AlbumsRecensies

Weezer – OK Human (★★★½): Als een zonnehoedje tegen de regen

Weezer is een band die ietwat onverwachte wendingen nooit uit de weg gaat. De release van Van Weezer wordt door virale redenen al een tijdje naar voren geduwd, maar vandaag kunnen we eindelijk luisteren naar… OK Human. Naar eigen zeggen ‘het slechtst mogelijke album om uit te brengen net voor je een gigantische stadiontour gaan aanvatten’; de Amerikanen schreven de plaat namelijk voor er sprake was van de Hella Mega Tour. Na die aankondiging bereidden de heren zich naarstig voor, om later te beseffen dat ze met Van Weezer ‘het slechtst mogelijke album op een moment dat mensen niet naar concerten mogen gaan’ hadden geschreven. Het kan verkeren.

Maar goed, OK Human dus. Een plaat die bij zijn eerste tonen wat coronablues door de kamer stuwt, al werd ze dus geschreven voor het Chinese organisme de wereldbevolking op de knieën dwong. Single “All My Favorite Songs” leerde ons al dat Rivers’ favoriete nummers op heden traag en triest klinken. De sfeer tijdens het binnenkomen van de plaat neigt wat naar die van Eelsnummers rond de millenniumwissel, en blijft ook tijdens opvolger “Aloo Gobi” in de lucht hangen. Na even pruttelen begint die verwijzing naar een Indiase bloemkoolstoofpot echter bijzonder naar de Weezersignatuur te geuren, een geluid waarvoor we eigenlijk al enkele jaren op onze kin konden kloppen.

Op “Grapes Of Wrath” horen we strijkers alweer ander gesnaarte vervangen. Rivers Cuomo fluit verveling en verloren dagen bijzonder welgezind naar de vergetelheid, in wat een soort van vrolijk orkestraal popdeuntje is geworden. De titel is een verwijzing naar de gelijknamige literaire klassieker van John Steinbeck. De ‘op naar betere tijden’-boodschap wordt overgenomen en op z’n Weezers vertaald naar tekst en begeleidende tonen. Die ‘chill pill’ werkt uitstekend als opkikker tegen onderling inwisselbare lockdowndagen: de blues worden vriendelijk de deur gewezen.

Op songs als “Bird With A Broken Wing” gaan strijkers en soft rockinstrumentatie in symbiose de dramatische toer op, wat op de een of andere manier ook best te pruimen valt. Dat Cuomo zich voordoet als een puber die in een quarantainekooi nadenkt over hoe mooi zijn leven al geweest is en kon zijn, klinkt (geheel naar Weezers gewoonte) meer dan een klein beetje ongemakkelijk. “Dead Roses” neigt daarnaast bijzonder veel richting een Beatlesnummer. Vooral vocaal wordt een vergelijkbaar pad als dat van “Yesterday” bewandeld, al gaan McCartney en de zijnen wel duidelijk met de pluim der dosering lopen.

Dat “Here Comes The Rain” veeleer geldt als een aanstekelijk neuriewijsje dan als een parodie op een behoorlijk bekend nummer, is eigenlijk een samenvatting van wat OK Human ons het afgelopen halfuur bracht. Aan zichzelf verliezen door spot te drijven met bands als pakweg Radiohead of The Beatles, verbranden de Amerikanen zich dit keer niet. Weezer klonk in de laatste vijf jaar nooit zo fijn als nu, en brengt onverwachts corona content uit die ons een welgekomen gevoel van welbehagen brengt. ‘Here comes the rain. Oh, it’s gonna wash all my troubles away.’ Laten we met z’n allen een zonnehoedje opzetten en met deze luim naar de rest van de grijze lockdowndagen kijken. Bedankt, Weezer!

 

Volg ons op Spotify voor dagelijkse porties nieuwe muziek.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Hella Mega Tour (Green Day, Fall Out Boy & Weezer) @ Sportpaleis: En op het eind was er confetti

Het moet zowat het summum zijn voor de poppunkliefhebbers uit de jaren 2000; een tour die ervoor zorgt dat drie favorieten in…
InstagramLiveRecensies

Rock am Ring 2022 (Dag 1): Ronkende gitaren scheuren over de Nürburgring

Na een pandemische pauze van twee jaar keert het grootste dubbel festival Rock am Ring en Rock im Park terug op de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Weezer - "A Little Bit of Love"

Dit jaar komen er vanuit het kamp van Weezer vier ep’s die samen met de seizoenen zullen verschijnen. Komende zondag is het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.