AlbumsRecensies

Lydmor – CAPACITY (★★★): Mysterieuze wirwar

De Deense Jenny Rossander zit niet stil. Sinds vorig jaar heeft ze een radioprogramma, maakt ze de muziek voor verschillende theatervoorstellingen en werkt ze aan de soundtrack van een Deense serie en film. Ondertussen maakt ze nog eens muziek die ze uitbrengt onder de naam Lydmor. Lydmor bracht al verschillende albums uit, waaronder één met Bon Homme. Toch is de muzikante in België voornamelijk gekend door haar samenwerkingen met Arsenal. Lydmor leende haar stem uit aan de groep voor onder meer het fantastische “Temul (Lie Low)” en zo trad ze al verschillende keren op in ons land, met en zonder Arsenal.

Enkele jaren na die samenwerking verscheen I Told You I’d Tell Them Our Story, een album waarvoor Lydmor naar Shanghai reisde. Voor haar nieuwe album, CAPACITY, reisde Jenny Rossander naar haar diepste zelf. Ze ging op zoek naar capaciteit: de capaciteit om te veranderen, mentale capaciteit, emotionele capaciteit, de capaciteit van het begrijpen van anderen… Hoe meer capaciteit je hebt, hoe meer open je bent en zo krijgen de intolerante mensen met een gesloten blik op de wereld minder plaats, aldus Lydmor. Het klinkt allemaal wat vaag, net als het album zelf trouwens, maar CAPACITY draait vooral om vrijheid en dat is iets dat we wel begrijpen.

A capella wordt het album ingezet. Lydmors stem wordt op “Amandas Lullaby” vergezeld van een vocoder, waardoor er meteen een mysterieuze sfeer hangt. Tien nummers later keert Amanda terug. Een stukje gesproken woord gaat gepaard met subtiele geluiden die diepgang toevoegen aan de tekst. Amanda droomt over kwaadaardige mannen die vrouwen vermoorden en net nadat Amanda sterft in haar droom wordt ze wakker. Er hangt wat mysterie rond het personage en bovendien zijn er nog verschillende andere personages die doorheen CAPACITY aan bod komen. Er is een man met een labyrint als gezicht en dan heb je ook nog Emma, die ruzie met iemand heeft. Het is vaag. Het is intrigerend. Keer na keer ontdek je meer terugkomende elementen in het album. Het verhaal nodigt uit om te luisteren en te blijven luisteren.

CAPACITY is meer dan a-capellazang en gesproken woord. Er is ook ruimte voor harde electronica of pianomuziek. Lydmor gaat alle kanten uit, waardoor er een hele hoop contrasten ontstaan. Zacht en hard, kwetsbaar en krachtig en akoestisch en elektronisch zijn er enkele die doorheen het album worden uitgespeeld. Hierdoor voelt het album onsamenhangend aan. Lydmor legde zichzelf geen grenzen op voor haar nieuwe album en we krijgen met momenten ook aardige techno te horen. Zo heeft “Someone We Used To Love” een harde en aanstekelijke beat waardoor je wilt dansen terwijl Rossander over haar break-up zingt. Doorheen haar album wringt Lydmor zich in allerlei vreemde bochten, en nooit klinkt het geforceerd. Net als in Le Petit Prince reis je hier met Lydmor van wereld naar wereld en keer op keer maak je een avontuur mee.

Op CAPACITY maak je dus een uiteenlopende reis. Bovendien telt deze veel tussenstops. Veertien nummers lang probeert Lydmor ons geconcentreerd naar haar muziek te doen luisteren. Ze slaagt niet helemaal in die opzet. Ja, het ene moment gaat het hard en een andere keer net zacht, maar er zijn veel nummers die zich in de middenmoot bevinden. Verschillende keren begint het klein en mondt het lied uit in iets groots. De liedjes zijn keer op keer mooi opgebouwd, en ondanks dat Lydmor verschillende keren verrassend uit de hoek weet te komen, is het met momenten ook wat voorspelbaar.

Het nieuwe album van Lydmor gaat alle kanten op, zowel muzikaal als inhoudelijk. Toch bevinden er zich heel wat knooppunten in het kluwen. Verschillende thema’s (zoals seksisme en vernedering) keren verschillende keren terug, zowel terwijl Lydmor over zichzelf zingt als wanneer ze over verzonnen personages zingt. Het ontdekken van nieuwe knooppunten is iets leuks, maar daarvoor moet je steeds opnieuw luisteren en dat vraagt tijd en inspanning. Doordat niet alle nummers even boeiend zijn, is het de vraag of je er al die tijd en energie wilt insteken. CAPACITY is een mysterieus en intrigerend album, maar een iets duidelijkere rode draad was welkom geweest.

FacebookInstagramWebsite

 

1186 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

Lydmor @ Ancienne Belgique (AB Club): Een bevrijdende eenwording

De Deense zangeres Lydmor kan België eigenlijk een beetje als haar tweede thuis beschrijven, want al enkele jaren keert ze met plezier…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lydmor - "Someone We Used To Love"

‘There is always something ridiculous about the emotions of people whom one has ceased to love‘, een quote van Oscar Wild die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lydmor - "Guilty (Kill Me)"

In de tweede helft van 2018 wist Lydmor ons aangenaam te verrassen met I Told You I’d Tell Them Our Story, een album dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.