FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview We The Kings: ‘Als we eenmaal klaar zijn met een single, brengen we het uit’

Begin september brachten We The Kings met “These Nights” voor het eerst in ongeveer twee jaar een nieuwe single uit. Ondertussen kwamen ze op 13 november met de single “No 1 Like U” en kondigden ze een ep aan. De band heeft in 2020 een downtime van het touren genomen om deze nieuwe ep, die begin 2021 zal worden uitgebracht, in elkaar te zetten. Ondanks dat dit de langste periode ooit is dat We The Kings thuis zat, hebben ze niet stil gezeten. We namen een interview af met Travis Clark, de hoofdzanger van de band.

Allereerst gefeliciteerd met jullie laatste single “No 1 Like U”! De tweede release dit jaar na “These Nights”. Het is de eerste nieuwe muziek sinds 2018, toen jullie het album Six uitbrachten. Hoe voelt het om na een tijdje weer nieuwe muziek uit te brengen?

Het is geweldig eigenlijk. We hebben de gewoonte om een plaat te schrijven, het album op te nemen, het uit te brengen en dan op tournee te gaan om dat album te ondersteunen. Dat duurt dan ongeveer een jaar. Daarna nemen we twee maanden vrij om dan weer dezelfde routine door te nemen. Elke keer dat we in die pauzeperiode zijn, heb ik het gevoel dat ik vol ideeën zit – dus zelfs als we pauze nemen, kan ik eigenlijk nooit stoppen. Dit is altijd de meest opwindende tijd omdat we al bijna een volledig jaar aan de muziek werken. We hebben dit liedje zien groeien van een kleine baby tot nu; en nu is het klaar om te gaan en kunnen we horen wat de fans van de muziek vinden. Normaal zou dit de periode zijn waarin we op tour gaan en persoonlijk vragen wat luisteraars ervan denken, maar nu is zowat alles op sociale media te doen, dus proberen we onze oren open te houden voor de mening van de mensen. Het is spannend!

Voor de single “No 1 Like U” haalde je inspiratie uit een oud jaarboek met een bericht van je crush op dat moment. Was het moeilijk om tijdens de covid-periode inspiratie te vinden voor de andere nummers? Of had je eerder al ideeën die je wilde uitwerken?

“These Nights” is eigenlijk nog niet zo lang geleden geschreven, tijdens covid. Alles wat je deed was het nieuws aanzetten of luisteren naar de radio – het ene negatieve ding volgde het andere op – en dat was veel om op te nemen. Ik herinner me dat ik aan het schrijven was en door foto’s ging op mijn telefoon voor “These Nights”. Ik zag veel foto’s van ons op tournee; van het spelen van shows met vrienden. Ik mis nu nog steeds echt het onderweg zijn, het spelen, het op een podium staan voor een menigte van mensen. Daar schreef ik “These Nights” over. Omdat we een tijdje thuis zaten, stuurde mijn moeder me een aantal jaarboeken uit mijn jeugd op. Er was namelijk een challenge aan het rondgaan waarbij je een foto van jezelf nu en een foto van tien jaar geleden moest tonen. Ik vond de foto die ik zocht en ging daarna nog door een aantal van mijn latere jaarboeken. Er was een meisje dat ik erg leuk vond in die tijd, en zij schreef een vrij lange tekst in één van die boeken. Op het einde schreef ze ‘There’s truly no one like you’. Ik vond dat een geweldig idee voor een liedje, dus ik nam gewoon mij gitaar, begon wat rond te spelen en een uur later was het liedje klaar.

Jullie hebben al twee singles uitgebracht, en er komt nog een singlerelease in december. Was het de bedoeling om na twee jaar weer nieuwe muziek uit te brengen?

In deze fase van onze carrière geven we een liedje gewoon aan de fans wanneer het klaar is. De song die over een paar weken uitkomt, is bijvoorbeeld net afgerond. Ik ben nu in mijn studio, dus direct na het interview kan ik aan de volgende single gaan werken, wat leuk is. Zodra een nummer klaar is, brengen we het naar buiten en werk ik aan een volgend nummer. Ik vind deze kant van de zaak fijn omdat we thuis veel tijd hebben, dus waarom zouden we die niet in de studio doorbrengen?

Jullie kondigden onlangs ook een ep aan. Er is een variatie in jullie vorige ep’s van iets rustigere en energiekere nummers, mogen we hetzelfde verwachten van de nieuwe?

