AlbumsRecensies

Allred & Broderick – What the Fog (★★½): Bezinning of verveling?

Het duo Allred & Broderick maakt tedere muziek om op weg te dromen. Op debuutplaat Find The Ways creëerden ze met slechts een viool, contrabas en hun stemmen mooie harmonieën: het motto less is more lijkt wel de levensstijl van deze Amerikanen. Hun muziek laat dan ook veel ruimte om weg te dromen in je gedachten. Hoewel tijd in hun muziek lijkt stil te staan, verstreken vier jaren eerdat we nieuw werk zagen verschijnen. Wat brengen de heren ditmaal ter tafel?

Wat je zeker mag verwachten is een dromerige wereld vol kalmerende soundscapes. Alle elementen die we in de inleiding noemden, vinden we ook op What the Fog terug. Wel heeft het duo er ditmaal voor gekozen om de eigen monden te snoeren en uitsluitend de instrumenten het woord te geven. Wat we alvast kunnen besluiten is dat ook deze plaat tot het minimalisme behoort. Opnieuw gebeurt er vrij weinig en zijn er veel open ruimtes waarop licht weemoedige melodieën zweven. De (voorzichtige) introductie van synthesizers in akoestische muziek is iets wat we nog niet eerder hoorden bij de mannen. What the Fog is duidelijk een ander paar mouwen dan debuut Find the Ways.

David Allred en Peter Broderick – die laatste werkte ook al samen met de Duitse pianist Nils Frahm – kregen de vraag of ze muziek wouden componeren voor een elf uur durende gefilmde tocht door het kunstparadijs Louvre. Die opdracht bleef hangen aangezien het ook de inspiratie voor What the Fog werd. Hiervoor besloten ze de composities te herleiden tot acht nummers, een geheel van veertig minuten. Het is de bedoeling dat de luisteraar bij elk nummer naar een andere plaats kan ‘reizen’, alsof je zelf van kunstwerk naar kunstwerk gaat.

Op What the Fog dartelen we een wereld binnen vol drama en zwaarmoedigheid. De functie van achtergrondmuziek voor een film is zeker goed ingevuld, maar daar was het misschien ook best bij gebleven. Er is zo veel ruimte voor bezinning dat we tot het besef komen dat het gewoonweg de verveling is die toeslaat. De nummers op zich zitten niet slecht in elkaar, maar het vervalt allemaal in langdradige eenheidsworst; we hoorden liever wat meer uitstekers.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Bing & Ruth @ Ryelandtzaal, Brugge: Zegeviering van de sereniteit

Wie gisteren verkoeling en sereniteit zocht in de kronkelende straatjes van Brugge, was op het juiste adres in de Ryelandtzaal. De kapel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bing & Ruth – "Starwood Choker"

Het New Yorkse collectief Bing & Ruth valt moeilijk in een hokje te plaatsen. Onder leiding van David Moore maken ze een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.