2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

UM!

Favoriete album(s) van 2020: Apollo Brown & Che NoirAs God Intended

Favoriete single(s) van 2020: Pa Salieu “My Family” en Masego & Don Toliver “Mystery Lady”

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: Nathy Peluso “Business Woman”

Favoriete ontdekking van 2020: Aitch

Mooiste artwork van 2020: Chibi Ichigo & UM! – “ONSCHULDIG”

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Pa Salieu

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: TSUGI次

Overrated en/of underrated in 2020: Underrated: Het belang van cultuur in onze maatschappij. Overrated: Kombucha

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Nujabes – “Feather”

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Mijn persoonlijke groei als artiest.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Terug de energie delen tijdens liveshows.

Chibi Ichigo

© CPU – Nathan Dobbelaere

Favoriete album(s) van 2020: Nathy Peluso – Calambre en Ariana Grande – Positions

Favoriete single(s) van 2020: Apollo Brown & Che Noir – “12 Hours” en Masego & Don Tolliver – “Mystery Lady”

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: DJ Khaled – “Popstar” (feat. Drake) en Lady Gaga – “911”

Favoriete ontdekking van 2020: Pa Salieu

Mooiste artwork van 2020: Chibi Ichigo & UM! – “ONSCHULDIG”

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Nathy Peluso

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Lous and the Yakuza

Overrated en/of underrated in 2020: Overrated: lockdownfeestjes (pls stay at home). Underrated: de ernst van COVID-19

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Chibi Ichigo – “SUSSEND”

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Dat ik door de lockdown nieuwe muziekinzichten heb gekregen en een nieuwe route op zal gaan om uit mijn comfortzone te treden.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Elk Nieuwjaar is mijn wens dat het het leukste jaar wordt dat ik al heb gehad.

Tessa Dixson

Favoriete album(s) van 2020: 070 shake – Modus Vivendi

Favoriete single(s) van 2020: Lady Gaga & Ariana Grande – “Rain on Me”

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: Lous and the Yakuza – “Amigo”

Favoriete ontdekking van 2020: 070 shake

Mooiste artwork van 2020: Arca – Kick I

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Planet 1999

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Iliona

Overrated en/of underrated in 2020: Overrated: The Weeknd – After Hours. Underrated: Yves Tumor – Heaven to a Tortured

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Kim Petras – “Party Till I Die”

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Discovery & determination

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: It has to be.

Sons of a Wanted Man (Jan Buekers)

Favoriete album(s) van 2020: Mijn muzikale voorkeur is doorgaans heel gevarieerd en meestal sijpelt er ook wat pop of hiphop in mijn afspeellijsten. Maar harde tijden vragen blijkbaar om harde muziek en in 2020 is hier bijzonder veel metal en hardcore de revue gepasseerd. De release waar ik het meeste naar heb uitgekeken, was Splinters from an Ever-Changing Face van de Amerikaanse hardcoreband End. Een beenharde plaat die voor mij de hoge verwachtingen zelfs kon overtreffen. Was het nu maar Groezrock of Ieperfest.

Favoriete single(s) van 2020: Ik heb altijd bewondering gehad voor de mannen van Soul Grip. Zowel op muzikaal als persoonlijk vlak is het een topband. Het is ook bewonderenswaardig hoe ze met “Sleep” een passend einde hebben kunnen breien aan dit verhaal.

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: Met Stare Into Death And Be Still heeft het Nieuw-Zeelandse Ulcerate een van mijn favoriete albums van 2020 uitgebracht. Voor de hypnotiserende video van “Dissolved Orders” werkten ze samen met de Franse artiest Dehn Sora (die we ook kennen van onder andere Throane en Treha Sektori).

Favoriete ontdekking van 2020: Vleermuizensoep, toch een trend die ik waarschijnlijk aan mij voorbij zal laten gaan.

Mooiste artwork van 2020: Een platenhoes die me erg is bijgebleven kwam dit jaar uit Denemarken. Voor de release van Ofte jeg drømmer mig død heeft Ole van Afsky gebruik gemaakt van het schilderij ‘Uldslidt’ van de Deense kunstschilder Hans Andersen Brendekilde. Een combinatie die wonderbaarlijk goed werkt.