Zeker! Veel van onze fans hebben gezegd dat ze van onze eerste plaat houden, of net van onze derde of zesde, … en die zijn allemaal een beetje anders. Dus wat we wilden doen – de ep heet SAGA – is een beetje de reis van We The Kings voorstellen. Er is dus een nummer dat klinkt als ons eerste album, een nummer dat klinkt als ons tweede, ons derde, ons vierde, ons vijfde en zesde album; en dat is de ep. Elk liedje staat voor een plaat.

Hebben jullie een doel voor ogen met de ep? Of is er een bepaalde boodschap die jullie willen overbrengen?

Ik zou graag de boodschap willen overbrengen dat, ook al zijn de tijden nu zwaar en is er veel pijn in de wereld, dat niet zo blijft. Dit zal niet voor altijd zijn. Het leven is voor iedereen een achtbaan. Je hebt hoogte- en dieptepunten; dat heeft het leven altijd. En als dit nu een dieptepunt is, kan je een beetje opgewonden worden omdat je weet dat er binnenkort weer een hoogtepunt komt. Ik geloof dat veel van onze muziek die boodschap probeert over te brengen: uiteindelijk krijgen we ons leven terug zoals we het willen.

Als je een samenwerking zou kunnen doen met eender welke levende of overleden artiest, wie zou dat dan zijn?

Ik heb veel favorieten! Maar mijn eerste gedacht zou John Lennon zijn. Mijn moeder was een enorme Beatles-fan. Wanneer andere moeders “Row row row your boat” zongen, deed die van mij ‘Here comes the Sun’. Dat was gewoon mijn kindertijd; ik groeide op met een liefde voor de Beatles. Kurt Cobain is nog iemand waar ik graag een lied mee zou doen, omdat ik dankzij Nirvana rockmuziek ben beginnen spelen; ik vond hen zo cool!

 Zijn dat dan ook je grootste muzikale inspiraties?

Ironisch genoeg niet! Als songwriters zeker: ik denk dat ze twee van de beste songwriters zijn die ooit geleefd zullen hebben. En op vlak van muziek – ja, ik leerde absoluut van hen. Maar ik zou zeggen dat onze muziek dichter bij zoiets als Coldplay of The Doors ligt. Er is veel andere muziek waaruit ik dingen haal; meer dan van Nirvana of van de Beatles.

Ik weet zeker dat de fans het echt missen om jullie te zien optreden. Kijken jullie er naar uit om weer op te treden?

Ja! Er is zeker een silver lining aan deze periode: gewoon thuis kunnen zijn en tijd doorbrengen met familie en vrienden die ik al zo lang niet heb gezien. Maar tegelijkertijd is muziek, wat het spelen van shows betreft, zo’n groot deel van mijn leven geweest dat het nu bijna lijkt alsof ik ergens jeuk heb, maar er niet aan kan krabben, omdat we daar nu niet kunnen zijn. Maar we willen zo graag! We missen niet alleen het touren, ik mis ook de wereld rondreizen met mijn beste vrienden. Het is altijd een droom geweest om de wereld te zien en muziek te spelen – en die kwam uit. We leefden onze droom, en dan gebeurde dit alles.

En zijn jullie van plan om weer op tournee te gaan wanneer het weer mag?

Ik denk dat we iets gepland hebben voor 2021, maar dat is nog eng omdat we niet willen dat iemand naar onze show komt en ziek wordt of gewond raakt. De enige manier die ik me kan herinneren waarop onze fans van onze shows genoten, was dicht op elkaar, meezingend met de liedjes, elkaar aanrakend; en dat is waar ik terug naartoe wil. Dus zelfs wanneer de zalen weer open zijn en concerten mogen doorgaan, is het niet gegarandeerd dat je fans zich op hun gemak zullen voelen. Ik wil geen show spelen waar mensen anderhalve meter van elkaar moeten blijven, niet al onze fans binnen kunnen of men mondmaskers moeten dragen. Ik neem liever gewoon nu de tijd om familie en vrienden te zien en die momenten te waarderen, om dan terug te komen wanneer we weer op onze manier een show kunnen spelen.

Facebook / Instagram 

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single We The Kings - "No 1 Like U"

Een van de grondleggers van het poppunkgenre in de nillies. Zo wordt er vaak verwezen naar de Amerikaanse poprockband We The Kings….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Simple Plan & State Champs ft. We The Kings - "Where I Belong"

Is poppunk nog cool? Een betere vraag zou zijn of het ooit cool is geweest. Maar er zijn bands die zich steevast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.