AlbumsFeatured albumsRecensies

Echoes of Zoo – Breakout (★★★½): Energetische jazzsafari

Na een succesvolle eerste ep in 2019, waren alle ogen in de Belgische jazzwereld gericht op Echoes of Zoo. Het Brusselse kwartet onder leiding van Nathan Daems (saxofoon en percussie), die in het verleden al succes vond met zijn band Black Flower, maakte op het Brussels Jazz Festival in Flagey ook al een goede eerste indruk en liet zich meteen kennen als een sensationele liveband. Daems laat zich in Echoes of Zoo omringen door Bart Vervaeck (elektrische gitaar), Lieven Van Pée (elektrische bas) en Falk Schrauwen (drums), die onder elkaar ook reeds een hele hoop ervaring delen. Nu debuutalbum Breakout er is, kunnen we met zekerheid zeggen dat dit collectief zijn chemie, naast op het podium, ook in de studio naar boven kan brengen.

Ze beschrijven zichzelf als een psychedelische jazz band met een punky attitude. Een beschrijving die meer dan toepasselijk is voor Breakout. De instrumentals op het album zijn doordrenkt met oriëntaalse en Afrikaanse invloeden. Een stijl die duidelijk voortvloeit uit frontman Nathan Daems zijn bewonderenswaardige nieuwsgierigheid naar nieuwe manieren van muziek maken. Hij verdiepte zich al in muziekstudies van de Balkan, het Midden-Oosten, maar ook van West- en Oost Afrika en Brazilië.

Daems zijn saxofoon dient hier als een tolk voor deze uitheemse beïnvloedingen. En hoe funky en hypnotiserend deze ook soms kan zijn, leidt die niet af van de rest van de instrumenten. De hypnotiserende drumbeats van Schrauwen bijvoorbeeld, die doen denken aan die van bands als Can en Neu!, bieden een ritmische rode draad die je focus volledig in hun grip houden. Met hiermee in samenspel de directe en levendige gitaar van Bart Vervaeck en Lieven Van Pées baslijnen, waarvan de laatste perfect zijn in hun simpliciteit, en naar onze goesting wat meer in de spotlight had mogen staan. De dynamische mix van jazzklanken met elementen van krautrock en dub voelt aan alsof ze een soort jazz wilden maken die mensen hun brein vol pompt met adrenaline.

Het lijkt alsof de band hun liefde voor de dierenwereld letterlijk in geluid heeft omgezet. De muziek vertaalt namelijk perfect wat in de titels beschreven wordt. Zo heb je het chaotische, maar speelse nummer “Monkey Burns Lab”. Waar je het hele scenario van een ontsnapt aapje dat een wetenschapper zijn laboratorium overhoop haalt volledig voor je ogen ziet afspelen. Dan is er “Bull Blood Boiling”. Hier wordt rustig de tijd genomen om een opbouw te creëren die de luisteraar volledig in een trance brengt. Om hem dan, als een stier die zijn bloed lang genoeg heeft laten koken, volledig los te laten op een einde dat volledig ontploft. Elk nummer heeft zo zijn eigen karakteristieken. Eens je dit doorhebt, krijgt het album een geheel nieuwe dimensie, en wordt het zeer herluisterbaar. Het houdt je van de eerste noot in zijn greep, en laat je niet los tot de laatste track.

Op Breakout wordt er dus waarlijk een speeltuin voor de verbeelding gecreëerd. Voor wie denkt dat jazz een hooggegrepen en elitair genre is, bewijst Echoes Of Zoo het tegendeel met een dosis luchtige en speelse jazz. Dit is dus niet de meest klassevolle jazz die je zal tegenkomen, maar net een die je wakker schud. Als u dus op zoek bent naar wat integrerende jazztonen of gewoon eens avontuurlijk wil zijn in uw muziekkeuze, stop uw zoektocht hier.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single By Storm - "Double Trio"

Rapper Ritchie With a T en producer Parker Corey, 2/3 van het voormalige raptrio Injury Reserve, moesten in 2020 plotseling afscheid nemen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nubya Garcia - "Lean In"

De Engelse jazzmuzikante en saxofoniste Nubya Garcia had grootse plannen voor 2020. Niet alleen zou haar debuutalbum Source dat jaar in augustus…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yussef Dayes - "Rust" (feat. Tom Misch)

Wanneer Tom Misch en Yussef Dayes muziek lossen let je maar beter op, want het tweetal schiet meestal récht in de roos….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.