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Het mocht blijkbaar niet zijn in 2020, maar ik hoop dat ik in 2021 toch een optreden kan meepikken van die reünie van Maybeshewill.

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Het afgelopen jaar waren er een heleboel leuke Belgische releases. Zowel in de underground als in het meer ‘mainstream’ circuit heb ik erg genoten van Eleanora, Black Narcissus, Flying Horseman, Astodan, Nordmann en nog veel meer. De nieuwe van Pothamus heb ik ook pas achter de kiezen en deze zou ik absoluut aanraden. Wanneer het gaat over Belgische acts die volgend jaar nog meer potten kunnen breken, dan kijk ik in de metal scene naar Carnation. Zij hebben alles in hun mars om in 2021 opnieuw dat trapje hoger te klimmen (als corona het toelaat).

Underrated in 2020: De hele muziek-, cultuur- en evenementensector was volgens mij ‘underrated’ in 2020.

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Wanneer het even minder goed gaat, zet dan “All Consuming Filth” van de band Implore op. Daarna voel je je weer veel beter. Of ja, dat werkt bij mij toch zo.

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Dit was het jaar waarin de meeste artiesten meer shows hebben afgezegd dan toegezegd, wat ontzettend triest is. Maar we moeten de rug rechten en ons optrekken aan de positieve zaken die we in 2020 hebben meegemaakt. Een handvol optredens die we met Sons Of A Wanted Man toch konden laten doorgaan waren meer dan welkom met als hoogtepunt een prachtige releaseshow in onze thuisstad. Begin februari was de coronadreiging in ons land immers nog minimaal, dus we hadden ontzettend veel geluk dat we in 2020 toch nog voor een bomvolle concertzaal hebben kunnen spelen. Ondanks alle beperkingen hebben we van onze nieuwste plaat Kenoma nog bijzonder veel exemplaren wereldwijd kunnen verkopen en de reacties die we hebben ontvangen zijn fantastisch. Dat zijn zaken waar je op dit moment als artiest toch nog veel voldoening uit kan halen.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Mijn innerlijke Nostradamus heeft het vermoeden dat 2021 nog belachelijk hard zal lijken op 2020 omwille van de geringe hoeveelheid vaccinaties op dit moment. Het gemak waarmee de coronacurves opnieuw de hoogte in kunnen schieten, schept ook niet veel vertrouwen. Ofwel wordt het daarna toch effectief beter en keren we stilaan terug naar het ‘oude’ normaal. Ofwel loopt het alsnog grandioos uit de hand, ontdekken we bijvoorbeeld een mutatie in het coronavaccin, gaan de interne conflicten drastisch toenemen met een bevolking die in opstand komt tegen zichzelf en tegen een leger van ‘killer drones’ en belanden we naast een pandemie ook nog eens in een burgeroorlog die doet denken aan slechte dystopische sciencefictionfilms met een zombie apocalyps waarbij zombienertsen uit Denemarken terug tot leven komen, de mens compleet aan hun wil zullen onderwerpen en de planeet overnemen door op onze rug rond te rijden… We mogen in 2020 onze fantasie al eens de vrije loop laten om even aan de realiteit te kunnen ontsnappen.

MINTZKOV (Philip Bosschaerts)

© Davy De Pauw

Favoriete album(s) van 2020: Machtelinckx/Badenhorst/Cools/Gouband – Porous Structures: een prachtige, semi-geïmproviseerde plaat die mij telkens de nodige rust in hoofd en hart wist te verschaffen temidden van al de chaos, onzekerheid en paniek die het afgelopen jaar was.

Favoriete single(s) van 2020: Bob Dylan – “Murder Most Foul”. Eerste wapenfeit sinds zijn Nobelprijs literatuur, en dat is eraan te horen. Zeventien minuten durend Amerikaans koningsdrama van geschiedenis en cultuur.

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: The Microphones – “Microphones in 2020”

Favoriete ontdekking van 2020: Laureaten Humo’s Rock Rally 2020

Mooiste artwork van 2020: Onze eigen Mintzkov hoes voor Oh Paradise. De hoes betreft een werk van kunstenaar Joris Ghekiere. Deze betreurde en erg gemiste persoonlijke mentor heeft vanaf 16 januari een postume tentoonstelling in Muzee in Oostende, met nooit eerder vertoont werk op papier. Allen daarheen!

