AlbumsRecensies

Nag & Title – Puinhoop (★★★★): Ervaren rotten aan het werk

 

Nag is doorheen de jaren uitgegroeid tot een begrip in de Belgische scène; Title zal bij de meesten dan weer onbekend in de oren klinken. Title maakt verschillende soorten elektronische muziek. Hij bracht onder andere het album Instinkt (2019) en de ep Shook Up (2020) uit. Als je houdt van experimentele elektronische muziek, loont het zeker de moeite om zijn oeuvre aan je afspeellijsten toe te voegen. Nag kan je dan weer kennen van Eigen Makelij, Geen Half Werk of zijn recentste album Verloren Voorwerpen, Vol.1 met gastbijdrages van Zwangere Guy, Peet, $keer & Boo$. Puinhoop is een verassende samenwerking tussen de twee, waarbij Nag achter de microfoon uitstekend werk levert en Title stuk voor stuk pareltjes van beats intikt.

Rappers die met slechts één producer en enkele features een heel album in elkaar steken zien we tegenwoordig steeds vaker. Bij onze noorderburen heb je Ares die steevast met Skiba samenwerkt en in de hoofdstad heb je Berry die voor elke plaat een andere producer uitnodigt. Eentonigheid loert bij dergelijke platen om de hoek, maar Title met zijn enorme veelzijdigheid en woordkunstenaar Nag leveren met Puinhoop een ep af met een bontheid aan tracks. De ep verschijnt op Royale Records, Lefto’s label waarmee Nag in 2017 Cirkels maakte.

Van titeltrack “Puinhoop” kwam de videoclip woensdag 25 november al uit. In de clip zie je heel wat bekende gezichten zoals Tusais en Luie Louis. “Puinhoop” is een sneller, dansbaar (ook voor beren) nummer. Title creëerde hier iets wat sterk op house lijkt. Daarvoor kreeg hij hulp van Boris, die ook op “Koffiekoek” de bas verzorgt. ‘Ik op oneindig, m’n ogen op morgen’, rapt Nag hier zelfverzekerd. ‘Al m’n teksten zijn zo ziek als iets.’ Heel de ep is vernieuwend, maar “Puinhoop” is daar misschien het beste voorbeeld van. De verfrissende combinatie van house en hiphop overdondert je. Het toont Nags kwaliteiten: dat hij op zo’n instrumental volledig zijn ding kan doen zonder uit de toon te vallen.

Op “Grote Kuis” vinden we de enige feature van Puinhoop: Yung Yello, die tegenwoordig samen met Faisal en Glints Abattoir Anvers presenteert op Studio Brussel. “Grote Kuis” begint met wat cuts van Nag, die meteen de toon zetten. ‘Het is tijd voor een grote kuis, maar sommige dingen krijg ik nooit mijn hoofd uit.’ De song gaat over verandering en dingen die je eeuwig meedraagt. ‘Confronterend dat ik steeds meer op m’n vader lijk’, voegt Nag daar wat later aan toe. Title maakte voor “Grote Kuis” een rustige, old-school beat met heel wat hihats.

Puinhoop is een ongewoon mooie samenwerking. Het bewijst dat artiesten uit verschillende genres die mooie muziek maken, samen nog mooiere muziek kunnen maken. De ep knipoogt vaak naar de jaren ’90 maar is minstens even vaak onconventioneel en vernieuwend. Nag en Title spelen op Puinhoop mooi op elkaar in: de plaat bewijst de kwaliteiten van de twee ervaren rotten.

Nag: Facebook / Instagram

Title: Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

42 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Horst 2023 (Festivaldag 1): Gelanceerd

Met Horst Arts & Music Festival ging vrijdag weer een van de uniekste Belgische festivals van start. Meer dan 130 artiesten geven…
InstagramLiveRecensies

BADBADNOTGOOD @ Ancienne Belgique (AB): Zintuigelijke beproeving

BADBADNOTGOOD is een graag geziene gast in ons land. Voor de elfde keer speelden ze in België, maar voor een echte zaalshow…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kai Bosch - "Title"

In mei debuteerde de 21-jarige Kai Bosch met “Be Right Back” meteen groots, want de Britse vakpers was onder de indruk van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.