AlbumsRecensies

Nyck Caution – Anywhere But Here (★★★½): Degelijk debuut met geweldige uitschieters

Nyck Caution begint 2021 met een positieve noot. Na enkele veelbelovende mixtapes komt de 26-jarige Beast Coast-rapper met zijn debuutalbum Anywhere But Here. Nyck Caution kennen we vooral van het New Yorkse hiphopcollectief Pro Era dat onder leiding van Joey Bada$$ al veel potten brak. In 2017 bracht hij samen met Pro Era-collega Kirk Knight de mixtape Nyck @ Knight uit, waarop beide artiesten hun snoeiharde rapkunsten etaleerden. Sindsdien werkte Nyck Caution in stilte verder aan zijn debuutalbum. Afgelopen zomer bracht hij met zijn ep Open Flame al een interessant voorsmaakje met gastbijdragen van onder meer Meechy Darko van de Flatbush Zombies en Flipp Dinero.

Op Anywhere But Here horen we een terughoudende Nyck Caution. Wie op zoek is naar de energie van Nyck @ Knight zal eerder teleurgesteld worden, maar dat maakt het album daarom niet minder goed. Nyck Caution toont nogmaals zijn uitmuntende poëtische vaardigheden en bewijst hoe hij zowat elke beat kan temmen met zijn feilloze flow. Helaas is niet elke beat even sterk en hadden we van sommige singles meer verwacht. Ook bracht Nyck Caution de sterkere nummers op dit album al eerder uit waardoor het wauw-effect uitblijft. Ondanks de kleine minpuntjes kunnen we Nyck Caution alleen maar een mooie toekomst voorspellen na het horen van Anywhere But Here.

Nyck Caution maakte ons al warm voor de release van Anywhere But Here met enkele schitterende nummers. “How You Live It” met Joey Bada$$ is een van die kleppers. Beide rappers tillen elkaar naar een hoger niveau op een heerlijke soul-sampled beat van de Britse producer Dreamlife. Een ander schot in de roos is “Product Of My Environment” met Kota The Friend en Erick the Architect. Eveneens een schitterend feelgoodnummer waarop Nyck Caution en zijn collega’s heerlijk meevaren op de beat. De lat ligt meteen ontzettend hoog en Caution deed daar enkele dagen geleden nog een schepje bovenop door “Bad Day” uit te brengen met Denzel Curry. Een snoeihard nummer waarop beide rappers nog eens hun hardste verses van onder het stof halen.

We hadden graag wat meer van het hardere werk gehad, maar Nyck Caution houdt zich opvallend rustig op het grootste deel van Anywhere But Here. Nummers als “December 24th” met Elbee Thrie en “Motion Sickness” zijn daar voorbeelden van. De beats voor beide nummers zijn iets te sober en daardoor kan Nyck Caution zijn grootste sterktes niet uitspelen en differentieert hij zich minder dan wanneer hij punchline na punchline aflevert. Op “Something To Remember By” probeert hij wel een andere weg in te slaan, maar door de autotune wordt hij helemaal onherkenbaar en past het nummer niet echt in het geheel.

Op titelnummer “Anywhere But Here” met Maverick Sabre en Alex Mali komt de ware Nyck Caution naar boven. Op een oldschool boom-bap beat voelt hij zich als een vis in het water en komen zijn harde teksten volledig tot hun recht. Ook op “What You Want” laat hij zich volledig gaan. Hier krijgt hij de hulp van zijn New Yorkse collega GASHI die voor een keer zijn vertrouwde autotunestem inruilt voor frisse punchlines. Dan is er ook nog “Things Could Be Worse” met CJ Fly en Jake Luttrell. Hier slaagt Nyck Caution er wel in om zich te onderscheiden op een kalme beat. Het schitterende refrein van Jake Luttrell brengt dan weer de perfecte afwisseling op een mooi nummer.

Nyck Caution etaleert zijn grootste sterktes op zijn debuutalbum Anywhere But Here. Hij slaagt er telkens weer in om een beat te verslinden met onberispelijke flows en snoeiharde teksten. Helaas is niet elke beat even geslaagd en missen sommige nummers de energie die Nyck Caution nodig heeft om zich te onderscheiden. Desalniettemin is Anywhere But Here een geslaagd debuutalbum en kijken we uit naar wat de toekomst voor hem brengt.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Young Thug, Meek Mill & T-Shyne - "That Go!"

Young Thug en zijn Young Stoner Life Records (YSL) label zijn volop bezig met de opvolger voor Slime Language, hun eerste compilatie-album….
AlbumsFeatured albumsRecensies

slowthai - TYRON (★★★½): Brits woelwater legt zichzelf onder de loep

Al enkele jaren maakt slowthai naam voor zichzelf als enfant terrible, maar tegelijk ook als posterboy van de Britse hiphopscene. Met zijn…
AlbumsRecensies

Kota the Friend - Lyrics to GO, Vol. 2 (★★★★): Een album als een sitcom

Een mixtape uitbrengen van amper vijftien minuten en die toch laten klinken als een volwaardig album. Het is weinigen gegeven, maar Kota…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.