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Phil Spector

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: onder andere Meskerem Mees, Wolker, Dyce, Uma Chime en vele anderen uit Humo’s Rock Rally 2020. Ik heb heel veel plezier beleefd als jurylid dit jaar. Wat een vreemde editie en wat een talent ook alweer. Ik hoop oprecht dat deze groepen snel veel kunnen spelen in 2021.

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Opnieuw Machtelinckx/Badenhorst/Cools/Gouband – Porous Structures. Heerlijke plaat om alles even stop te zetten. Ook wel het album Ghosteen van Nick Cave & The Bad Seeds: wat een mooie, vreemde plaat waarop de Bad Seeds klankgewijs haast Vangelis en Enya omart, maar hoe!

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Cultureel tranendal en toch ook fijne en vreemde, voor een zittend publiek, releaseconcerten voor onze plaat Oh Paradise in het Depot, AB en Trix.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Vanwege de wankele hoop op spelen. Ooit is er een toekomst.

Sohnarr

Favoriete album(s) van 2020: Der Klang der Offenbarung des Göttlichen van Kjartan Sveinsson (is in 2016 uitgebracht, maar ontdekte ik nu.) Kjartan Sveinsson is een IJslandse muzikant/componist die nog gitaar en keyboards bij Sigur Rós speelde en instond voor vele arrangementen van de groep. Zijn muziek raakt thema’s aan zoals isolatie en desolaatheid. Zijn eerste solowerk was een opera Der Klang der Offenbarung des Göttlichen bestaande uit vier delen die rechtstreeks het hart aanspreekt omwille van de onderhuidse donkerte.

Favoriete single(s) van 2020: Baglaens – “Lowly”

Favoriete ontdekking van 2020: Kreng: project van de Belgische componist Pepijn Caudron die in 2015 na de zelfdoding van drie vrienden van hem met twaalf strijkers een plaat maakte rond de verschillende gevoelens en stadia die je tijdens een rouwproces kan tegenkomen (The Summoner). Hij focust zich daarnaast voornamelijk op het componeren van soundtracks voor film, videogames en theater.

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Kjartan Sveinsson

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Benjamin Glorieux: cellist en componist. Een van de meest ruimdenkende en creatieve klassieke muzikanten die we in dit land hebben. Hij maakt van klassieke muziek iets wat voor iedereen toegankelijk is zonder in te boeten op virtuositeit. Integendeel. Van Bach tot pop en hardrock, Benjamin Glorieux kan het steeds op originele manier naar zijn hand zetten en overbrengen naar een divers publiek.

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Dat timing a bitch is. Twee debuutplaten werden vlak voor of tijdens de eerste lockdown uitgebracht: met Sohnarr en met DRIFTWOOD. Het voelde als een grote stap in het ongekende, alsook een soort van heel erg kwetsbare coming-out. Zeker wat mijn eerste stappen op het podium als frontvrouw betreft met Sohnarr: een uniek en heel intens moment in mijn leven. Daarnaast hebben stilte en radio Klara mij dit jaar voornamelijk gezelschap gehouden. Hoewel er veel stilviel binnen de cultuursector, kreeg ik achter de schermen als programmator klassiek een vol hoofd van het steeds opnieuw (tevergeefs) plannen, herplannen en creatief proberen zijn. Om dan te herconnecteren met een buikgevoel is stilte wat mij betreft het beste middel. Van daaruit kan er pas nieuwe creativiteit ontstaan: muzikaal en conceptueel.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Het moment dat we terug naar de zalen zullen kunnen gaan en van muziekbeleving terug iets kunnen maken wat collectief is en losstaat van een computerscherm. Het zelf terug kunnen live spelen. Zowel met Sohnarr als met DRIFTWOOD.

High Hi

© CPU – Cédric Depraetere

Favoriete album(s) van 2020: Haim – Women in Music pt. III, Lili Grace – Silhouette, Khruangbin – Mordechai, Eefje de Visser – Bitterzoet, The Strokes – The New Abnormal en Brutus – Live in Ghent

Favoriete single(s) van 2020: Haim – “The Steps”, Bob Dylan – “I Contain Multitudes”, Protomartyr – “Processed by the Boys”

Favoriete ontdekking van 2020: Los Bitchos, Big Thief (i know, maar beter laat dan nooit)

Mooiste artwork van 2020: Tame Impala – The Slow Rush!!

