Albums, Recensies

Lydmor – I Told You I’d Tell Them Our Story (★★★½): “Het gevoel dat je ‘s nachts in een stad ronddwaalt”

Muziek kan soms een gevoel met zich meedragen. Van sommige nummers word je heel blij en bij andere laat je misschien wel een traantje, maar Lydmor slaagt er in om een uniek gevoel met haar muziek mee te geven. Het gevoel dat je ’s nachts in een stad ronddwaalt en naar The Mansion gaat.

Lydmor stond enkele jaren geleden al op verschillende grote festivals in België en werd regelmatig op de radio gespeeld. Je hebt nog nooit van haar gehoord? Je bent niet alleen. Lydmor werkte in 2014 samen met Arsenal en dat heeft onder andere “Temul (Lie Low)” als resultaat. Naast haar werk met Arsenal heeft Lydmor twee soloalbums uitgebracht in Denemarken en een album met Bon Homme. I Told You I’d Tell Them Our Story is het eerste album dat wereldwijd wordt uitgebracht van de Deense zangeres en ze omschrijft het als het grootste project waar ze ooit aan gewerkt heeft. Ze werkte aan het album in haar nieuwe thuisstad: Shanghai.

Het openingsnummer “一 The Mansion” (een technoclub in Shanghai) begint met een man die iets redelijk onverstaanbaar zegt, maar gelukkig komt Lydmor snel met één van haar beatjes. Een terugkomende factor op het album is dat Lydmor praat op de muziek in plaats van te zingen. Na het eerste nummer volgen de drie singles van het album: “二 Money Towers”, “三 Killing Time” en “四 Claudia”. Hoewel Lydmor zelf geen singles wilde, heeft ze er toch drie uitgebracht. De eerste twee zijn een stuk dansbaarder dan het openingsnummer en op “四 Claudia” komt de feministe in Lydmor naar boven: ‘Behold money I am woman’.

De beats op I Told You I’d Tell Them Our Story wisselen af tussen beats waarop je je kunt laten gaan en rustigere beats. Die laatste geven een specifiek gevoel met zich mee. Als je je ogen sluit, heb je het gevoel dat je ’s nachts in een moderne, verlichte stad wandelt, eentje zoals Shanghai. Het album is er eentje om laat op de avond of diep in de nacht te beluisteren. Op “六 Shuidian Lu” hoor je Lydmor zelf geeuwen, terwijl ze vertelt dat je op een bepaald moment ‘fuck it’ tegen alles en iedereen zegt.

De teksten van Lydmor zijn soms zeer letterlijk en op andere momenten poëtisch. ‘There are no soft islands in my sea’ klinkt het in “七 Soft Islands” waarin ze op het einde terug naar een hoogtepunt gaat waarop je helemaal kunt losgaan. Die dan overgaat in een korte piano outro. In Lydmor haar muziek zitten veel twisten die je niet meteen verwacht, maar het maakt de muziek wel interessanter om naar te luisteren. Lydmor heeft veel kleine geluidjes in haar muziek gemixt en daardoor blijf je nieuwe dingen ontdekken in haar muziek.

De langspeler begint goed en houdt lang stand, maar geen veertig minuten. Lydmor zegt dat tijd op haar album anders werkt. Het begin van het verhaal is het begin niet en dito voor het einde, maar “十二 Shanghai Roar” is wel het einde van de plaat en daarmee dooft de Deense techno muziek uit. Het is eveneens ook de laatste verwijzing naar China of Shanghai. Met Chinese woorden als titels en het Chinese getallen stelsel in plaats van het Romeinse om de liedjes te nummeren.

I Told You I’d Tell Them Our Story is een goed album met een goede afwisseling tussen de rustigere nummers en techno nummers. De twisten en extraatjes die Lydmor in haar muziek legt, maken het interessant om naar te luisteren. Tijd mag dan anders werken voor Lydmor, maar bij de gewone mens is veertig minuten misschien net iets te lang. De beste nummers zitten allemaal in de eerste helft van het album, bovendien blijft Lydmor haar meesterwerk “Temul (Lie Low)” met Arsenal.

Lydmor speelt op 23 november in de AB Club.

FacebookInstagramWebsite

28 september 2018

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief