AlbumsRecensies

Kota the Friend – Lyrics to GO, Vol. 2 (★★★★): Een album als een sitcom

Een mixtape uitbrengen van amper vijftien minuten en die toch laten klinken als een volwaardig album. Het is weinigen gegeven, maar Kota the Friend hoort bij dat selecte groepje. Er staan dan ook niet minder dan tien nummers op, als luisteraar krijg je dus evenveel afwisseling als bij de meest uitgerokken albums, maar dit keer zonder saaie stukken. Het niveau van “Colorado” evenaren lukt nog niet, maar hij komt toch aardig in de buurt. Kota blijft trouw aan zijn afkomst en is wederom een toonbeeld van de hedendaagse East Coast.

Wie Kota kent, weet dat hij tekstueel deel uitmaakt van de absolute top uit New York, en dat zet hij opnieuw in een dikke laag verf. Voor dit album focuste hij zich dan ook enkel op de lyrics; het producen, dat hij normaal ook zelf voor zijn rekening neemt, gaf hij ditmaal uit handen. Niet aan zomaar iemand, maar aan iedereen die wou. Je kent ze wel, de mensen die nog niet zijn doorgebroken in de producerwereld en dus zelf maar wat beats maken op de stoffige zolder van hun ouders. Die gooien ze dan op Youtube met in de titel de naam van een bekende rapper, zodat iedereen die het nog niet gemaakt heeft in de rapwereld de beats kan gebruiken/kopen/leasen om zo een poging te doen in de voetsporen van hun idool te treden. Zoek maar op: ‘Kendrick Lamar type beat’, ‘Travis Scott type beat’ tot zelfs een ‘lil kleine x boef type beat’, verscholen in de kerkers van Youtube. Kota draaide de rollen om, hij zocht de beste ‘Kota the Friend type beats’ eruit en moest zo enkel nog voor de bijpassende woordenstroom zorgen. (De beat van “Pomegranate” komt rechtstreeks van deze video.)

De tien nummers op het album duren elk minder dan twee minuten, zonder teleurstellend kort te klinken. Er wordt geen tijd verspild aan saaie refreinen of nutteloze interludes, Kota rapt het hele album aan elkaar met zijn honingzoete stem. ‘The Friend’ heeft hij niet gestolen, Kota klinkt in dit album als een kameraad die lieve woordjes in je oor fluistert. Iets waar we met de anderhalve-meterregel allemaal nood aan hebben.

Het album blijft een kwartier lang constant, zonder uitschieters, maar vooral ook zonder dieptepunten. Elk nummer heeft een eigen sfeer maar past toch perfect in het geheel. Daar komt dan ook de genialiteit van deze mixtape boven. Het kan perfect op de achtergrond draaien op een luie zondag, maar je kan ook geconcentreerd alle lyrics ontleden zonder er spijt van te krijgen. Een beschrijving die opgaat voor zijn hele repertoire. ‘Boy, I fuck up everyday hurtin’ people that I love. ‘Cause I can’t communicate, it’s the way that I came up. I internalize the bad and it’s hard for me to trust. I got narcissistic qualities, I hear I’m out of touch.’

Met Lyrics to GO, Vol. 2 gaat Kota terug naar zijn roots. ‘Zonder deze korte video’s zou ik hier nooit staan, dus besloot ik om er een reeks van te maken en elk jaar een nieuw volume te droppen’, zegt hij. Elk nummer draagt een boodschap met zich mee, naast heerlijke muziek bevat het album genoeg levenslessen om een lagere school op weg te helpen.

Kota the Friend is vergelijkbaar met een 90’s-sitcom. Friends speelt bij velen op de achtergrond terwijl je uren op je draagbare telefoon doorbrengt, maar kijk even geconcentreerd en pas dan valt op dat het toch verdomd geniaal is. Zo is het maar net met Lyrics to GO, Vol. 2.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

21 Savage - american dream (★★★★): Smaakpalet aan stijlen met eigenwijze flows

Het is eindelijk zover; na zes jaar wachten is 21 Savage er met een nieuw soloalbum. Hoewel hij regelmatig samenwerkt met grote…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Tantor"

De Amerikaanse hiphopveteraan Danny Brown is ondertussen 42 jaar oud, toch lijkt de vervaldatum van zijn carrière nog lang niet bereikt. Eerder…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazz Brak - "SABLES MOUVANTS" (feat. Absolem)

Na de krachtige soloplaat die Jazz Brak eerder dit jaar uitbracht, komt hij nu met nieuw solowerk. Dit keer nodigt Jazz de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.