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Los Bitchos

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Rumours, Echo Beatty, Wolker, Arabnormal, Blush

Overrated en/of underrated:
Overrated: Livestreams
Underrated: LIVE CONCERTEN en verkoop merchandise

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: YACHT – “Psychic City”, Haim – “Now I’m in it”, “Masterpiece” en “Not” van Big Thief, Borokov Borokov ft. Mathieu Terryn – “De Doordeweekse Man” en alles van Arcade Fire

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: dat mensen zo creatief uit de hoek kunnen komen om toch maar op een manier een concert te laten doorgaan. EN dat voor High Hi het jaar nog niet zo slecht was 😉

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Het liefste wat ik doe, konden we amper doen dit jaar; namelijk live spelen. Dus ik hoop op het beste!!

Luie Louis

Foto: Timo Vergauwen

Favoriete album(s) van 2020: Sevn Alias – Bogey 4 The Win, Ares – Langetermijnvisie, Sticks – Sticksmatic en Action Bronson – Only for Dolphins

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: Luie Louis – “Saus” (feat. Driezy Bliezy) door Victor Vercammen

Favoriete ontdekking van 2020: August 08

Mooiste artwork van 2020: Kleine Crack – CRACK SLAGTER VOL. 6 6: MEER BLOED, Chibi Ichigo & UM! – “ONSCHULDIG” en Roedel – 247

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Rian Snoeks (Goeie Jongens), VHS, Casa Gaza, RonnyHuana, abrahamblue, Alois & VLB, Krapuul, Younnis, iedereen van Roedel, mezelf, …

Underrated in 2020: Berry, Nag, Kleine Kova, Roedel

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Fresku – “Glimlach” en Kevin – “Als Ik Je Niet Zie”

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Shows geven motivatie, can’t please everyone, de overheid geeft niets om cultuur en als het goed gaat, zijn ze daar; gaat het slecht, zijn ze gone.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Liefde overwint haat, (hopelijk) shows en festivals.

DIRK. (Jelle Denturck en Robin Wille)

Favoriete album(s) van 2020:

Jelle: Set My Heart On Fire Immediately van Perfume Genius, Last Year Was Weird, Vol. 2 van Tkay Maidza, Visions Of Bodies Being Burned van clipping., RTJ4 van Run The Jewels en Saint Cloud van Waxahatchee

Robin: Shore van Fleet Foxes, Firepool van High Hi, Bejahung van Elefant, Bitterzoet van Eefje de Visser en Song Machine, Season One: Strange Timez van Gorillaz

Favoriete single(s) van 2020:

Jelle: “Sweater” van Black Midi, “You Sad” van Tkay Maidza, “Blind” van Rheinzand, “Alphabet” van Shame, “Daggers” van High Hi, “Free” van SAULT en “People, I’ve Been Sad” van Christine & The Queens

Robin: “Magic Man” van Shht, “You Won’t Come Around” van Balthazar, “Kalimero John” van Hihats in Trees, “Dragonball Durag” van Thundercat, “Time (You and I)” van Khruangbin, “Tondo” van Disclosure, “Talks” van PVA en “Valleys” van Working Men’s Club

Favoriete muziekvideo(s) van 2020:

Jelle: “Ver Weg” van Brihang. Ook wel ongeveer de enige muziekvideo die ik zag dit jaar, maar toch heel straf.

Robin: “Ver Weg” van Brihang

Favoriete ontdekking van 2020:

Jelle: Tkay Maidza en Donkey Kong (Tropical Freeze) op de Nintendo

Robin: Ontdekking: Cocteau Twins. Herontdekking: Slipknot.

Mooiste artwork van 2020:

Jelle: Deleter van Holy Fuck

Robin: We’re Never Afraid Of Gettin Up Every Morning van Lucas Schreel

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden:

Jelle: Euh, moeten precies…

Robin: Paul McCartney en Ringo Starr

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden:

Jelle: Euh, moeten precies… Hou misschien best wel Niels Destadsbader in de gaten, zodat je hem tijdig kan stoppen als hij dreigt te zingen. (Sorry, Niels, cheap shot, maar kom, cheap muziek ook, hé.)

Robin: Fortress

Overrated en/of underrated in 2020:

Jelle: Overrated: mensen die dingen underrated vinden. Underrated: mensen die dingen overrated vinden.

