Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chantal Acda – “Disappear”

Als deze pandemie één voordeel heeft, dan is het wel dat artiesten veel tijd hebben gehad om nieuw werk te schrijven. Aangezien de beste muziek nagenoeg altijd voortkomt uit negatieve gevoelens, mag je gerust zijn dat er in 2020 genoeg inspiratie te rapen viel om in 2021 een berg aan straffe, aangrijpende releases te zien. De nieuwe single van Chantal Acda is daar een mooi bewijs van.

“Disappear”, de tweede single van haar nieuwe plaat Saturday Moon die op 26 maart in de rekken ligt, drukt gevoelens uit van ongeloof en gemis, maar ook van hoop. Hoop dat er, wanneer deze pandemie voorbij is, lessen getrokken worden, en “less is more” een belangrijk deel van ons bestaan zal zijn. In die zin is het ook een zekere protestsong tegen een spilzieke maatschappij, die hunkert naar een destructieve status-quo van voor de pandemie, terwijl dit de ultieme kans is om de echte uitdagingen van de wereld aan te pakken.

Een dromerige, maar licht dreigende synth zet meteen de juiste sfeer in het nummer. Acda’s band, vervolledigd door Mimi Parker en Alan Sparhawk van de legendarische indieband Low, valt in en vormt een mooi gearrangeerde begeleiding van het eerste deel, waarbij de meerstemmige strofes je meenemen in Acda’s wereld. Het tweede deel is instrumentaal met op de voorgrond een sublieme gitaarsolo van Rodriguez Vangama, die in een soort gevecht met viool, bas en synths twisted en getormenteerd uitspint en barst van emotie. Op het toch wel licht psychedelische einde wordt de opgebouwde spanning neergehaald als een leeglopende batterij, en word je achtergelaten met één gevoel: “wow”.

De uit Nederland afkomstige Antwerpenaar heeft doorheen de jaren, naast haar werk bij Isbells, een solocarrière opgebouwd om U tegen te zeggen, onder meer door samenwerkingen met grote namen als Bill Frisell, Nils Frahm, Peter Broderick, Stef Kamil Carlens en Valgeir Sigurðsson. De eerste twee singles “Wolfmother” en “Disappear” van haar inmiddels al vijfde full-album Saturday Moon, doen ons vermoeden dat we deze lente, naast zonnige terrasjes, ook mogen uitkijken naar wederom een prachtalbum van deze goede geluidsfee.

Facebook / Instagram / Website 

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Ryley Walker - Course In Fable (★★★★): Een indrukwekkende ontdekkingstocht

Fans van de uit Chicago afkomstige dertiger Ryley Walker kunnen rekenen op een stabiele output van hun favoriete artiest. Met de regelmaat…
AlbumsRecensies

Fruit Bats - The Pet Parade (★★★½): Klaterende stroom van nostalgie en hoop

Eric D. Johnson, de drijvende kracht en frontman van folkrockgroep Fruit Bats, is een vlijtige vleermuis. Hij heeft de afgelopen twintig jaar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Strumbellas – “Greatest Enemy”

The Strumbellas, de zeskoppige Canadese band die in 2016 internationaal furore maakte met de folkpophit “Spirits”, komt na een dip met nieuwe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.