nog eens kunnen vaststellen dat we Justin Bieber vocaal lang onderschat hebben.

Met een tracklist van een forse zestien nummers is het behoorlijk moeilijk om met elk nummer de aandacht overeind te houden en toch vliegt de tijd voorbij. Na zijn behoorlijk minder album Changes, met draken van singles als “Yummy”, is dit een echte terugkeer naar de essentie die we haast niet meer verwacht hadden. Justice is simpelweg een sterk popalbum, waarin we een sympathieke Justin horen die bovendien vocaal ook weet te overtuigen. Op vlak van tekst zouden critici hem kunnen verwijten dat het te melig is, maar toch hebben we het gevoel dat het album in zijn geheel verrassend authentieke pop is waarop hij zijn zelftwijfel in nummers giet. Justin Bieber hadden we al bijna afgeschreven, maar met Justice verdwijnen onze twijfels. Hopelijk blijft hij dit niveau aanhouden.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1568 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Justin Bieber - "Beautiful Love (Free Fire)"

De Canadese popster Justin Bieber heeft wellicht evenveel fervente fans als minder enthousiasten over zijn muziek, maar toch valt er één ding…
LiveRecensies

Loyk @ De Studio: Een wervelwind tijdens de storm

Niet alleen Eunice zorgde er gisteren voor dat we van onze sokken geblazen werden, want in De Studio stelde het opkomende Antwerpse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Kid LAROI - "Stay" (feat. Justin Bieber)

The Kid LAROI is misschien wel de grootste poprevelatie van het afgelopen jaar. De Australische tiener werd in 2018 opgepikt door Juice…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.