Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Altın Gün – “Kara Toprak”

Herinner je je nog die keer dat Altın Gün plots genomineerd bleek te zijn voor een Grammy? De Amsterdamse band won de award voor beste wereldmuziekalbum uiteindelijk niet, maar hun naam ging wel de wereld rond. Het ontstaan van Altın Gün valt te herleiden naar het moment dat bezielers Jasper Verhulst en Ben Rider in Turkije een aantal psychedelische folkplaten uit de jaren zestig en zeventig op de kop tikten, om er vervolgens volledig van achterover te vallen en er in Nederland een flinke dosis hedendaagse rockelementen aan toe te voegen. Het resultaat, dat drie jaar geleden verscheen in de gedaante van On, en later het gevierde Gece, belichtte een hoek van het psychrockspectrum waarvan we het bestaan al lang vergeten waren.

Op “Kara Toprak”, wat zich laat vertalen naar ‘zwarte aarde’, steekt de band van wal met een heerlijk Oosters klinkend wah-wahsalvo dat zich al snel de dansbare sferen in lanceert wanneer een kitscherig synthdeuntje inpikt. Het nummer verliest echter wat momentum wanneer de eerste strofe aanbreekt en zangeres Merve Dasdemir de aandacht naar zich toe trekt met een set expressieve Turkse vocals. Het zweverige schouwspel ontaardt luttele momenten later opnieuw in een heerlijk swingende passage waar Altın Gün doet waar ze het allerbeste is in: het bezwerende Anatolische sfeertje naadloos combineren met een dosis swingende psychedelische hedendaagsheid. Van “Kara Toprak” val je misschien niet meteen van je stoel, maar een prettig nummer is het wel!

Altın Güns nieuwe album Yol komt uit op 26 februari.

Instagram / Facebook / Twitter

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Altın Gün – “Kısasa Kısas” & “Erkilet Güzeli” (feat. Los Bitchos)

In tal van platenzaken heb je zo’n hoekje dat eerder stof lijkt te vergaren dan dat het de actieve interesse van potentiële…
LiveRecensies

Altın Gün @ Botaniek Live: Een wereldband met beide voeten op de grond

Neem een fijne locatie en voeg daar livemuziek, het EK voetbal en een vlotjes draaiende bar aan toe en je kent de…
AlbumsRecensies

Altın Gün - Yol (★★★★): Nog steeds catchy en dansbaar, ondanks een nieuw geluid

Op vrijdag 26 februari kwam de Nederlands-Turkse band Altın Gün met alweer hun derde album in vier jaar tijd: Yol (wat vertaald…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.