FeaturesMuzieknieuwtjes

Week van de Belgische muziek 2021: Wat valt er te beleven?

Dat de cultuursector in België het afgelopen jaar zware klappen te verduren kreeg, moeten we jullie vast niet uitleggen. Om de muzieksector te steunen, schijnen we dit jaar een week lang de schijnwerper op de muziek van eigen bodem. Dit in de week van 8 tot 14 februari 2021. Met tal van initiatieven en online-evenementen steken we hiermee een hart onder de riem van de Belgische artiesten.

Het initiatief werd op de wereld gezet door vi.be in samenwerking met de VRT ter vervanging van de MIA’s. De uitreiking van de Music Industry Awards worden gelukkig niet afgeschaft, enkel uitgesteld. In 2022 mogen we genieten van een dubbele editie waarin de prijzen uitgereikt zullen worden voor releases van zowel 2020 als 2021. Dit jaar gaat al onze aandacht echter naar de initiatieven die op de wereld gezet werden.

Radio en televisie

Zo krijgen we van de VRT een aanbod van jewelste. Bart Peeters zal de hoofdact van de week zijn. Op dinsdag 9 en donderdag 11 februari zal hij vanuit het Koninklijk Circus in Brussel een muzikale ‘matchmaker’ spelen. Zo worden artiesten gekoppeld aan een idool of een bevriende collega en zullen ze hiermee het podium moeten delen. Op deze manier willen ze hun liefde voor muziek, hun fans en voor elkaar delen. Deze shows zullen te zien zijn op één. Ook in andere programma’s op de Vlaamse omroep zal rekening gehouden worden met de Belgische muziek.

De radio mag uiteraard niet ontbreken. Niet enkel de grote radiozenders zoals Studio Brussel, Willy, NRJ en MNM voorzien ons doorheen de week van de beste Belgische muziek. Ook op de lokalere posten zoals het Brugse Villa Bota, waar we de zwoele stem van onze eigenste opperbeer Niels mogen verwachten, krijgen we zes dagen lang de beste Belgische platen voorgeschoteld. Tenslotte is er ook nog de Barst DIY radio show. Het doel is vooral om weer wat meer aandacht te schenken aan de undergroud scene. Dit doen ze met de hoopvolle boodschap: ‘Support your locals!’

Flanders Folk Awards

De originaliteit blijft verbazen. Vanuit de Handelsbeurs in Gent zullen de eerste Flanders Folk Awards plaatsvinden, in de vorm van een online avondshow. Flanders Folk Network wil hiermee weer leven blazen in de folkmuziek, die in België de afgelopen jaren wat achteruitgeschoven werd. De avond staat volledig in het teken van de folkmuziek door de artiesten centraal te zetten die potentieel hebben binnen de trad & folk scene.

Concertzalen 

Ook heel wat concertzalen bieden een lichtpuntje voor de Belgische muziek. Zo is er Lights for live, een initiatief van het Antwerps Sportpaleis. Iedereen kan een concertticket kopen aan twee euro per stuk. Voor elk verkocht ticketje zal er op 14 februari een lichtje branden in de lege zaal. Voor wie iets meer dansgehalte nodig heeft organiseert de AB BLOOM TOWN. Ze presenteren hier vooral opkomend talent uit Brussel en bieden hem een podium.

OLT Rivierenhof, Het Depot en Trix slaan de handen in elkaar met vi.be. Onder de noemer (Don’t) mind the future organiseren ze vijf online gesprekken over de toekomst van de muzieksector. De gesprekken zijn te volgen via hun Facebookpagina. De Botanique zet op zijn beurt de virtuele deuren open voor livestreamconcerten vanuit de Rotonde, het Museum en de Orangerie. Vanuit je zetel zal je kunnen genieten van live-optredens van onder andere Mathilde Fernandez, MEYY en YellowStraps.