Robin: Overrated: geplande concerten, aldus Dhr. Corona S. Underrated: Nieuwe Feiten, Radio 1: heerlijke nuchtere middagradio die te herbeluisteren valt via podcast.

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen:

Jelle: 1813

Robin: “Godverdomme” van Borokov Borokov. 1:22min lang afreageren.

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden:

Jelle: Vraag dat binnen tien jaar nog eens.

Robin: Volgende vraag aub.

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020:

Jelle: Omdat het neoliberalisme ons leert dat meer altijd beter is en 2021 is één meer dan 2020.

Robin: Elke stap naar normaliteit is goed, maar ik zet mijn zinnen op 2022 :-).

Sam De Nef

Foto: Anton Fayle

Favoriete album(s) van 2020: Bill Callahan – Gold Record, Adrianne Lenker – songs, Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters, The Microphones – Microphones in 2020, Phoebe Bridgers – Punisher, Crack Cloud – Pain Olympics en Yves Tumor – Heaven To A Tortured Mind

Favoriete single(s) van 2020: Adrianne Lenker – “anything”, Fiona Apple – “I Want You To Love Me” en Bob Dylan – “Murder Most Foul”

Favoriete muziekvideo(s) van 2020: Perfume Genius – “Describe”, Yves Tumor – “Kerosene” en Christine and the Queens – “La Vita Nuova”

Favoriete ontdekking van 2020: Gone Icon

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: The Garden

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Gone Icon

Overrated in 2020: Kanye West – “Nah Nah Nah”

Welk nummer heeft je door 2020 geholpen: Randy Newman – “Dayton, Ohio – 1903”

Wat ik uit muziekjaar 2020 zal onthouden: Muziek heeft mij in 2020 geholpen om mijn hoofd boven water te houden. Zonder muziek hadden mijn dagen enorm kleurloos geweest. DANK AAN MUZIEK!

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Ik denk dat mensen meer waarde zullen hechten aan samen zijn. De eerste optredens en clubavonden gaan sowieso ongelooflijk zijn. Summer of 2021 wordt de nieuwe summer of 69!

Noa Lee (Nina Kortekaas)

© Francis Vanhee

Favoriete album(s) van 2020: Ik interpreteer deze vragen als ontdekkingen die ik heb gedaan in 2020. Voor mij is dat dus zeker niet alleen muziek die in 2020 is uitgebracht:
– Björk – Vespertine (2001)
– Jakob Bro – Returnings (2018)
– James Blake – Overgrown (2013)

Favoriete single(s) van 2020: James Blake – “Are You Even Real”

Favoriete muziekvideo(’s) van 2020:
– Eefje de Visser – “De Parade”
– Portishead – “The Rip” (2009)
– Tristan – “Weslanda (Live)” (2018)

Favoriete ontdekking van 2020: Hanne Hukkelberg

Mooiste artwork van 2020: Nordmann – In Velvet

Internationale act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Bernice uit Canada. Haar album Puff: In the Air Without a Shape is echt de moeite.

Belgische act(s) die we in 2021 in de gaten moeten houden: Rosa Butsi en Audri

Nummer dat me door 2020 heeft geholpen: Björk – “Unravel”

Waarom 2021 beter zal zijn dan 2020: Omdat we in 2020 heel veel nieuwe onuitgebrachte muziek hebben kunnen schrijven!

(Ontdek nog meer elftallen op pagina 3!)

Related posts
FeaturesWedstrijden

Win een duoticket voor de Weerdse Bierfeesten!

Van donderdag 2 mei tot en met zaterdag 4 mei wordt de omgeving aan de Weerdse Visvijver in de Zemstse deelgemeente alweer…
FeaturesWedstrijden

Win tickets voor DIRK. of Melts in Cactus Muziekcentrum!

Gratis een concert meepikken? Dat kan! Met dank aan Cactus Muziekcentrum in Brugge mogen we opnieuw enkele tickets verloten voor twee van…
FeaturesMuzieknieuwtjes

Lokale Helden keert terug met een zesde editie!

Naar tweejaarlijkse gewoonte zet VI.BE opnieuw heel wat lokale muzikanten in de kijker tijdens Lokale Helden. Op 27 april worden in elke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.