#Unitedwejazz

Ook in de jazzwereld staan ze niet stil.  #Unitedwejazz geeft ons een heuse jazz marathon op Facebookpagina jazz.be. Ook toffe andere jazzinitiatieven worden gedurende de hele week in de spotlights gezet. Daarmee willen ze de artiesten en organisaties die in 2020/2021 zwaar werden getroffen door de corona crisis een hart onder de riem steken.
Ook alle deelnemende jazzpartners zullen deze content delen via hun communicatiekanalen en zo het initiatief mee promoten. Belgische jazz alom!

Ook Inside jazz voorziet ons van een streamingfestival. Van maandag tot en met zondag streamen ze op hun Facebookpagina de beste jazz van eigen bodem, in de hoop de zwaar getroffen sector te ondersteunen. Het programma belooft alvast veel goeds met onder andere Donder, The mystery of KEM en Pentadox trio!

De hoogste bieder wint

Voor de big spenders onder ons: hou je centjes maar klaar want BidForLive2020 heeft een aantal fantastische items te koop staan. Heb jij altijd al een stukje podium van de AB willen hebben? Of droom je eerder van een privéconcert van Ruben Block? Bieden en wie weet ben jij de gelukkige. De bieding wordt afgeklopt op 12 februari in een live online veiling.

Voor de mensen die liever niet strijden voor hun goodies, maar ze gewoon willen kopen heeft de Muziekodroom een heuse treat klaarstaan. Speciaal voor de week van de Belgische muziek bracht Muziekodroom exclusieve merchandising uit. Sweatshirts, T-shirts, mondmaskers en meer. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naat Live 2020. Ook het officiële logo van de week van de Belgische muziek ontsnapte ook niet aan de drukpers. De merch vind je hier.

Zes dagen zingen

Wil jij liever op jezelf de Belgische muziek steunen, zonder centjes uit te geven of voor je scherm te gaan zitten? Dan daagt Allez Chanté je uit met hun initiatief zes dagen zingen. De opdracht is simpel: Zet ja raam open, zet je muziek op en zing! Het programma luidt als volgt: Zondag een ode aan de Belgische muziek, maandag aan de zorgverleners, dinsdag aan je buren en woensdag aan je idool.

Cosmo Sound

Op vrijdag 12 februari krijgen we van Kosmo Sound niets minder dan een in-game livestream event! Dit gebeurt in de virtuele concertzaal van muziekclub N9. De virtuele concertzaal werd ontwikkeld door Soundstorm. Het wordt dus helemaal geen typisch livestreamconcert. Je kan, zoals vanouds, samen met je vrienden een concert beleven, terwijl je rondloopt in een interactieve omgeving. Je kan dansen, applaudisseren en mensen ontmoeten. Na het concert kan je nog even napraten in het virtuele café. En dat allemaal van bij je thuis, zonder rekening te moeten houden met social distancing of andere coronamaatregelen. De livestream vind je hier.

Voor ieder wat wils dus. Buiten deze selectie zijn er uiteraard nog heel wat andere initiatieven die het bekijken waard zijn. Dus ga eens op zoek naar wat jij kan doen om onze Belgiche muzieksector te steunen. Alle alternatieven vind je op deze webpagina.

27 posts

About author
Ik beschouw mezelf als de visuele representatie van een tekort aan slaap en een teveel aan cafeïne.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ratmosphere - "Long Time"

Hier zijn we weer, met nog meer Belgisch geweld. Ratmosphere is voor de meeste een relatief nieuwe naam, maar ze hebben tijdens…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Wannes Cappelle: 'Wij willen gewoon optreden! Of dat nu voor twintig of twintigduizend mensen is...'

Ken je dat gevoel wanneer je op een luie zondag voor de televisie ligt en er écht niets op de televisie is,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single A3aan - "Waarheid"

Wie een beetje vertrouwd is met het Leuvense heeft zeker al gehoord van Adriaan Dirickx, of A3aan. De jonge Belg rapt al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.